Βαγιωνάκη: Η ανάπτυξη και η επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα από την ανάκαμψη της εργασίας (Vid)

Στις «πληγές που άφησε η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στην ελληνική κοινωνία» καθώς και στην ανάγκη «ανοικοδόμησης ενός πλαισίου προστασίας της εργασίας» αναφέρθηκε η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη στην χθεσινή ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.

Η βουλευτής Χανίων εκτίμησε πως «τον στόχο αυτό υπηρετούνοι διατάξεις του νομοσχεδίου, διατάξεις που προέκυψανμετάαπό διαβούλευση με εργαζόμενους, φορείς και συνδικάτα, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν εργασιακά δικαιώματα, να εμπεδωθεί σταδιακά η εργασιακή ομαλότητα και να διευκολυνθεί η πρόσβαση όλων σε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς».

Παράλληλα, η κα Βαγιωνάκη επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση μιλώντας για «κριτική που περιορίζεται σε επικοινωνιακές κορόνες» καθώς όπως σημείωσε: «μερίδα της Αντιπολίτευσης αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ανάπτυξη και η επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα από την ανάκαμψη της εργασίας και την κοινωνική συνοχή, ενώ ένα κομμάτι που εκφράζεται κυρίως από τη ΝΔ, επιθυμεί τον εργασιακό μεσαίωνα και προκρίνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ως μονοπάτι εξόδου από την κρίση. Αυτό το μονοπάτιπου ακολούθησε η χώρα πιστά μέχρι τις εκλογές του 2015, όταν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν μια διαλυμένη αγορά με ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ του 27%».

candia

«2,5 χρόνια μετά, τώρα που διαγράφονται σημάδια ανάκαμψης της οικονομίαςκαι εκτόνωσης της ανεργίας που αναμένεται να πέσει κάτω από 20% εντός του 2018, τώρα μας καλείτε να επαναλάβουμε τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος. Δεν σας κάνουμε το χατίρι» πρόσθεσε η κα Βαγιωνάκη.

tipografo prints

Η βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου:«Ενισχύουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με 7,6 εκατ. ευρώ γιαπρογράμματα ελέγχων, αναβάθμιση υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών προς εργαζόμενους και προγράμματα εκπαίδευσης Επιθεωρητών, παρέχοντας εφόδια στους επιθεωρητές και συμμάχους στους εργαζόμενους στην διεκδίκηση δουλειάς με αξιοπρέπεια».

«Προβλέπεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε εργοδότες ή τρίτους που αρνούνται στους επιθεωρητές εργασίας την είσοδο στο χώρο εργασίας ή την πρόσβαση σε στοιχεία, ενώ για όσους παραβαίνουν διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας προβλέπεται προσωρινή ή οριστική διακοπή της επιχείρησης και απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιες συμβάσεις ή χρηματοδοτήσεις» συνέχισε η κα Βαγιωνάκη, προσθέτοντας: «Ο κάθε εργοδότης θα υποχρεούται ν’ αναγγέλλει ηλεκτρονικά τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση, ενώ καταργείται το βιβλίο ημερησίων δελτίων σε οικοδομικά και τεχνικά έργα. Πλέον ο εργοδότης θα υποχρεούται ν’ αναγγείλει το απασχολούμενο προσωπικό πριν την έναρξη της βάρδιας. Είναι αδιανόητο το 2017 να μην επιδιώκουμε την ηλεκτρονική καταγραφή».

Συνεχίζοντας η κα Βαγιωνάκη είπε πως: «Ενισχύεται η διαφάνεια και η προστασία εργαζομένων κατά το στάδιο διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες, επεκτείνεται η προστασία της μητρότητας, ενισχύεται η θέση των εργαζομένων απέναντι στην παράνομη πρακτική της μη καταβολής ή της καθυστέρησης καταβολής μισθού.Η Κυβέρνηση προχωρά στοχευμέναθεσπίζονταςεπίδομα ανεργίαςαπό την αμέσως επόμενη μέρα της απόλυσης, δίνοντας λύση στο ζήτημα του βιοπορισμού καθώς και την ταχεία εκδίκαση των διαφορών εντός 60 ημερών, ώστε σύντομα ο εργαζόμενος να έχει στα χέρια του μια δικαστική απόφαση και αποζημίωση».

Η βουλευτής αναφέρθηκε καισε διατάξεις πέραν των εργασιακών: «Επιταχύνουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εξασφαλίζουμεταχύτερη απονομή συντάξεων και θωρακίζουμε και αναβαθμίζουμε τα δικαιώματαατόμων με αναπηρίες. Επιλύεται το ζήτημα υπολογισμού συντάξεωνόσων λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είχαν ή είχαν περιορισμένης διάρκειας χρόνο ασφάλισης στο διάστημα από 1/1/2002 και εντεύθεν.Αποκαθίσταται ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισφορών και όχι μέρος αυτών.Καταργούνται διατάξεις που προέβλεπαν την μη καταβολή αναδρομικών σε περιπτώσεις που το δημόσιο δεν είχε καταβάλλει σύνταξη, άνω των τριών ετών από την αίτηση συνταξιοδότησης.Καταργείται για δικηγόρους και μηχανικούς η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών με την εγγραφή τους στο ΤΕΕ ή στους δικηγορικούς συλλόγους».

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε η κα Βαγιωνάκηστους αγρότες για τους οποίους όπως είπε «προβλέπεται δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης, έναντι χαμηλού τιμήματος, που παλαιότερα υπολογιζόταν από την πρώτη ασφαλιστική κλάση. Τώρα το αντίτιμο ανέρχεται στα 82€ το μήνα περίπου».

Κλείνοντας η κα Βαγιωνάκησχολίασε ότι: «Με το παρόν νομοσχέδιο απλώνεται ένα δίχτυ προστασίας για πολίτες κι εργαζόμενους, βελτιώνοντας ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό δε μπορεί να αποσιωπάται, να διαστρεβλώνεται ή να υποτιμάται. Μπορεί μόνο να ενώνει. Για το καλό της χώρας και των εργαζομένων».

Η ομιλία της Βάλιας Βαγιωνάκη: