Γιώργος Βακάκης: Στο Ελαφονήσι ο Δήμος Κισσάμου τραβά την κατάσταση στα… άκρα!

Νέος, μαχητικός και από τους αρκετά υποσχόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο αντιδήμαρχος Καντάνου και Σελίνου Γιώργος Βακάκης, έχει επιφορτιστεί με τον χειρισμό της… καυτής πατάτας που λέγεται «Ελαφονήσι» και απ’ ότι φαίνεται, είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει οτιδήποτε «περιλαμβάνει» το συγκεκριμένο «χαρτοφυλάκιο».

 Μιλώντας στα «Σελινιώτικα νέα» και το «eparxies.gr» ο νεαρός αυτοδιοικητικός, αναφέρεται ακόμη σε όλα τα μεγάλα θέματα, «που δεν λύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια» στην περιοχή του ενώ μεταξύ πολλών άλλων ακόμη, απαντά και στο ερώτημα, αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος…

Η νέα δημοτική αρχή, του διευρυμένου πλέον δήμου Καντάνου και Σελίνου, συμπληρώνει ήδη τα πρώτα της τρία χρόνια. Τι έχετε ξεχωρίσει εσείς από τη μέχρι σήμερα πορεία της θητείας σας;

candia

Σε προσωπικό επίπεδο η ενασχόληση μου με την αυτοδιοίκηση είναι ένα «Πανεπιστήμιο»,που αξίζει να φοιτήσει ο καθένας. Είναι από μόνη της μια ξεχωριστή εμπειρία. Σίγουρα, μια ξεχωριστή στιγμή για μένα ήταν η δημιουργία φυσικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Καντάνου, κάτι το οποίο αποτελούσε παιδικό όνειρο πολλών γενιών, μεταξύ των οποίων και της δικιάς μου.

tipografo prints

20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ «ΒΑΣΙΚΑ» ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΑΝ!

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα-δυσκολίες που κληθήκατε ν’ αντιμετωπίσετε;

Το νούμερο ένα πρόβλημα είναι η δαιδαλώδης γραφειοκρατία. Από κει και πέρα, πολύ σημαντικά προβλήματα του Δήμου μας, είναι αυτά της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και της Υδροάρδευσης ειδικά στα ορεινά χωριά μας. Δεν μπορώ όμως να μην κάνω λόγο και για τον βιολογικό καθαρισμό της Παλαιόχωρα και της Σούγιας. Θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για τα προβλήματά του τόπου μας, αλλά τα παραπάνω είναι κατά την προσωπική μου άποψη,προβλήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και 20 χρόνια.

Στις αρμοδιότητες σας, έχει επέλθει και το “πολύπαθο” Ελαφονήσι. Ένα θέμα που τα προηγούμενα χρόνια δίχασε και προκάλεσε μεγάλες εντάσεις, σήμερα σε ποια κατάσταση βρίσκεται;

Το Ελαφονήσι είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ξεχωριστής περιβαλλοντικής σημασίας. Από την πλευρά του Δήμου μας, υπάρχει άριστη συνεργασία με τις εμπλεκόμενεςυπηρεσίες. Η διχόνοια που αναφέρεις, δεν πηγάζει από την πλευρά μας. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί τόσες φορές υπέρ μας. Από  την πλευρά του Δήμου Κισσάμου, τραβάνε την κατάσταση στα άκρα. Εμείς βρισκόμαστε σε θέση άμυνας και απλά διαχειριζόμαστε αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Τον επισκέπτη στην παραλία δεν τον αφορούν τα μεταξύ μας προβλήματα και πρέπει,για το καλό του τόπου μας και ιδιαίτερα της περιοχής του Ελαφονησίου, να υπάρχει καλή συνεργασία.

Πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η “θέση” σας για το Ελαφονήσι σε σχέση με την αντίστοιχη του Δήμου Κισσάμου;

Το ποσό κοντά η μακριά είναι, δε μπορώ να το προσδιορίσω, πάντως η θέση μας διαχρονικά είναι ότι όσο πιο γρήγορα επικαιροποιηθεί η ΕΠΜ, τόσο ορθότερη διαχείριση θα γίνει στον παραδεισένιο αυτό τόπο και θα βοηθήσει  στη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου.

 

             ΣΕ… ΚΑΛΟ Ο ΔΡΟΜΟ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

 Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα, το έτερο πολύπαθο ζήτημα της περιοχής, μιλάω για την κατασκευή του βιολογικού…

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, μαζί με την περιφέρεια Κρήτης και σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες δουλεύουμε για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου. Ως τώρα έχουμε καταφέρει να πάρουμε όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνται. Η περιφέρεια έχει δεσμεύσει πίστωση για την κατασκευή του βιολογικού και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασίααναγκαστικής απαλλοτρίωσης 17 στρεμμάτων για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης πρόσφατα σε επίσκεψη του στην περιοχή, είχε δηλώσει στα Σελινιωτικα Νέα, “φέρτε μου ώριμες μελέτες”. Είναι θέμα μελετών ή δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για να βοηθηθεί αναπτυξιακά η περιοχή σας;

Όπως είπε και ο ίδιος στην τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή μας, ο Δήμαρχος  μας είναι «καλός του πελάτης» και παρά τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, εκείνος έχει ανταποκριθεί σε ότι του έχουμε ζητήσει. Από εκεί και πέρα, μελέτες γίνονται, αλλά δυστυχώς όπως προανέφερα, για γραφειοκρατικού λόγους η υλοποίηση τους γίνεται με δυσκολία.

Ο…ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ Α.Τ.

 Τι άποψη έχετε για την αναδιάρθρωση της Αστυνομιας;

Ο «Καλλικράτης της αστυνομίας» όπως εγώ τον αποκαλώ, οδηγεί στη συρρίκνωση της και όπως έχει αποδειχθεί  στο παρελθόν και από άλλες υπηρεσίες, αυτό καθίσταται κάθε άλλο παρά ωφέλιμο προς τους πολίτες. Από κει και πέρα, είτε στην Κάντανο παραμείνει το Τμήμα, είτε στην Παλαιόχωρα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Θεωρώ ότι ένα μόνο πολυδύναμο Τμήμα, θα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της δημόσιας ασφάλειας σε όλα τα χωριά του Δήμου – καθότι ορεινός.

Σαν δημοτική αρχή έχετε κατηγορηθεί για αδράνεια στο θέμα της αναδιάρθρωσης της Αστυνομίας. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει καταθέσει ομόφωνη πρόταση προς το Υπουργείο του Πολίτη το οποίο είναι και αρμόδιο για να αποφασίσει. Εκείνοι που μας κατηγορούν για αδράνεια και είναι βασικοί υπαίτιοι για την κατάσταση αυτή, ας φρόντιζαν να κάνουν πράξη όσα υπόσχονταν (και είχαν στο τσεπάκι τους ).

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι αιτίες για την ερημοποίηση του Δήμου σας;

Προσωπικά πιστεύω ότι ο βασικός λόγος της ερημοποίησης είναι η έλλειψή ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επενδύσεων, ειδικά από τους δικούς μας εύπορους συμπολίτες . Αναφέρομαι σε επενδύσεις σχετικές με τον τουρισμό – αγροτουρισμό και φυσικά στον εκσυγχρονισμό της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. Το Σέλινο είναι για μένα «η γη της επαγγελίας» και πρέπει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία του να περιμένουμε να μας τα κάνουν όλα ΟΙ ΆΛΛΟΙ. Επίσης λυπηρό είναι ότι οι νέοι φεύγουν για σπουδές και δεν επιστρέφουν πίσω, προτιμώντας να δουλεύουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παρά να κάνουν κάτι στον τόπο τους-για τον τόπο τους.

 

                             ΔΗΜΑΡΧΟΣ… ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ!

 Στο Σέλινο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης. Σενάρια σας φέρνουν μέχρι και να ηγείστε συνδυασμού που θα διεκδικήσει το δήμο. Πόση δόση αλήθειας έχουν αυτές οι πληροφορίες;

Δεν έχω τέτοιες βλέψεις. Θεωρώ ότι ο Αντώνης θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ο Δήμαρχος μας, καθώς είναι ΆΝΘΡΩΠΟΣ τίμιος, εργατικός και με ήθος. Έχει εργαστεί σκληρά για το Δήμο και αν βοηθήσει και η πολιτεία θα καταφέρει να αλλάξει πολλά πράγματα στον τόπο μας . Όσον αφορά στις εκλογές, συνεχίζω να πιστεύω ότι ο μόνος αντίπαλος είναι τα προβλήματα του τόπου. Θεωρώ ότι όποιος θέσει υποψηφιότητα, πρέπει να έχει διάθεση, χρόνο (ακόμα και από τον προσωπικό του) και χρήμα. Ειδικά οι τοπικοί σύμβουλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο ρόλος τους στην τοπικήαυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του τόπου, κάτι το οποίο δε γίνεται μέχρι σήμερα από την πλειοψηφία αυτών.