ΓΕΝ: Είχε… παλιόκαιρο και γι’ αυτό δεν κάναμε έλεγχο στο ναρκόπλοιο Νότια της Κρήτης

Έβλεπαν το τουρκικό πλοίο να πετά ναρκωτικά στη θάλασσα και το βιντεοσκοπούσαν –  Ερωτηματικά πώς ένα σύγχρονο πολεμικό σκάφος παντός καιρού και άνδρες σκληρά εκπαιδευμένοι, όπως αυτοί της ομάδας ΜΥΑ, δεν εκτέλεσαν τη νηοψία λόγω καιρού – Σάπια ψάρια είπαν ότι πετούσαν στη θάλασσα οι Τούρκοι, όταν την επομένη έγινε η νηοψία

Με μια απίστευτη ανακοίνωση το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού απαντά στην αποκάλυψη του Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με τη φρεγάτα ΕΛΛΗ και το γεγονός ότι, ενώ έβλεπε μπροστά της τουρκικο πλοίο να πετά στη θάλασσα ποσότητες ναρκωτικών, δεν επενέβη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η φρεγάτα δεν μπόρεσε να διενεργήσει νηοψία, αφού οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή καθιστούσαν αδύνατη την καθέλκυση λέμβου που θα μετέφερε άνδρες επί του τουρκικού πλοίου.

candia

Στη συνέχεια είδαν ότι οι Τούρκοι πετούσαν συσκευασίες στη θάλασσα -κάτι που μαγνητοσκόπησαν- ενώ την επομένη που ο καιρός έπεσε, έγινε νηοψία στο σκάφος, αλλά δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο πάνω σε αυτό, με τον κυβερνήτη του να ισχυρίζεται ότι αυτά που πετούσαν στη θάλασσα, εν μέσω φουρτούνας 8 μποφόρ, ήταν αλιεύματα που είχαν αλλοιωθεί επειδή είχαν βλάβη στα ψυγεία του πλοίου.
Κάπως έτσι το τουρκικό πλοίο αφέθηκε ελεύθερο, αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν. Κυρίως, μέγα ερώτημα είναι πώς ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και άνδρες σκληρά εκπαιδευμένοι όπως αυτοί της ομάδας ΜΥΑ, δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν μια νηοψία.

tipografo prints

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την 25 Μαΐου 2016 η φρεγάτα ΕΛΛΗ που συμμετείχε στην Άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, διετάχθη αρμοδίως, κατόπιν σχετικού αιτήματος Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια ν. Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Μεταμεσονύκτιες ώρες της 26 Μαΐου 2016, η φρεγάτα ΕΛΛΗ εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια ν. Κρήτης. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς λιμένα Τύνιδας. Ακολούθως, η φρεγάτα ΕΛΛΗ διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα στο πλαίσιο της ανωτέρω Άσκησης.

Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8Β) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας.

Η φρεγάτα ΕΛΛΗ ακολούθως διετάχθη όπως με κατάλληλες κινήσεις οδηγήσει το MURAT TERZI σε λιμένα Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου.

Στη συνέχεια, πρωινές ώρες της 26 Μαΐου 2016, κατόπιν βελτίωσης καιρικών συνθηκών, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα.

Σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον Κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα, ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του MURAT TERZI.

Κατόπιν των ανωτέρω, η φρεγάτα ΕΛΛΗ, διετάχθη να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην ανωτέρω Άσκηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Πηγή: Πρώτο Θέμα