ΒΑΣ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ:ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ

Εκλογές μέχρι την άνοιξη του 2017…

Χαμηλών τόνων, επίμονος, αμφισβητημένος αλλά και άριστος γνώστης της πολιτικής πραγματικότητας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «φλέρταρε» όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ τώρα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί ακόμη και με τη Νέα Δημοκρατία, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα «βρει» μαζί του, σε «εννέα (9)σημεία»! Ο Βασίλης Λεβέντης μιλά στα «Σελινιώτικα Νέα» για τις εκλογές, οι οποίες όπως ο ίδιος υποστηρίζει «δεν αργούν» και αναλύει τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό των τηλεοπτικών αδειών. Από τα βέλη του, στη συνέντευξη που ακολουθεί, δεν ξεφεύγει ούτε το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο εξηγεί το «γιατί», έχει ήδη μετατραπεί σε πολιτικό «δεκανίκι» της Νέας Δημοκρατίας.

candia

14962475_10205898289135978_61669036_n

tipografo prints

«Η κυβέρνηση ψηφίζει σκληρά μέτρα με 153 βουλευτές , είναι αυτό πολιτική σταθερότητα; Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν οι μισοί βρίζουν τους άλλους μισούς για προδότες»

Έχετε κατ’ επανάληψη ζητήσει τον σχηματισμό μιας Οικουμενικής Κυβέρνησης, από τους πρώτους κιόλας μήνες που η Ένωση Κεντρώων, έγινε κοινοβουλευτικό κόμμα. Κάποιοι σας αποδίδουν εμμονή ασκώντας σας παράλληλα , όχι πάντα, καλοπροαίρετη κριτική. Σε ποιους τομείς θα βοηθούσε και πως , ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης;

Καμία εμμονή. Η οικουμενική κυβέρνηση θα βοηθήσει την χώρα, πρωτίστως, να βγει από την μέγγενη των μνημονίων. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αφήσουν τους εγωισμούς τους, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης για το καλό του τόπου και να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι να συνεννοηθούμε σε ένα πρόγραμμα εξόδου από την οικονομική κρίση. Σήμερα, κανένας ξένος παράγοντας και φυσικά οι δανειστές δεν μας εμπιστεύονται ότι θα υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υπογράψει. Δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις , βάζουμε βαριά φορολογία, κόβουμε συντάξεις και μισθούς, πώς να προχωρήσουμε μπροστά. Η κυβέρνηση ψηφίζει σκληρά μέτρα με 153 βουλευτές , είναι αυτό πολιτική σταθερότητα; Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν οι μισοί βρίζουν τους άλλους μισούς για προδότες. Η Ένωση Κεντρώων επιμένει μέχρι τέλους, όχι για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με 240 βουλευτές, ώστε να διαπραγματευτεί από άλλη θέση τις θέσεις της χώρας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο μεγαλύτερο καλό για τον τόπο θα κάνουμε.

«Όλο το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μεγάλο ψέμα! …Αν προσθέσει κανείς και το πολιτικό προσωπικό που προέρχεται κυρίως από το παλαιό ΠΑΣΟΚ το μείγμα είναι απογοητευτικό»

images (3)

Έχετε πει πως δεν θα γίνεστε «δεκανίκι» κανενός. Την ίδια ώρα, η γραμμή επικοινωνίας που ανοίξατε πρόσφατα με το Μέγαρο Μαξίμου, δημιούργησε όχι μόνο πολιτικά σενάρια, αλλά προκάλεσε και στο εσωτερικό του κόμματος σας τριγμούς με τον κ. Καλλιάνο να αποχωρεί τελικά από την κοινοβουλευτική σας ομάδα…

Η Ένωση Κεντρώων δεν θα γίνει «τσόντα» σε κανέναν. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επέλεξε να φύγει για δικούς του λόγους, αφού λόγοι ουσίας δεν υπήρξαν. Ήταν μια απόφαση ειλημμένη από καιρό. Κοιτάξτε, ο κ. Καλλιάνος, έφυγε γιατί εγώ θα συνεργαζόμουνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως συνέβη το αντίθετο, εμείς μείναμε εδώ στο Κέντρο και εδώ θα παραμείνουμε, αυτός πήγε στον Μητσοτάκη, ξέρετε πως λέγονται αυτές οι μεταγραφές; Και κάτι ακόμη ο κ. Καλλιάνος δεν ήταν στην κοινοβουλευτική ομάδα, έμμισθος υπάλληλος του κόμματος ήταν και τίποτα παραπάνω.

Τι έχει πράξει σωστά μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας;

Μόνο την απλή αναλογική που δίνει την δυνατότητα να σχηματιστούν κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας. Αν είχαμε απλή αναλογική από το 2009 δεν θα είχαμε μπει στα μνημόνια και στην κρίση, θα είχαν ληφθεί μέτρα κατά των παθογενειών και θα είχε γλιτώσει η χώρα από τα «θανατηφόρα» μνημόνια. Θα υπήρχε εσωτερικός έλεγχος στην κυβέρνηση συνεργασίας και δεν θα αφήναμε να γίνονται σκάνδαλα και ρουσφέτια.

Σε ποια θέματα αναγνωρίζετε εσείς προσωπικά τα μεγαλύτερα λάθη της σημερινής κυβέρνησης;

Όλο το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Αν φυσικά δεν έλεγε «παραμύθια» δεν θα κέρδιζε την εξουσία, ο κόσμος θέλει να ακούσει πράγματα που θα ήθελε να γίνουν, όταν έρχεται όμως η ώρα της αλήθειας τότε ο λογαριασμός είναι μεγάλος και σκληρός για τις τσέπες όλων. Αν προσθέσει κανείς και το πολιτικό προσωπικό που προέρχεται κυρίως από το παλαιό ΠΑΣΟΚ το μείγμα είναι απογοητευτικό.

Το τηλεοπτικό τοπίο, εδώ και πολλά χρόνια το γνωρίζετε εκ των έσω και εις βάθος. Ο τρόπος με τον οποίον επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση την κάθαρσή του, κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, επί της ουσίας, και γιατί;

Το μοιραίο λάθος ήταν οι αρμοδιότητες που πήρε αυθαίρετα ο υπουργός Επικρατείας. Αρμοδιότητες που είχε το ΕΣΡ, τώρα που κατάλαβε το λάθος μάλλον είναι αργά. Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να κάνει πίσω σε ολόκληρο, το γνωστό νόμο Παππά, προκειμένου να διευκολύνει την σύσταση νέου ΕΣΡ. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη η ΝΔ να συναινέσει. Το πίσω σε ένα ή δυο άρθρα δεν έχει αντίκρυσμα, γιατί βρίσκει αντίθετη ολόκληρη την αντιπολίτευση. Το όνομα του προέδρου του ΕΣΡ έχει μικρή αξία, το σημαντικό είναι να υπάρξει πολιτική συναίνεσης για σύσταση ΕΣΡ.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Η…ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!

Εκτιμάτε ότι η σημερινή κυβέρνηση, θα καρπωθεί από τους εταίρους μας, κάτι ουσιαστικό – χειροπιαστό ως προς τη διάρθρωση του χρέους. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο Β’ εξάμηνο του 2017, ενώ την ίδια ώρα οι «θεσμοί» δεν δείχνουν διατεθειμένοι για κάτι συγκεκριμένο…

Όσο εμείς δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε στους δανειστές, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοί να προχωρήσουν σε μείωση του χρέους ή σε αναδιάρθρωση. Πρώτα θα κάνουμε και θα υλοποιήσουμε τα μέτρα που υπογράψαμε και μετά θα αξιώνουμε ρύθμιση του δημοσίου χρέους.

IMG_5672

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ…ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Πως διαβλέπετε το πολιτικό τοπίο και σε ποιο χρονικό ορίζοντα τοποθετείτε τις όποιες εξελίξεις;

Τα πράγματα είναι ρευστά σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση κάνει πολιτική εστιασμένη επικοινωνιακά για να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Όμως οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα και εκτιμώ ότι μέχρι την Άνοιξη του 2017 θα έχουμε και πρόωρες εκλογές, δηλαδή λίγο πριν μπει ο περιβόητος «κόφτης».

«Το ΠΑΣΟΚ από την ώρα που ψήφισε την ενισχυμένη αναλογική για να πάρει ο κ. Μητσοτάκης 50 έδρες δώρο για εμάς δεν είναι Κέντρο, έχει εξελιχθεί σε υπηρετικό προσωπικό του κ. Μητσοτάκη»

Τόσο δημοσκοπικά όσο και η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί, δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία, θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όταν και εφόσον αυτές διενεργηθούν. Κάτω από ποιους όρους θα συνεργαζόσασταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν οι συνθήκες έδιναν στο κόμμα σας τον «τελευταίο λόγο » για τον σχηματισμό ή όχι μιας νέας κυβέρνησης…

Προϋπόθεση για εμάς, οι όποιες συμφωνίες να γίνονται πάνω στο τραπέζι. Και να έχουν ένα ζητούμενο το καλό της χώρας. Εμείς, αν έρθει εκείνη η στιγμή θα δώσουμε τα 9 σημεία του κόμματος μας, αυτά ακριβώς τα οποία έστειλα και στον κ. Τσίπρα, γιατί πιστεύουμε ότι αυτά μπορούν να δώσουν την λύση και να βγούνε από την κρίση. Και φυσικά δεν θα το κάνουμε για να πάρουμε καρέκλες, αυτά μακριά από τη Ένωση Κεντρώων.

IMG_5671

Η περίφημη ανασύσταση των δυνάμεων του Κέντρου, πέραν των όποιων φαινομενικών προθέσεων, εξακολουθεί να παραμένει «κενό γράμμα». Θα συμμετείχατε στο εγχείρημα αν βρισκόταν κοινός τόπος με δεδομένο πως οι παρασκηνιακές συζητήσεις βρίσκονται σε «πλήρη εξέλιξη» στην παρούσα φάση…;

Το κέντρο είναι ένα από την εποχή του Α. Παπαναστασίου. Κάποιοι θέλουν να καπηλευτούν το χώρο, να ξέρουν όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν. Και να ξέρετε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν θα συμμετάσχει σε κανένα παρασκηνιακό παιχνίδι. Το ΠΑΣΟΚ από την ώρα που ψήφισε την ενισχυμένη αναλογική για να πάρει ο κ. Μητσοτάκης 50 έδρες δώρο για εμάς δεν είναι Κέντρο, έχει εξελιχθεί σε υπηρετικό προσωπικό του κ. Μητσοτάκη, γιατί κέντρο πάνω από όλα σημαίνει απλή αναλογική. Ο Α. Παπαναστασίου είχε πει «χώρα χωρίς απλή αναλογική δεν είναι δημοκρατική χώρα».

Η ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΩΝ

Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος του κόμματος σας σε επίπεδο Κρήτης και ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από μια εκλογική περιφέρεια όπως αυτή του συγκεκριμένου νησιού, η οποία εν πολλοίς, καθορίζει σε αρκετές περιπτώσεις το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα…
Η Κρήτη είναι στην καρδιά μας. Ο πολιτικός στόχος είναι να βγάλουμε βουλευτή σε κάθε νομό της Κρήτης και θα τα καταφέρουμε. Σαν γενέτειρα του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι η περιοχή που πρέπει να δώσει μεγάλα ποσοστά στην Ένωση Κεντρώων ακολουθώντας το παράδειγμα της Μακεδονίας.