Θρήνος για την Μητρόπολη Κυδωνίας Και Αποκορώνου | Εκοιμήθη ο 43χρονος εφημέριος του Αγίου Χαραλάμπους στα Λενταριανά

Στα 43 του χρόνια εκοιμήθη ο εφημέριος του Αγίου Χαραλάμπους στα Λενταριανά, και η  εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί  την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 3 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ.κ. Δαμασκηνού.

Ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Αγίου Χαραλάμπους Χανίων Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Γεωργιακάκης του Εμμανουήλ και της Χρυσής γεννήθηκε την 10/9/1974 στην Παλαιόχωρα της επαρχίας Σελίνου Χανίων Κρήτης.

candia

Τελείωσε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χώρας Χανίων, την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης πτυχιούχος Δ μεταλυκειακής τάξεως, και παρακολούθησε μαθήματα (2 ακαδημαικά έτη ) στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης έως τον Μάιο του 1995. Παράλληλα με τις σπουδές εργάστηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο Νέας Χώρας ως εκκλησιάρχης και ασχολήθηκε με το τμήμα νεότητας της ενορίας, ως πρωτοψάλτης στον ιερό ναό Πρ. Ηλία στο Καμπάνι Ακρωτηρίου και στον ιερό Ναό Πρ. Ηλία Τάφοι Βενιζέλων. … Τον Φεβρουάριο του 1996 νυμφεύτηκε την Ειρήνη Αγγελιδάκη και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά την Χρυσή , τον Δημήτριο και την Ειρήνη.

tipografo prints

Στις 11/5/1996 χειροτονήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Ειρηναίου ( νυν Κρήτης ) διάκονος στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου Νέας και Χώρας και τοποθετήθηκε αρχικά στον ενοριακό ναό Πρ. Ηλία Τάφοι Βενιζέλων, στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων Χανίων και τέλος ως Αρχιδιάκονος του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Ειρηναίου επί μια δεκαετία.

Την 26/3/2006 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου κάτω Σούδας υπό του ιδίου Μητροπολίτου και διορίστηκε πρώτος τακτικός εφημέριος της νεοσύστατης ενορίας αγίου Παντελεήμονος Κοκκίνου Μετοχίου Μουρνιών.

Στα επτά Χρόνια διακονίας του εκεί προήδρευσε του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της ερανικής επιτροπής και της ειδικής ενοριακής επιτροπής. Αποπεράτωσε εσωτερικά και εξωτερικά τον ιερό ναό , την αίθουσα φιλοξενίας και το γραφείο της ενορίας, δημιούργησε χορωδία για τις λειτουργικές ανάγκες, τμήμα νεότητας, τμήμα εκδρομών, τμήμα εκκλησιαστικών κατασκευών και στολισμού του ναού, τμήμα αγάπης και φιλανθρωπίας, τμήμα φιλοξενίας, διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι, σύλλογο διακονίας γυναικών και ενισχύσεως ενοριακού έργου, συνάξεις νέων και μεγαλυτέρων και καθιέρωσε την σύναξη της Κυριακής μετά την Λειτουργία με καφέ και κεράσματα. Πραγματοποίησε με τους ενορίτες του σειρά εκδρομών στην Κρήτη και την νήσο Γαύδο καθώς και δωρεάν εκδρομές στα παιδιά που διακονούν το ιερό βήμα και των συνάξεων μαζί με τους γονείς με προσφορά γεύματος από την ενορία.

Εξέδωσε το μουσικό πόνημα του πρωτοψάλτου του ναού κυρίου Νικολάου Μαλαξιανάκη « Η θεία λειτουργία μελοποιημένη» το οποίο παρουσιάστηκε στον ιερό ναό από τον σύλλογο ιεροψαλτών νομού Χανίων παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Δαμασκηνού, ημερολόγιο τσέπης κατ έτος και το φυλλάδιο κατά μήνα « Η ενορία κοντά σου».

Αύξησε με προτροπή του τα κατ οίκον εικονοστάσια της ενορίας και θεσμοθέτησε τα δείπνα αγάπης για όλους του εκκλησιαζόμενους μετά την Λειτουργία των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Με προτροπή του ενισχύθηκε η εθελοντική διακονία των μελών της ενορίας όπου κάθε μέλος ενεργό είχε τον τομέα διακονίας του…

Στις 4/10 οργάνωσε και περάτωσε με μεγαλοπρέπεια και εκδηλώσεις τριών ημερών με μουσικές , γεύματα και δείπνα προς όλο τον λαό, παρουσία της τίμιας Κάρας του ιαματικού Παντελεήμονος από την ιερά μονή Παναχράντου Άνδρου , του Ηγουμένου της ιδίας Μονής Αρχιμ. Ευδοκίμου , των αρχών της πόλεως , την συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων, των παραδοσιακών αμαξάδων της ενορίας, την συμμετοχή πλειάδος ιερέων από όλη την Κρήτη και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονος.

Την επομένη 5/10 χειροθετήθηκε Πνευματικός υπό του ιδίου Μητροπολίτου κατά την Αρχιερατική Θεία  Λειτουργία και τελέστηκαν τα εγκαίνια του γραφείου και της αίθουσας φιλοξενίας.

Στις 13/12/2012 μετατέθηκε ως δεύτερος εφημέριος στην πολυπληθή ενορία του αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών. Από το 2013 διακονεί ως πνευματικός –εξομολόγος στα σωφρονιστικά καταστήματα των δικαστικών και αγροτικών φυλακών Αγυιάς.

Στις 10/2/2016 έλαβε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας  κ.κ. Δαμασκηνό παρουσία του Πανοσιολογιοτάτου Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτ. Γεωργίου Περάκη και πλειάδος κληρικών κατά την θεία λειτουργία της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους.

Στις 8/3/16 με την υπ΄αριθμ. 7 πράξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Δαμασκηνού διορίστηκε Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Λενταριανών.

Ο πατήρ Εμμανουήλ έχει γράψει μια ανέκδοτη ποιητική συλλογή με τίτλο « Ωδή στα Πάθη.» Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες ποίησης , στον ημερήσιο τοπικό τύπο ενώ ένα εξ αυτών μελοποιήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Σάκη Τσιλίκη και τραγουδήθηκε από τον τενόρο Κωνσταντίνο Παλιατσάρα.

Άρθρα του με πνευματικό και κοινωνικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες του διαδικτύου πολιτιστικού εκκλησιαστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος καθώς και της ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.