Πέτρος Μαρούλης: Πιστεύω γρήγορα να τελειώσει αυτή η ασχήμια και η κοροϊδία και τα πράγματα να γίνουν καλύτερα για τη χώρα μας…

Είναι από τους πλέον ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιάς του, έχοντας κατακτήσει τη δική του ξεχωριστή θέση, στο Κρητικό πεντάγραμμο. Ο Πέτρος Μαρούλης αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί τη νέα του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, ενώ ο προπομπός της, ο «Κυνηγός» έχει γίνει ήδη μεγάλη επιτυχία στο διαδίκτυο. Με τον Πέτρο βρεθήκαμε μετά από αρκετό καιρό και είπαμε πραγματικά πολλά. Μιλήσαμε για την Κρητική μουσική, τις κούπες αλλά και για την κατάσταση της χώρας και το πόσο τελικά οι Έλληνες, εξαπατήθηκαν… 

Αν είχες τρόπο να “μιλήσεις” στη λύρα σου τι θα της έλεγες;

Αν μπορούσα να… μιλήσω στην λύρα μου θα της έλεγα ένα μεγάλο ευχαριστώ! Για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί με κάνει ευτυχισμένο την ώρα που παίζω ανεξάρτητα από το που συμβαίνει αυτό. Θέλω να πω ότι περνάω καλά όταν παίζω και στο σπίτι μου και μπροστά στο κοινό. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δίπλα στην λύρα,  έχω ζήσει πολύ όμορφες στιγμές , έχω πάρει πολλή αγάπη από τον κόσμο και έχω γυρίσει αρκετά  μέρη της Ελλάδας και όλου του κόσμου όπως Αμερική Αυστραλία και Ευρώπη. Όλα αυτά τα οφείλω στην ΛΥΡΑ!!

«Σε ηλικία επτά ετών μου πήρε ο παππούς μου μια λύρα και από τότε δεν την αποχωρίστηκα ποτέ»

Πότε κατάλαβες πως τελικά αυτό το “θηλυκό” θα είναι η “σύντροφος” της ζωής σου…

Απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου,  καθόμουν όπου άκουγα ή έβλεπα να παίζουν κρητική μουσική γιατί με μάγευε. Όταν πήγαινα μικρός σε κάποια εκδήλωση πάντα καθόμουν κοντά στο πάλκο και παρατηρούσα τους μουσικούς και τους τραγουδιστές, ακόμα όταν έβλεπα μεγαλύτερους να κάνουν παρέα μου άρεσε πολύ να τους ακούω που τραγουδούσαν. Έτσι σε ηλικία επτά ετών μου πήρε ο παππούς μου μια λύρα και από τότε δεν την αποχωρίστηκα ποτέ. Από την πρώτη στιγμή που πήρα αυτό το όργανο στα χέρια μου,  κατάλαβα ότι με κάνει ευτυχισμένο..

Υπάρχει έστω και ένας λόγος που θα την εγκατέλειπες…;

Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίον θα εγκατέλειπα την λύρα εγώ από μόνος μου.

Δεν θα άλλαζα τίποτα στην Κρητική μουσική γιατί όλα χρειάζονται…

Τι θ’ άλλαζες στην Κρητική μουσική σήμερα και τι θα κρατούσες αναλλοίωτο αν περνούσε αποκλειστικά και μόνο από το δικό σου χέρι;

Δεν θα άλλαζα τίποτα γιατί όλα χρειάζονται. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν μου αρέσουν αλλά πάντα το καλό και το αξιόλογο εν τέλει ξεχωρίζει γι’ αυτό υπάρχει η μαντινάδα που λέει «Αν έχει αξία η όμορφη η άσκημη είναι αιτία έτσα τα πλάθει ο Θεός και έχουνε σημασία».  Πρέπει να σεβόμαστε την παράδοση γιατί είναι η ταυτότητα μας  όσο μπορούμε και να κάνουμε προσεχτικά βήματα και επιλογές.  Παρ’ όλα αυτά όμως πιστεύω όπως είπα και πριν ότι στο χρόνο θα μείνει μόνο ότι έχει αξία και γι’ αυτό που λέω είμαι σίγουρος.

«Οι νόμοι θα έπρεπε να είναι αυστηρότεροι όπως στο εξωτερικό που αν σε πιάσουν μεθυσμένο υπάρχει εκτός το μεγάλο πρόστιμο και την απώλεια του διπλώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, προβλέπεται ακόμα και φυλάκιση»

Μήπως έχει έρθει η ώρα οι Κρητικοί καλλιτέχνες να βγείτε μπροστά σε μια προσπάθεια περιορισμού της “θανατηφόρου” συνήθειες της “κούπας”;

Όσον  αφορά την… κούπα θα πω και εδώ όπως λέω και όπου αναφερθεί το συγκεκριμένο θέμα ότι πρέπει πλέον να καταλάβουμε ότι ΟΠΟΙΟΣ ΟΔΗΓΕΙΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ γιατί κινδυνεύει να σκοτωθεί ή ακόμα χειρότερα, να σκοτώσει κάποιον άλλον που δεν φταίει σε τίποτα. Νομίζω ότι οι νόμοι θα έπρεπε να είναι αυστηρότεροι όπως στο εξωτερικό που αν σε πιάσουν μεθυσμένο υπάρχει εκτός το μεγάλο πρόστιμο και την απώλεια του διπλώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, προβλέπεται ακόμα και φυλάκιση.

Έχεις συζητήσει ποτέ με όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στις εμφανίσεις σου, για αυτή την “κακή” συνήθεια;

Έχω κάνει πολλές συζητήσεις και όπως είπα, νομίζω ότι η οδήγηση μετά τις κούπες είναι το… κακό! Όσον αφορά την κούπα σαν συνήθεια θα σου πω ότι ο καθ’ ένας είναι ελεύθερος να πίνει όσο θέλει, ποτέ δεν με ανάγκασε εμένα κάνεις να πιώ κούπες. Πολλές φορές έτυχε με ωραίο τρόπο χωρίς να προσβάλω κανένα να αρνηθώ να πιώ γεμάτη κούπα , βάζω λίγο στο ποτήρι μου και απλά, κάνω σ ‘ ΥΓΕΙΑ!!!

Ο «Κυνηγός» κυκλοφόρησε και σύντομα έρχεται η ολοκληρωμένη δουλειά…

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ο “Κυνηγός”, μίλησε μας λίγο γι’ αυτή τη νέα σου δουλειά..

Ο κυνηγός είναι ένα τραγούδι σε μουσική παραδοσιακή. Περιέχει μουσικά γυρίσματα από Σητεία από Κρούστα και από Κριτσά περισσότερο,  δηλαδή ανατολική Κρήτη και όσον αφορά το στίχο οι πρώτοι είναι του μεγάλου ποιητή και μαντιναδολογου Γιάννη Βάρδα που μου έκανε την τιμή να συνεργαστούμε και οι υπόλοιποι παραδοσιακοί.  Παρ ‘ όλο που έχει κυκλοφορήσει μόνο λίγες μέρες ο κόσμος δείχνει να του αρέσει πολύ και σε κάθε μας εμφάνιση το παίζουμε δυο με τρεις φορές.

 «Ο λαός μας εξαπατήθηκε και έχουμε όλοι πληγωθεί πολύ αλλά πρέπει το πάθημα να γίνει μάθημα και στο μέλλον να είμαστε πολύ προσεχτικοί στις επιλογές μας»

Είναι προπομπός το συγκεκριμένο κομμάτι, θ’ ακολουθήσει και ολοκληρωμένη δουλειά;

Βέβαια… Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το καινούργιο μας cd με τίτλο “Γαλάζια Πέτρα “  που περιέχει 15 καινούργια τραγούδια . Συμμετέχουν μέσα καταξιωμένοι συνθέτες και στιχουργοί όπως Γιώργος Μανωλιούδης ,Πάρις Περυσινάκης ,Γιάννης Αεράκης  (Πολογιάννης ), Γιάννης Βάρδας(Λυραρόγιαννης), Βαγγέλης Ταξιδευτής, Μιχάλης Τσαγκαράκης και  Μάνια Μεσσαριτάκη.

 

Οι Έλληνες με όλα αυτά που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα, συνεχίζουν να… ονειρεύονται;

Νομίζω ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να ονειρεύονται και πρέπει όλοι να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για την χώρα μας νομίζω δυσκολότερη δεν υπήρξε ποτέ μετά τον Β’  παγκόσμιο πόλεμο αλλά πιστεύω γρήγορα να τελειώσει αυτή η ασχήμια και η κοροϊδία και τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Ο λαός μας εξαπατήθηκε και έχουμε όλοι πληγωθεί πολύ αλλά πρέπει το πάθημα να γίνει μάθημα και στο μέλλον να είμαστε πολύ προσεχτικοί στις επιλογές μας. Όμως πιστεύω και ελπίζω ότι όλα θα φτιάξουν κάποια στιγμή .

Μέχρι που φτάνουν τα όνειρα του Πέτρου Μαρούλη;

Κοίταξε δεν μου αρέσει να κάνω όνειρα τρελά. Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να κάνω και στην μουσική και στην προσωπική μου ζωή και πιστεύω να τα καταφέρω. Το σημαντικότερο είναι υγεία και όλα τα άλλα είναι στο χέρι μας !!!