Πατρίς: 2 Κρητικάκια – Βιρτουόζοι πιανίστες από… κούνια!

Έμαθαν να μιλούν, να περπατούν και… να παίζουν πιάνο! Βιρτουόζοι πιανίστες από κούνια είναι οι Γιάννης Μπουφίδης, 11 χρονών, και Βασίλης – Αλέξανδρος Βαρδάκης, 12 ετών, δύο ταλαντούχα πλάσματα που παρουσιάζει η εφημερίδα «Πατρίς».

 

Από πέντε χρονών στα… πλήκτρα

Ο 11χρονος Γιάννης  Μπουφίδης
Ο 11χρονος Γιάννης Μπουφίδης

Ο Γιάννης Μπουφίδης είναι μαθητής της Ε΄ τάξης στο 25ο – 27ο Δημοτικό Ηρακλείου και άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία μόλις πέντε ετών με καθηγήτρια τη διακεκριμένη πιανίστρια και παιδαγωγό, Patricia Arenas.

Οι γονείς του, ήδη από την ηλικία των 3 ετών, διέκριναν την αγάπη του για τα μικρά, παιδικά πιανάκια και αποφάσισαν να τον στηρίξουν. Η μουσική φαίνεται πως είναι στις φλέβες του αφού ο παππούς του ήταν μουσικός, όπως είναι και ο θείος του.

Ο Γιάννης απολαμβάνει, επίσης, και το τραγούδι, λαμβάνει μέρος στις εκδηλώσεις του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης ενώ αποτελεί και ενεργό μέλος της παιδικής χορωδίας του Ωδείου. Επίσης συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του Ωδείου του Δήμου Ηρακλείου, στην συναυλία-παρουσίαση με θέμα “Βαδίζοντας στα Μονοπάτια του J.S.Bach”.

Δεν έχει σκεφτεί, ακόμα, αν θα ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, δεν είναι, όμως, και κάτι που αποκλείει. Στο σχολείο, τα αγαπημένα του μαθήματα είναι τα μαθηματικά και η λογοτεχνία, αφού του αρέσει πολύ να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία.

Για το αποψινό ρεσιτάλ αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος και είναι μία στιγμή που σίγουρα θα απολαύσει.

Ο Γιάννης είναι σπουδαστής της Μέσης Τάξης στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης,  όπου παρακολουθεί και μαθήματα θεωρίας με την Ελπίδα Τσιραμπίδου. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια πιάνου – masterclasses με τη διεθνούς φήμης πιανίστρια Αλεξία Μουζά καθώς και με τη διεθνούς φήμης πιανίστρια και καθηγήτρια πιάνου, στο Royal College of Music of London, Yekaterina Lebedeva ενώ έλαβε μέρος και στο διεθνές σεμινάριο Musical Odyssey 2017.

Από το πιάνο  στη ρομποτική

 Ο Βασίλης – Αλέξανδρος Βαρδάκης είναι μαθητής  της Α’ Γυμνασίου
Ο Βασίλης – Αλέξανδρος Βαρδάκης είναι μαθητής της Α’ Γυμνασίου

Σε ηλικία μόλις 7,5 ετών ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το πιάνο, στην τάξη του καθηγητή, κ. Χάρη Σαρρή που σήμερα ο Βασίλης – Αλέξανδρος Βαρδάκης φοιτά στην Α΄τάξη του Ευρωπαϊκού σχολείου.

Το 2014 απέσπασε το 1ο βραβείο στον 5ο πανελλήνιο διαγωνισμό «Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα» και το ειδικό βραβείο στη μνήμη της Αικατερίνης Καλογείτονα. Το 2015 απέσπασε το 2ο βραβείο στον δέκατο διεθνή διαγωνισμό «The Muse» και το 2017 το 3ο Βραβείο στον 40ό πανελλήνιο διαγωνισμό «Φίλωνα».

Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πιάνου με τους Δημήτρη Τουφεξή, Αλεξία Μουζά, Stephen Savage και Mark Viner. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές του στο Ωδείο “Χάρης Σαρρής”  στην ανωτέρα σχολή.

«Ανυπομονώ για την αποψινή συναυλία, αισθάνομαι λίγο άγχος αλλά έχω πραγματοποιήσει και στο παρελθόν εμφανίσεις μπροστά σε κοινό», αναφέρει.

Ο Βασίλης – Αλέξανδρος στο σχολείο ξεχωρίζει τα μαθήματα των θετικών επιστημών αφού, εκτός από το πιάνο, του αρέσει ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία και τη ρομποτική. Απολαμβάνει, ακόμα, το squash, ενώ σε μικρότερη ηλικία είχε ασχοληθεί με την ξιφασκία.

Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ισπανικά, ενώ από το 2017, μετά από εξετάσεις, έγινε δεκτός  στο CTY – GREECE, (Center for Talented Yoyth) – Κέντρο για Ταλαντούχα και Χαρισματικά Παιδιά, στο Αnatolia College.

Πηγή: Πατρίς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 1 =