Η Κρήτη στο επίκεντρο της κυκλικής οικονομίας στη Μεσόγειο

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας» ξεκινά αύριο στα Χανιά

«Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου CirClE2018, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το CIrClE2018 θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά και στους χώρους του ΜΑΙΧ από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2018.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διοργάνωση  στον τομέα της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη τη φετινή χρόνια. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου είναι ο επίτιμος Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γιώργος Κρεμλής.

Αναφερόμενος στη σημασία του συνεδρίου ο κ. Κρεμλής επεσήμανε πως η κυκλική οικονομία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία αφού τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί ένα «από τους βασικούς άξονες χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πόρων και θα στηρίξει την καινοτομία, την δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, καθώς και νέες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων».
Όλα τα παραπάνω αποτελούν θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά και για την Κρήτη. «Πρέπει να πω ότι η Κρήτη πρωτοστατεί στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων και εφαρμόζει ήδη την κυκλική οικονομία με ιδιαίτερη επιτυχία», δήλωσε ο κ. Κρεμλής.
Παράλληλα δήλωσε υπέρμαχος της προοπτικής να αποκτήσει η Κρήτη κεντρικό ρόλο στο Μεσογειακό χώρο στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προτείνει, μπορεί το νησί να γίνει η έδρα του Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας για την κυκλική οικονομία στα νησιά της Μεσογείου. Θέμα που επαναφέρει στην ατζέντα του συνεδρίου των Χανίων ευελπιστώντας σε θετική προοπτική.
Να σημειωθεί τέλος πως το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ευρωπαΐκής επιτροπής στο οποίο θα συμμετάσχουν, εκπρόσωποι από όλα τα νησιά της Μεσογείου, από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες καθώς και εκπρόσωποι από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, την ευρωπαΐκή τράπεζα ανασυγκρότησης, από το ταμείο χρηματοδοτήσεων της Νορβηγίας και την παρευξείνια τράπεζα.
Οι παραπάνω φορείς θα αναδείξουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της κυκλικής οικονομίας.

Τ. Βάμβουκας: “Υιοθετώντας τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα”

Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας δήλωσε: “Υιοθετώντας τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα, καθώς η κυκλική οικονομία συνιστά μετεξέλιξη της ανακύκλωσης. Βγαίνουμε από το μοντέλο “παραγωγή-κατανάλωση-απόρριψη”, εστιάζοντας στην επαναχρησιμοποίηση, στην επισκευή, στην ανανέωση. Ο,τι προηγουμένως ήταν απόβλητο, τώρα πλέον μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη”.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας η διεξαγωγή του συνεδρίου στα Χανιά ήταν μια πρωτοβουλία του κ. Κρεμλή, που προέκυψε πριν από περίπου ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α και της συνεργασίας, που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης, Γιάννη Κουτράκη.

Αναφερόμενος επίσης ο Δήμαρχος Χανίων στη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. τη χαρακτήρισε ως “μία από τις καλύτερες Επιχειρήσεις Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων”, παρατηρώντας ότι όταν βρισκόταν ο ίδιος στο τιμόνι της Επιχείρησης από κοινού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κουτράκη, σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα επιλύθηκαν πολλά ζητήματα. “Το έργο αυτό συνεχίζεται με επιτυχία από το Δ.Σ. της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., η οποία σήμερα αποτελεί πρότυπο σε πανελλήνιο επίπεδο, με διεθνείς διακρίσεις. Συνεργαζόμενη μάλιστα με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, ανεβάζει υψηλά το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος Χανίων παρουσίασε συνοπτικά τις πρωτοβουλίες, που έχουν αναπτυχθεί από τον Δήμο, τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Δήμου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η έμφαση στην ανάκτηση υλικών και οργανικής ουσίας (κόμποστ) από τα αστικά στερεά απόβλητα με τον ευρείας κλίμακας εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων με την ανανέωση του στόλου, των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”, της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − fifteen =