Γαβριήλ Κουρής: Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος…

Από το 2011 είναι ο «μακροβιότερος» Γενικός Γραμματέας στους Δήμους της Π.Ε.Χανίων. Ο Γαβριήλ Κουρής, ένας νέος τεχνοκράτης με μεγάλη ωστόσο πείρα παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι αυτός που έφερε το θεσμό του Γ.Γ. στα Χανιά και  ήδη από εκείνη την περίοδο, έχει βρεθεί στο πλευρό τριών διαφορετικών δημάρχων. Ο ίδιος μας απαντά σε ερωτήματα που σχετίζονται με το «ρόλο» και τις «αρμοδιότητες» ενός Γραμματέα, τη «σχέση» που αναπτύσσεται μεταξύ του ιδίου και του Δημάρχου αλλά και για το αν τελικά, σκέφτεται να ασχοληθεί με τη Δημόσια Διοίκηση και… από άλλα πόστα! Και «ναι», δεν το αποκλείει…

Ο Γαβριήλ Κουρής, ένας νέος τεχνοκράτης με μεγάλη πείρα παρά το νεαρό της ηλικίας του, καθώς έχει ήδη διατελέσει Γενικός Γραμματέας στους Δήμους Χανίων, Κισσάμου & Πλατανιά…

 

Είσαι ο Γενικός Γραμματέας με τη μεγαλύτερη διαδρομή στα αυτοδιοικητικά Χανιά. Δήμος Χανίων, Δήμος Κισσάμου και Δήμος Πλατανιά. Πως θα χαρακτήριζες όλους αυτούς τους “σταθμούς” της επαγγελματικής σου πορείας;

Όλο αυτή τη διαδρομή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – η οποία ξεκίνησε το 2011 – θα τη χαρακτήριζα ως ένα μεγάλο «σχολείο», το οποίο εμπλούτισε τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις επαγγελματικές εμπειρίες μου στη δημόσια διοίκηση, μα πάνω απ’ όλα μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω και να συνεργαστώ εποικοδομητικά με πολλά αξιόλογα και ικανά αυτοδιοικητικά στελέχη –  αιρετούς και υπαλλήλους  – με τους οποίους μοιράστηκα σε κάθε Δήμο, κοινά οράματα, στόχους, αγωνίες, προβλήματα και προκλήσεις, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις και πολιτικές για την κοινωνία και τους πολίτες. Και αυτό νομίζω έχει τη μεγαλύτερη αξία, διότι – τελικά – μόνο μέσα από τη δημιουργική σύνθεση και τη συνεργασία, μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη του τόπου και  και τους συμπολίτες μας.

 «Αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση και συνεχής-αμφίδρομη επικοινωνία, το… τρίπτυχο της επιτυχίας»

Ποιες είναι οι διαφορές της εποχής που ξεκίνησες εσύ στο Δήμο Χανίων (που ήταν και η πρώτη φορά που είδαμε αυτό το θεσμό να λειτουργεί με επιτυχία) σε σχέση με το ρόλο που έχει ένας Γ.Γ. σήμερα;

Ουσιαστικές διαφορές, σε επίπεδο θεσμικού ρόλου και αρμοδιοτήτων του Γ.Γ., δεν υπάρχουν! Οι κύριες διαφορές που εντοπίζω έχουν να κάνουν με το ευρύτερο θεσμικό και κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου ασκείται η λειτουργία μας – ως αυτοδιοικητικά δρώντες – και το οποίο σήμερα είναι σαφώς περισσότερο ομαλοποιημένο σε σχέση με την περίοδο 2011-2014. Να θυμίσω ότι την περίοδο όπου υπηρετούσα στο Δήμο Χανίων, κατά το προαναφερόμενο διάστημα, κληθήκαμε ως διοίκηση να φέρουμε εις πέρας – θεωρώ με επιτυχία – την πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη». Το όλο εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι έπρεπε, μέσα σ’ ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, να συγχωνεύσουμε με μια διαδικασία τύπου “on-off” και να λειτουργήσουμε οργανωτικά και επιχειρησιακά, τους 7 πρώην «Καποδιστριακούς» Δήμους που συγκρότησαν τον «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων… Επίσης, να σας θυμίσω ότι στην εν λόγω περίοδο οι Δήμοι της χώρας υπέστησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στη Χώρα το 2010 και η οποία διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερα περιοριστικό θεσμικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό πλαίσιο στη λειτουργία των Δήμων, κάτι το οποίο προφανώς και δεν υφίσταται σήμερα.

 «Ο Μανώλης Σκουλάκης αποτελεί τον πολιτικό μέντορα μου, από τον οποίο “διδάχθηκα” πάρα πολλά»

Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας, ποια είναι η ιδανική συνθήκη, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος;

Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος… Ο Δήμαρχος είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς στη δημοτική λειτουργία όντας ο πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος όλου του μηχανισμού του Δήμου και ο Γενικός Γραμματέας είναι αυτός που επικουρεί οργανωτικο-διοικητικά και τεχνοκρατικά τον Δήμαρχο στα καθήκοντα του, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη οργάνωσης, συντονισμού και παρακολούθησης του έργου των δημοτικών υπηρεσιών ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της δράσης του Δήμου, στη βάση των προγραμμάτων που αποφασίζει ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ τους και η αποτελεσματική συνεργασία τους (πρέπει να) εδράζεται στο τρίπτυχο: αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση και συνεχής-αμφίδρομη επικοινωνία.

«Μόνο μέσα από τη δημιουργική σύνθεση και τη συνεργασία, μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη του τόπου και  και τους συμπολίτες μας»

Ποιες θεωρείς τις μεγαλύτερες προσωπικές σου επαγγελματικές επιτυχίες, όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεσαι στα Χανιά; Ποιες πολιτικές σου αποφάσεις δικαιώθηκαν…

Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία στη δημόσια διοίκηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά αλλά κυρίως συλλογικά, υπό την έννοια ότι για να μπορέσει να παραχθεί ουσιαστικό έργο και αποτέλεσμα απαιτείται ομαδική δουλειά και πολυεπίπεδη συνεργασία. Άλλες φορές χρειάζεται να δουλεύεις από τα μετόπισθεν και άλλες φορές από την πρώτη γραμμή, όμως το ζητούμενο είναι το ίδιο: να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται έργα και παρεμβάσεις με προστιθέμενη αξία για τον τόπο και τους πολίτες αυτού. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ για παράδειγμα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι την περίοδο 2011-2014, ως Γ.Γ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Προγραμματισμού & Παρακολούθησης Έργων ΕΣΠΑ του Δήμου Χανίων – έχοντας την ευθύνη για τον επιτελικό σχεδιασμό των προτάσεων του Δήμου στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων– πετύχαμε την ένταξη 43 νέων έργων στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού άνω των 27 εκατ. €, αρκετά έργα εκ των οποία υλοποιούνται έως και σήμερα. Μια επίσης πρωτοβουλία που αναλήφθηκε την ίδια περίοδο στο Δήμο Χανίων, ήταν η διοικητική ενοποίηση και αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου – η οποία εν πολλοίς, διαμόρφωσε την οργανωτική δομή που έως και σήμερα υφίσταται στο Δήμο – μέσα από την οποία συστήθηκαν νέες δομές όπως π.χ. η ίδρυση του δημοτικού γραφείου Απασχόλησης, το οποίο μέσα σε 3 χρόνια λειτουργίας παρείχε μια σειρά από δωρεάν υπηρεσίες σε θέματα πληροφόρησης και προώθησης της εργασίας, εξυπηρετώντας πάνω από 2.500 άτομα. Τέλος, και για να σας «αποκαλύψω» τη δράση με την οποία η ενασχόληση μου με αποζημίωσε στο μέγιστο βαθμό, αυτή δεν ήταν άλλη, από τη διεκδίκηση και διοργάνωση του All Star Game Καλαθοσφαίρισης, που έγινε το Μάρτιο του 2014, για την οποία ως αυτοδιοικητικός αλλά και «μπασκετικός» νιώθω διπλά υπερήφανος.

Ο Μανόλης Σκουλάκης είναι ένας «Άρχοντας» της πολιτικής ζωής του τόπου!

Μανώλης Σκουλάκης….

Ο Μανώλης Σκουλάκης αποτελεί τον πολιτικό μέντορα μου, από τον οποίο “διδάχθηκα” πάρα πολλά, τόσο σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής όσο και σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων και αξιακού κώδικα και γι’ αυτό τον ευχαριστώ θερμά… Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ για μια δεκαετία, μ’ έναν «άρχοντα» της πολιτικής, με τον πολιτικό με τη μεγαλύτερη προσφορά στο Ν. Χανίων μα πάνω απ’ όλα μ’ έναν Άνθρωπο – με «Α» κεφαλαίο – με ήθος, εντιμότητα, ακεραιότητα, εργατικότητα και συνέπεια. Όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύξαμε μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης, σεβασμού και συναντίληψης, μοιραστήκαμε αμέτρητες ιδέες και προτάσεις, προβληματισμούς και ανησυχίες, σχεδιάσαμε δράσεις και πολιτικές, συμφωνήσαμε με θέρμη και – ενίοτε – διαφωνήσαμε, κυρίως όμως βαδίσαμε από κοινού στο δρόμο της δημιουργικής δράσης προς όφελος του τόπου.

 

Θοδωρής Σταθάκης….

Ο Θοδωρής Σταθάκης αποτελεί έναν από τους αυτοδιοικητικούς που σέβομαι και εκτιμώ τόσο για το ήθος και την ακεραιότητα του όσο και για την αγάπη που έχει για τον τόπο του. Χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν είναι η αποφασιστικότητα, η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η επιμονή, η εργατικότητα και ο δυναμισμός του. Κατά την περίοδο όπου υπηρέτησα στο Δήμο Κισσάμου είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία, η οποία στηριζόταν στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και η οποία εξελίχθηκε εν τέλει σε μία πολύ καλή φιλία η οποία διαρκεί έως και σήμερα.

 

Γιάννης Μαλανδράκης….

Ο Γιάννης Μαλανδράκης είναι ένας από τους πλέον ικανούς και επιτυχημένους δημάρχους της Χώρας, με τον οποίο έχουμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία στο Δήμο του Πλατανιά. Γνώστης της Αυτοδιοίκησης, έξυπνος, οργανωτικός, μεθοδικός, υπεύθυνος και με ικανότητα σύνθεσης και διαπραγμάτευσης, θεωρώ ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αφήσει ένα πολύ σημαντικό στίγμα στα αυτοδιοικητικά – αλλά και στα πολιτικά – πράγματα του τόπου τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε στο Δήμο Πλατανιά έχει καταγράψει – όλα τα προηγούμενα χρόνια – ένα πολύ αξιόλογο έργο το οποίο έχει αξιολογηθεί απολύτως θετικά από τους πολίτες.

 

Μίλησε μας λίγο για τον “Ψηφιακό Δήμο Πλατανιά”! Σημαντικές καινοτομίες, νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες του πολίτη και ο Δήμος Πλατανιά πρωτοπόρος στις “Έξυπνες πόλεις”

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε στο Δήμο Πλατανιά, μια ολοκληρωμένη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού με επίκεντρο την ευρεία αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια νέα, καινοτόμα ψηφιακή εργαλειοθήκη η οποία έρχεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην ενίσχυση της συμμετοχικής διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Μεταξύ των νέων εφαρμογών ξεχωρίζει το “Platanias Bot” που αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο chat bot Δήμου στην Ελλάδα και το οποίο παρέχει – μέσω της εφαρμογής Messenger – πληροφόρηση σε κάθε πολίτη για θέματα του Δήμου, 365 ημέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο! Για παράδειγμα ένας πολίτης μπορεί – μέσω του Bot – να αναζητήσει πληροφορίες για τα όργανα διοίκησης, τις υπηρεσίες του Δήμου, τα δικαιολογητικά για πολιτικούς γάμους, τον καιρό, τις συγκοινωνίες ή τις παραλίες στο Δήμο Πλατανιά, και πολλά άλλα! Επίσης, αξίζει να αναφέρω τη νέα σύγχρονη ιστοσελίδα του Δήμου www.platanias.gr – μέσω της οποίας παρέχουμε στους πολίτες σημαντικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως π.χ. τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων – όσο και τις δύο συμμετοχικές πλατφόρμες διαβούλευσης οι οποίες δίνουν σε πολίτες και συλλογικούς φορείς τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις, ιδέες και απόψεις για τα έργα, τις δράσεις και τις πολιτικές του Δήμου. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, έχουν τοποθετήσει το Δήμο του Πλατανιά στις «έξυπνες πόλεις» της Ελλάδας, με την όλη προσπάθεια μας να είναι απόλυτα στοχευμένη και συνειδητή.

Ο Γιάννης Μαλανδράκης είναι ένας από τους πλέον ικανούς και επιτυχημένους δημάρχους της Χώρας, με τον οποίο έχουμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία στο Δήμο του Πλατανιά.

Δεν αποκλείω μελλοντικά η σχέση μου με τα κοινά να…

 

Πέραν της Δημόσιας Διοίκησης, από τα πόστα που την έχεις υπηρετήσει, θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με τα κοινά και από άλλο “πόστο”;

Για να είμαι ειλικρινής,  δεν είναι κάτι που το σκέφτομαι επί του παρόντος και αυτό έχει να κάνει, κύρια, με τις προτεραιότητες που έχω θέσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Βεβαίως, η ενασχόληση μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και τεχνοκρατική, είναι μια σχέση δυναμική και δημιουργική που εδράζεται πρωτίστως στην ιδιότητα του ενεργού πολίτη αλλά και στα ερεθίσματα που λαμβάνω από την κοινωνία και τους πολίτες και ως τέτοια, δεν αποκλείω μελλοντικά να λάβει και ένα άλλο χαρακτήρα, μέσα και από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά.