ΧΑΝΙΑ | Το σχολικό δρομολόγιο του… τρόμου για τα Σφακιά. Ο λόγος και ο αντίλογος…

Την έντονη δυσαρέσκειά τους και ταυτόxρονα τη διαμαρτυρία τους προς το Δήμο Σφακίων, καταγγέλλοντας ολιγωρία και απαξίωση, εκφράζουν προς το Δήμο Σφακίων τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου και του Λυκείου της Χώρας Σφακίων, καθώς συνάδελφοί τους κινδύνεψαν, πηγαίνοντας στο σχολείο, λόγω χιονοθύελλας και τελικά επέστρεψαν σπίτια τους.

«Για  πολλοστή φορά, ο σύλλογος καθηγητών του Γυμνασίου και ΓΕ.Λ. Χ. Σφακίων, αντιμετώπισε την απαξίωση και την ολιγωρία του Δήμου Σφακίων.

Σήμερα, Τρίτη  14 Φεβρουαρίου 2017,  ξεκινήσαμε, όπως κάθε πρωί επί πολλά χρόνια για το καθιερωμένο ραντεβού των 06.50 π.μ. στο ΒΙΟΠΑ. Αφού περάσαμε τις δύσκολες στροφές του Ασκύφου, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες, παρ΄όλα αυτά φτάσαμε ίσαμε την  πρώτη στροφή της Ίμπρου.  Σε κείνο λοιπόν το σημείο, το αυτοκίνητο γλιστρούσε  και οι τέσσερις συνάδελφοι  που είμασταν μέσα νιώσαμε  για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο. Ενώ ο καιρός έδειχνε σχετικά ήρεμος, μέσα σε 5 λεπτά βρεθήκαμε στη δίνη μιας χιονοθύελλας και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω χωρίς καν να υπολογίσουμε εκείνη τη στιγμή πως θα βρισκόμασταν υπόλογοι και έρμαια της ανευθυνότητας των υπευθύνων.

Γράφουμε λοιπόν αυτό το κείμενο γιατί ξεχείλισε πια η αγανάκτηση και ο θυμός  για αυτή την άδικη συμπεριφορά από τη μεριά του Δήμου, ο οποίος και σε τελική ανάλυση δεν είναι η προϊσταμένη αρχή μας αλλά έχει την ευθύνη μόνο για το σχολείο.

Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιο να μας κατηγορούν πως σκόπιμα δεν πηγαίνουμε στο σχολείο, τη στιγμή που κάθε φορά που χιονίζει αντιμετωπίζουμε τον υπέρτατο κίνδυνο. Επίσης, δε θεωρούμε λογική τη λύση που μας προτείνεται να πηγαινοερχόμαστε από το Ρέθυμνο με συνθήκες παγετού ούτε να ξεκινάμε από τα Χανιά και να διανύουμε το δρόμο 2,5 ωρών, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δύσβατος και επίσης εμφανίζει αρκετές φορές παρόμοιες καιρικές συνθήκες.

Στο Δήμο Σφακίων, το αυτονόητο έχει πλέον χαθεί. Προκειμένου να μη διαταραχθούν ισορροπίες και να χαλάσουν σχέσεις, ας μπουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές!

Ας σημειωθεί εδώ ότι σ’ όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Ελλάδας με όμοια προβλήματα, παίρνονται λογικές αποφάσεις είτε για το κλείσιμο των σχολείων είτε για την αλλαγή στην ώρα έναρξης των μαθημάτων, προκειμένου να προστατευτούν τόσο οι μαθητές όσο και  το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Προτείνουμε λοιπόν, κάθε φορά που υπάρχουν καιρικά φαινόμενα με χιόνι ή παγετό  να βγαίνει έγκαιρα απόφαση από το Δήμο Σφακίων για να ανοίξει το  σχολείο 10:00 π.μ. αντί για  8:00.  Επίσης να ξεκινά νωρίς το πρωί το εκχιονιστικό μηχάνημα της περιφέρειας για να ανοίξει το δρόμο. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι!! Δεν αντέχουμε πλέον την απαξίωση, την περιφρόνηση, την αδιαφορία στο βωμό των πολιτικών και μη συμφερόντων!!

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου και ΓΕ.Λ. Χ. Σφακίων

Ο Δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός σε απάντησή του για το θέμα ανέφερε τα εξής:

«Η ανακοίνωσή μου θα είναι ανάλογη του ύφους τους. Δε μπορούν να κάνουν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες. Τα Σφακιά έχουν δύο δρόμους, από Ασκύφου και από τη νότια μεριά. Με λίγα χιλιόμετρα παραπάνω θα μπορούσαν να έρθουν στο σχολείο. Είναι υποχρεωμένοι να είναι στη δουλειά τους. Δεν είναι 2,5 ώρες που λένε… είναι μόλις μισή ώρα.

Με έκπληξη μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο πληροφορηθήκαμε το θέμα. Ο δρόμος είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά το εκχιονιστικό του Δήμου ανέβηκε επίσης επάνω. Όταν έχουμε παγετό το πρόβλημα είναι διαφορετικό. Ζητάμε να ρίχνουν αλάτι, αλλά επειδή είμαστε νότια ζώνη δε προβλέπεται αυτό, όπως μας έχουν πει από την Περιφέρεια. Επαναλαμβάνω, θα μπορούσαν να έρθουν από τη νότια πλευρά.

Αύριο θα βγει σχετική ανακοίνωση στο ίδιο ύφος. Οι γονείς απαιτούν από τους καθηγητές να πηγαίνουν στο σχολείο και να μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά τους. Αυτό και μόνο.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός.

 

Πηγή: cretalive