Από 1η Ιουνίου ξεκινά ο νέος κανονισμός για τους ονηλάτες

Σύσκεψη με τον σύλλογο ονηλατών “Δικταίο Άντρο” για τις υπηρεσίες που προσφέρει το παραδοσιακό επάγγελμα του ονηλάτη που στηρίζει και προβάλει τον τουρισμό, πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Όπως έγινε μεταξύ άλλων γνωστό, από την 1η Ιουνίου μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός που αφορά τον συγκεκριμένο κλάδο.

 

candia

Η ορθή παροχή υπηρεσιών, του παραδοσιακού επαγγέλματος του ονηλάτη που συμβάλλει στην προβολή και στήριξη του τουριστικού προϊόντος  της περιοχής, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο «Παππαδάκειο» δημοτικό σχολείο Ψυχρού με την συμμετοχή του Δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη, των μελών του συλλόγου ονηλατών “Δικταίο Άντρο”, του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας Ψυχρού Παναγιώτη Καραβαλάκη και του  Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Τζερμιάδων κ. Κωνσταντίνου Ζώνιου.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική  ενημέρωση για την εφαρμογή του νέου κανονισμού του Δήμου που ρυθμίζει πλέον το επάγγελμα του ονηγού – ημιονηγού ενώ διανεμήθηκαν και οι νέου τύπου αιτήσεις προς τους ονηλάτες. Παράλληλα αναλύθηκαν οι επιμέρους περιπτώσεις εφαρμογής του νέου κανονισμού που θα ισχύσει από φέτος και τονίστηκε ότι πλέον θα εφαρμόζεται με αυστηρότητα, η τάξη, η ευπρέπεια, ο σεβασμός στους επισκέπτες, καθιερώνεται η ενιαία αμφίεση, διακριτικά σήματα, και ειδική φιλοζωική μέριμνα για τα γαϊδουράκια, ενώ συζητήθηκαν οι όροι χρήσης του καινούριου δημοτικού ιπποστασίου καθώς επίσης η ευθύνη για την καθαριότητα των μονοπατιών και των κάδων. Σημειώνεται, ότι, ο δήμος κατασκεύασε νέο ιπποστάσιο για την ξεκούραση των τετράποδων και επισκεύασε το μονοπάτι από τις φθορές.

«Μόνο μέσα από συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και την οργάνωση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της περιοχής μας. Η πρώτη εικόνα, για τους επισκέπτες μας Έλληνες και ξένους, είναι αυτή των ονηλατών και θα πρέπει να είναι άριστη. Μέσα από την καλή συνεργασία, με την Αστυνομία, τον πρόεδρο Γιάννη Χαλαμπαλάκη και τα μέλη του συλλόγου ονηλατών καταφέρνουμε να διατηρούμε «ζωντανό» ένα ιστορικά παραδοσιακό επάγγελμα που προβάλλει την μοναδικότητα, τον τουρισμό του Οροπεδίου Λασιθίου, και που μεγάλωσε γενιές ντόπιων κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Το επάγγελμα αυτό θα πρέπει με κάθε θυσία να το διαφυλάξουμε, είναι η παράδοση μας, η ιστορία του τόπου μας, και θα πρέπει να το σεβόμαστε» ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.  Από την πλευρά τους ο πρόεδρος και τα μέλη του συλλόγου ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη αλλά και την τοπική ΕΛ.ΑΣ για την συνεργασία προκειμένου το επάγγελμα του ονηλάτη να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής.