Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν το υπόμνημα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων

Προς τους κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ, Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το υπόμνημα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και της Επιτροπής Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου και ζητούν την ικανοποίηση, όπως αναφέρουν “των δίκαιων αιτημάτων τους για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων”.

Το υπόμνημα αναφέρει:

candia

Η κυβέρνηση έχει “επιτάξει” τους εργαζόμενους στα Σ/Μ και επιβάλει την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων και αποθηκών με πρόσχημα τη δημόσια υγεία.
Αναρωτιόμαστε που πήγε αυτή η ευαισθησία σας στον τομέα της υγείας που τραβάει αυτές τις ημέρες το μεγαλύτερο κουπί καθώς ούτε τις ιδιωτικές κλινικές έχετε επιτάξει, ούτε τις ΜΕΘ που είναι κλειστές έχετε ανοίξει, ούτε τις ανάγκες σε προσωπικό και μέσα προστασίας στα νοσοκομεία έχετε καλύψει.
Μας μιλάτε για εθνική ενότητα και ομοψυχία αλλά εμείς οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στο εμπόριο, στα Σούπερ Μάρκετ, οι συναδέλφισες μας στην καθαριότητα, οι συνάδελφοι μας οι γιατροί και οι νοσηλευτές ξέρουμε καλύτερα.

Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στη διαφύλαξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων,
ούτε εμείς, ούτε οι ζωές μας, ούτε οι οικογένειες μας.

Απαιτούμε άμεσα:

ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των
ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό, να επιταχθούν τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων, το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών, να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία ματώνετε τους εργαζόμενους και στο μυαλό σας έχετε το σάρωμα όποιου εργασιακού δικαιώματος έχει μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση σας έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις
Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.

Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση όπως και οι προηγούμενες που τους χάρισαν αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο. Απαιτούμε άμεσα να αποσυρθεί άμεσα η ΠΝΠ που απελευθερώνει τη λειτουργία των Σούπερ Μάρκετ τις Κυριακές και να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί ελέγχων των ΣΕΠΕ με πολύ αυστηρά πρόστιμα σε όσους βάζουν την υγεία των εργαζομένων σε κίνδυνο.

Απαιτούμε:
• Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
• Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές
στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
• Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην
συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών
και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των
πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
• Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις
χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού
ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
• Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών
κύριας κατοικίας και κατασχέσεων
Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στους
χώρους δουλειάς:
• Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
• Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των καταστημάτων που παραμένουν ανοικτά . Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
• Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με
πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)
• Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες, σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, όπως και σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.
• Να μην αποκρύπτει η εργοδοσία κρούσματα στους χώρους δουλειάς! Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όλους τους χώρους των super market, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημονικών φορέων.
• Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.

Να γίνουν τώρα προσλήψεις σε όλα τα S/M.
• Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
• Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
• Να τηρηθούν τα ημερήσια και εβδομαδιαία ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος
ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
• Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να
σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες
άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
• Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις