«Βολές» κατά του Τ.Βάμβουκα για τις συνθήκες διαβίωσης των 69 μεταναστών

«Βολές» κατά του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα για τις συνθήκες διαβίωσης των 69 μεταναστών που εντοπίστηκαν  στο Καστέλι  και φιλοξενούνται στο κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου, ρίχνει με τοποθέτησή της η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πρώτα ο Άνθρωπος».

Στη σχετική ανακοίνωση η Πρωτοβουλία, κάνει λόγο για έλλειμμα πολιτικής βούλησης και περίσσεια αδιαφορία, ενώ τονίζει ότι πρόκειται για επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις και ανακοινώσεις οι οποίες παρακάμπτουν την ουσία, καθώς οι μετανάστες αναγκάζονται να διαμείνουν σε ένα απαράδεκτο χώρο, ο οποίος δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής.

candia

Η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει ότι προβάλλονται γραφειοκρατικά προβλήματα για την κάλυψη του κόστους επιδιόρθωσης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και κατηγορεί τον δήμαρχο Χανίων για έλλειψη αποφασιστικότητας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας.

tipografo prints

Αναλυτικά η παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πρώτα ο Άνθρωπος»:

Μετά τις επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που παρακάμπτουν την ουσία ήρθε, όπως έρχεται πάντα, η πραγματικότητα να δείξει ωμή την ευθύνη. Ένας ρημαγμένος, εγκαταλελειμμένος χώρος, ο ίδιος μνημείο διαφθοράς και αδιαφορίας, που έχει να καθαριστεί τρία χρόνια, που δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής (τουαλέτες και μπάνια, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, τηλέφωνο και διαδίκτυο για στοιχειώδη επικοινωνία), βαφτίζεται χώρος υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας ρημαγμένων ανθρώπων.

Για πολλοστή φορά δεκαέξι παιδιά, έντεκα γυναίκες και σαράντα δύο άνδρες, νεαρής κυρίως ηλικίας, πρόσφυγες αναγκάζονται να διαμείνουν σε ένα απαράδεκτο χώρο.

Για άλλη μια φορά, η κοινωνική πολιτική ανεπαρκέστατη ενώπιον αυτών που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Για άλλη μια φορά, έλλειμμα πολιτικής βούλησης και περίσσεια αδιαφορίας.

Για άλλη μια φορά, μετά από ανταλλαγές ανακοινώσεων, συζητήσεις, συναντήσεις, αυτοψίες βρισκόμαστε δίχως χώρο υποδοχής για πρόσφυγες.

Παρότι, παρουσία του δημάρχου, του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και των αντίστοιχων Τεχνικών Υπηρεσιών είχε βρεθεί ο κατάλληλος χώρος στο Παλιό Ψυχιατρείο, για τη χρήση του οποίου υπήρξε και η σύμφωνη γνώμη του αστυνομικού διευθυντή.

Παρότι, ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι οι εργασίες θα άρχιζαν τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, αλλά, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, δεν έχει γίνει το παραμικρό μέχρι σήμερα.

Αν πάνω από τις στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων προβάλλονται γραφειοκρατικά προβλήματα για την κάλυψη του κόστους επιδιόρθωσης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, είμαστε περίεργοι να μάθουμε πόσο κοστίζουν κάθε φορά τα ιδιωτικά συνεργεία που αναλαμβάνουν την καθαριότητα και την απολύμανση των διαφορετικών, αλλά πάντα πρόχειρων και ακατάλληλων χώρων, που χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια.

Αν θέλατε, κ. δήμαρχε, να δημιουργήσετε ένα χώρο υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας θα το είχατε προγραμματίσει και θα το είχατε υλοποιήσει. Η αλληλεγγύη και η ευαισθησία έμειναν στα λόγια, δεν αποτέλεσαν στην πράξη και δεν αποτελούν πολιτική σας προτεραιότητα.