Το βίντεο με την πτώση του ελικοπτέρου “Απάτσι” στα Βρασνά

Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφονται στο βίντεο που παρουσιάζει αποκλειστικά το zougla.gr και αποτυπώνει τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν και μετά την πτώση ελικοπτέρου (AH-64D) της Αεροπορίας Στρατού στην παραλία Βρασνών (κόλπος Κορφανού) στον Σταυρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου φέρει τον βαθμό του ταγματάρχη και ο συγκυβερνήτης τον βαθμό του λοχαγού.

candia
Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ενώ το Απάτσι εκτελεί χαμηλή πτήση πάνω από σπίτια και παραλία με λουόμενους, πέφτει με ορμή στη θάλασσα. Ο ένας χειριστής κατάφερε να απεγκλωβιστεί εγκαίρως, αλλά ο δεύτερος εξήλθε σώος με τη βοήθεια συναδέλφων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου φέρει τον βαθμό του ταγματάρχη και ο συγκυβερνήτης τον βαθμό του λοχαγού. Αμφότεροι είναι έμπειροι χειριστές με πολλές ώρες πτήσεων (νυχτερινές, καθημερινές κ.λπ.). Το Απάτσι ανήκει στο 2ο τάγμα επιθετικών ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.


Στρατιώτες φυλάσσουν την περιοχή όπου σημειώθηκε το ατύχημα

Στο βάθος διακρίνεται το ελικόπτερο

Ημιβυθισμένο το ελικόπτερο

Το χρονικό του ατυχήματος

Το ελικόπτερο κατέπεσε στις 09.00 το πρωί της Τρίτης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης «Σάρισα-2016». Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι δύο χειριστές διακομίστηκαν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Το Απάτσι βρίσκεται μισοβυθισμένο μετά την αναγκαστική προσγείωση στην οποία προχώρησαν οι δύο πιλότοι. Επί τόπου έσπευσαν ειδικές δυνάμεις του στρατού για την ανέλκυσή του. Στη συνέχεια θα οδηγηθεί σε ειδικό χώρο προκειμένου να εξεταστεί εξονυχιστικά από πραγματογνώμονες, στο πλαίσιο της έρευνας για το τι τελικά ήταν αυτό που προκάλεσε την πτώση του. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει αναλάβει να διερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος.

Το «AH-64D Apache» θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα ελικόπτερα στον κόσμο, το οποίο είναι εξοπλισμένο μ’ ένα βελτιωμένο σύνολο αισθητήρων, πιλοτήριο γυαλιού και καλύτερα οπλικά συστήματα, ενώ μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη τελική ταχύτητα.

Ερωτήματα και διαμαρτυρίες

Οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου απεγκλωβίστηκαν σώοι από το Απάτσι και στο παρά πέντε απετράπη κάποιο χειρότερο σενάριο. Τα ερωτήματα για την πτώση του είναι πολλά και θα διερευνηθούν, ωστόσο το συγκεκριμένο συμβάν πυροδότησε αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

«Είναι απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες ασκήσεις σε κατοικημένες περιοχές, το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να επανασχεδιάσει τον χάρτη με τα επιλεγμένα σημεία των ασκήσεων», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο zougla.gr εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού πετούσαν χαμηλά περνώντας πάνω από κατοικημένες περιοχές, στύλους της ΔΕΗ και παραλίες όπου είναι συχνά επισκέψιμες, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.
«Είναι απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες ασκήσεις σε κατοικημένες περιοχές, το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να επανασχεδιάσει τον χάρτη με τα επιλεγμένα σημεία των ασκήσεων» συμπλήρωσε.

Δείτε φωτογραφίες με ελικόπτερα, τύπου Chinook, να πετούν πάνω από παραλία με λουόμενους, πολύ κοντά σε σπίτια και στύλους της ΔΕΗ

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

Ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 και περί ώρα 09:00, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων της Άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ – 2016», ελικόπτερο ΑΗ-64D της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Ορφανού.

Οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου έχουν τις αισθήσεις τους και διακομίζονται στο 424 ΓΣΝΘ για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Τα αίτια διερευνώνται.

Πηγή: zougla.gr