Β. Σχοιναράκη:  Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται από ανθρώπους κατώτερους τους!

Έχει διατελέσει βουλευτής και νομάρχης Ηρακλείου, αφήνοντας πίσω της μετρήσιμο έργο, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις -ευτυχώς- βρήκε συνεχιστές και οι προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει επί των ημερών της, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να «βγάζουν» καρπούς. Ο λόγος για την κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, τ’ όνομα της οποίας, διανύοντας πλέον κι επίσημα μια ζωηρή προεκλογική περίοδο, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απουσιάσει από τις συζητήσεις. Πρόσφατα με  διακομματική υποστήριξη, εκλέχθηκε Πρόεδρος στον Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών, δίνοντας επιπλέον «τροφή» σε εκείνους που υποστηρίζουν πως η Βαγγελιώ Σχοιναράκη, προετοιμάζει με πολύ προσεκτικό τρόπο, την δυναμική της επιστροφή.  Η ίδια, μιλώντας στα «Πρόσωπα του Διακρητικού»  αν μη τι άλλο δηλώνει παρούσα, χωρίς ωστόσο – ακόμη –  να θεωρεί πως έχει φτάσει η ώρα, για να… ανοίξει τα χαρτιά της.   

Oι φίλοι/ες μου, «εσύ δε σταματάς ούτε όταν κοιμάσαι…Όλο ιδέες είσαι…»

Θυμάμαι σε μια συνέντευξη μας στις τελευταίες εκλογές που είχατε κατέλθει ως υποψήφια, στο ερώτημα “αν δεν τα καταφέρνετε, τι θα κάνατε”, μου είχατε πει ειλικρινέστατα “θα πάω στο σχολείο μου”. Που ήταν η Βαγγελιώ Σχοιναράκη όλα αυτά τα χρόνια…

Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για τη συνομιλία, αλλά και για το γεγονός ότι θυμάστε τις συζητήσεις, άρα μπορείτε να επικυρώσετε «των λόγων το αληθές». Η Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη, λοιπόν, επέστρεψε στο σχολείο της, ολοκλήρωσε, ταυτόχρονα, τη διδακτορική της διατριβή(που είχε διακόψει όταν ασχολήθηκε με τα κοινά) και συνεχίζει να ασχολείται επιστημονικά με την αυτοδιοίκηση και την εκπαίδευση.

Όταν από παιδί έχει περάσει στο DNA σου, ότι «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή», ε τότε οι ρυθμοί σου είναι διαχρονικά έντονοι.

Το… μικρόβιο της πολιτικής που υπάρχει μέσα σας, πως το αντιμετωπίσατε;

Επιτρέψτε μου να έχω διαφορετική άποψη, δηλαδή να μην θεωρώ «μικρόβιο» την πολιτική, αλλά μια εσωτερική ανάγκη, κάθε πολίτη, να εξωτερικεύσει την αγάπη του για τον συνάνθρωπο και για τον τόπο. Ο Πλάτωνας το έλεγε με διαφορετικό τρόπο: «Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται από ανθρώπους κατώτερους τους». Είναι μια φράση με βαθύ νόημα, όχι κατ’ ανάγκην κυριολεκτικά…..

Με ήθος και αξιοπρέπεια
Επιβάλλονται οι συνεχείς αλλαγές ώστε να υπάρχει προσαρμογή στα νέα δεδομένα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η ζωή από τους έντονους ρυθμούς που είχατε συνηθίσει ως βουλευτής και ως νομάρχης Ηρακλείου, άλλαξαν στην καθημερινότητα της Βαγγελιώς. Δύσκολη η αλλαγή αυτή;

Όταν από παιδί έχει περάσει στο DNA σου, ότι «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή», ε τότε οι ρυθμοί σου είναι διαχρονικά έντονοι. Πραγματικά δεν θυμάμαι ποτέ να υπάρχει χρόνος κενός, πάντα κάτι «έβαζα μπροστά». Κι όπως μου λένε οι φίλοι/ες μου, «εσύ δε σταματάς ούτε όταν κοιμάσαι…Όλο ιδέες είσαι…»(γέλια). Η αλλαγή, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, είναι μόνο στο αντικείμενο…οι έντονοι ρυθμοί, παραμένουν.

Είσαστε γενικότερα υπέρ των αλλαγών, και ως άτομο και ως Πολιτικός;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, επαναλαμβάνω τη φράση: Η στατικότητα στους θεσμούς, ακόμα κι αν αυτοί έχουν προέλθει από δυναμικούς αγώνες του μαζικού κινήματος, δημιουργούν κατεστημένα. Άρα επιβάλλονται οι συνεχείς αλλαγές ώστε να υπάρχει προσαρμογή στα νέα δεδομένα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαγγελιώ Σχοιναράκη
Χειραψία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπό το βλέμμα του Παύλου Πολάκη.

Η εκλογή στον Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών και τα… σενάρια «επιστροφής»!

Πρόσφατα εκλεγήκατε Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών. Είναι ένα πρώτο βήμα πολιτικής “επιστροφής”;

Με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στον Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών και με την ψήφο τους με ανάδειξαν στη θέση της προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψιν όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, την εκλογική διαδικασία της 26ης Σεπτέμβρη 2018, που  με ανέδειξε πρώτη σε σταυρούς προτίμησης,  τη διακομματικότητα του Πολιτικού Συνδέσμου και την  ανάγκη  ανανέωσης του οργάνου με νέα πρόσωπα. Ομολογώ ότι, αποτελεί ύψιστη τιμή στο πρόσωπό μου η διακομματική αναγνώριση και στήριξη και ταυτόχρονα νιώθω τη μεγάλη ευθύνη που απορρέει απ’ αυτήν ακριβώς την διακομματική στήριξη!!! Είμαι σίγουρη, ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια ευκαιρία για όλες εμάς που συμμετέχουμε στη Διοίκηση, αξιοποιώντας ως “εφαλτήριο” το παρελθόν του Συνδέσμου μας, να συνεχίσουμε δυναμικότερα τις διακομματικές δράσεις προκειμένου να πετύχουμε τους σκοπούς και τους στόχους του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται στο καταστατικό.

Ομολογώ ότι, αποτελεί ύψιστη τιμή στο πρόσωπό μου η διακομματική αναγνώριση και στήριξη

Μιλήστε μας λίγο για το ρόλο του εν λόγω συνδέσμου και πως αποφασίσατε να εμπλακείτε εκεί…

Ο πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών, σκοπό έχει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο καταστατικό του, την προώθηση θέσεων προκειμένου να γίνει πράξη η ίση και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κόμματα, στο Κοινοβούλιο, στην Αυτοδιοίκηση, στις διοικήσεις οργανισμών Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου και γενικότερα στα κέντρα αποφάσεων. Ξεκίνησε το 1994, ως μια μαχητική Διακομματική Επιτροπή και οργάνωσε την πρώτη καμπάνια πριν τις Ευρωεκλογές του 1994, για περισσότερες γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πετυχαίνοντας τότε την αύξηση της γυναικείας παρουσίας στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών έγινε πραγματικότητα. Ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία γυναικών πολιτικών και κοινή απόφαση των Γυναικείων Τμημάτων Κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής,  με τη μορφή σωματείου. Στο Σύνδεσμο, τις γυναίκες ενώνει: Η δράση για την άρση της υποεκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα που παίρνονται οι αποφάσεις. Η ανάγκη να αλλάξουν οι αναχρονιστικές, στερεοτυπικές δομές. Ο κοινός αγώνας για υπέρβαση των επιπτώσεων της πολύπλευρης κρίσης ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Το όραμα ενός κόσμου και μιας Ευρώπης δημοκρατικής, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, χωρίς ρατσισμούς,  διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με αλληλεγγύη και ειρήνη. Στα μέλη του Πολιτικού Συνδέσμου, συγκαταλέγονται προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων, αρχηγοί κομμάτων, νυν και πρώην υπουργοί, βουλευτίνες, εκλεγμένες στην Αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκοί, γυναίκες από το φεμινιστικό κίνημα, συνδικαλίστριες, γυναίκες ανένταχτες ενεργές και δραστήριες.

Για μένα προέχει το εθνικό συμφέρον. Είναι  επιτακτική η ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Τα κόμματα έχουν, τώρα πλέον και την εμπειρία και τα πρόσωπα για να το πράξουν.

Η ανάδειξη σας στο συγκεκριμένο αξίωμα, οδήγησε σε μια ανακοίνωση από το Γραμματέα της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, η οποία έδωσε “τροφή” για… σενάρια.

Ο συντοπίτης μου Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου και ταυτόχρονα Γραμματέας της ΝΔ, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή(και γι’ αυτό τον ευχαριστώ), προκειμένου να μου ευχηθεί με την ευκαιρία της εκλογής μου, ότι δηλαδή κάνει κάθε ευγενής πολίτης σε μια επιτυχία συντοπίτη του και πιστέψτε με το έκαναν πολλοί και πολλές, από όλους τους πολιτικούς χώρους, αυτές τις μέρες και αυτό με τιμά.Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι έχουμε κοινή καταγωγή, από την Μεσσαρά και παράλληλα, υπενθυμίζω ότι η εκλογή μου στηρίχθηκε στην διακομματική υποστήριξη των μελών της διοίκησης του Συνδέσμου.

Ο σημαντικότερος θεσμός είναι η αυτοδιοίκηση

Ποιοι “ρόλοι” του Δημόσιου Βίου σας κερδίζουν αυτή την εποχή την προσοχή και που θα λέγατε “ναι”

Ο σημαντικότερος θεσμός στην Διοικητική Δομή της Χώρας μας, για μένα είναι η Αυτοδιοίκηση. Είναι κοντά στον πολίτη, έχει την πρωτόλεια εικόνα των πραγμάτων και των προβλημάτων, άρα διαμορφώνει και υλοποιεί, άμεσα, πολιτικές ανάπτυξης του τόπου και επίλυσης των προβλημάτων. Κάθε θέμα που προκύπτει μπορεί να παρέμβεις διορθωτικά και αποτελεσματικά με τον πιο άμεσο τρόπο. Είναι σημαντικό. Όμως και η πολιτική σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα τώρα στην δύσκολη περίοδο που είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ, ο ενιαίος εθνικός βηματισμός, είναι μεγάλη πρόκληση.

Όσο το «κέντρο» δεν αντιλαμβάνεται τον σπουδαίο ρόλο που έχει στην διακυβέρνηση της Χώρας[…]τόσο θα βαλτώνει σε ποσοστά και η χώρα θα χάνει την ευκαιρία του δυναμικού συλλογικού αναπτυξιακού βηματισμού, που έχει ανάγκη τούτη τη δύσκολη περίοδο

.

Το αποκαλούμενο “κέντρο” γιατί δεν μπορεί να βρει τον βηματισμό και την ταυτότητα του, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται; Είναι θέμα προσώπων που ηγούνται αυτών των προσπαθειών;

Όσο το «κέντρο» δεν αντιλαμβάνεται τον σπουδαίο ρόλο που έχει στην διακυβέρνηση της Χώρας και αυτό έχει αποδειχτεί διαχρονικά, αλλά αφήνει να επικρατούν οι πολιτικές συμπεριφορές, του: «μικρό- μικρό τ’ αλώνι μας, να’ ναι μοναχικό μας», τόσο θα βαλτώνει σε ποσοστά και η χώρα θα χάνει την ευκαιρία του δυναμικού συλλογικού αναπτυξιακού βηματισμού, που έχει ανάγκη τούτη τη δύσκολη περίοδο.

 Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια μεγάλη πολιτική συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Χώρα έχει ανάγκη έναν συλλογικό αναπτυξιακό βηματισμό. Έχω τονίσει πολλές φορές την ανάγκη των συνεργασιών, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της κρίσης. Για μένα προέχει το εθνικό συμφέρον. Είναι λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Τα κόμματα έχουν, τώρα πλέον και την εμπειρία και τα πρόσωπα για να το πράξουν.

Ποια θεωρείται τη μεγαλύτερη σας προσωπική πολιτική επιτυχία η οποία δικαιώθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Το “άνοιγμα” της Κινεζικής αγοράς στα Κρητικά προϊόντα για παράδειγμα…

Την αμεσότητα στις απαντήσεις των προβλημάτων των πολιτών και του Νομού, τις σχολικές κτιριακές υποδομές που έλυσαν το τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης που είχε ο νομός διαχρονικά, τις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής με σημαντικότερη την μοναδική Αυτοδιοικητική Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στην Ελλάδα και γενικότερα τις κοινωνικές πολιτικές που διαμορφώσαμε και υλοποιήσαμε. Παράλληλα το άνοιγμα σε αγορές τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, ήταν μια σημαντική πολιτική, την οποία ξεκινήσαμε και με την στήριξη και του τότε υπουργού εσωτερικών και σήμερα προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Κορυφαίο όπλο μας για να πετύχουμε, ήταν, η σχέση εμπιστοσύνης που διαμορφώσαμε με τους πολίτες και ο τρόπος προσέγγισης και επίλυσης των προβλημάτων.

Ελπίζουμε και μπορούμε!Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την έντυπη εκδοχή της συνέντευξης στα Σελινιώτικα Νέα