Τσίπρας: Το 2019 θα προκηρυχθούν οι 10.000 θέσεις εργασίας που «αδειάζουν» από τους ιερείς

Πολιτεία και εκκλησία κάνουμε ένα βήμα πίσω για το καλό και των δύο, είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον Alpha. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.

Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας με την Εκκλησία τόνισε πως το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα θα είναι οι 10.000 νέες θέσεις εργασίας που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2019.

Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε πως τα χρήματα για την επιδότηση της εργασίας των ιερέων, θα προκύψει από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που συμφωνήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο.

«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα.

Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα». Αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ανέφερε πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για απευθείας εκλογή του από τον λαό, γιατί τότε η Δημοκρατία θα έπρεπε να γίνει Προεδρική.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας των σκανδάλων του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του φαρμάκου, λέγοντας πως είναι λαϊκή απαίτηση η διαλεύκανσή τους.

«Διερμηνεία του λαϊκού αισθήματος ήταν η φράση του Πολάκη ‘να μπουν κάποιοι φυλακή’. Δεν βάζουν οι κυβερνήσεις φυλακή, αλλά η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με την συζήτηση στη Βουλή για τα αναδρομικά, παρομοίασε τη στάση της ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση, με τον πυρομανή που βάζει φωτιά και μετά καλεί τα κανάλια και διαμαρτύρεται για το πού είναι η Πυροσβεστική.

Σε ερώτηση γιατί δεν επιστρέφονται και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως και των ενστόλων, υποστήριξε πως τώρα που η χώρα ανακτά την οικονομικκή της ανεξαρτησία, θα το πράξει. Ο μόνος τρόπος να μην ενισχυθούν οι συνταξιούχοι, είναι στις εκλογές να υπάρξει παλινόρθωση του προηγούμενου καθεστώτος που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία και να εφαρμόσει μέτρα Πινοσέτ, είπε ο κ.Τσίπρας.

Πηγή:newsit.gr