Τσίπρας σε Τουρκία: Δεν παζαρεύουμε ούτε σπιθαμή γης (pics)

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν, ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιωμάτά της από άκρη σε άκρη και τα σύνορα της τα οποία είναι δεδομένα έστειλε από το Καστελόριζο ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν διαπραγματευόμασε, δεν εκχωρούμε, δεν παζαρεύουμε ούτε σπιθαμή γης» είπε χαρακτηριστικά. «Τούτος ο τόπος είναι τόπος που όσοι τον κατοίκησαν ανά τους αιώνες ξέρουν να τον υπερασπιστούν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα είπε ότι «οι γείτονες μας δεν μας συμπεριφέρονται πάντοτε όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Το γνωρίζετε εσείς εδώ έχετε περάσει περιόδους ανησυχίας και περιόδους συνεργασίας. Ορισμένες φορές είναι οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων. Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους μπροστά σε αδικαιολογητες συμπεριφορές προκλητικής και επιθετικής στάσης των γειτόνων μας. Τούτε τις ημέρες βιώνουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

candia

Όπως είπε από το Καστελόριζο ήθελε να στείλει «από τη μια μήνυμα συνεργασίας, συνεννόησης και ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας».

tipografo prints
tsipras01
tsipras02
tsipras03

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στο θέμα αυτό είπε ότι «θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Δεν φοβόμαστε κανέναν γιατί έχουμε πλέρια εμπιστοσύνη στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που φυλάνε Θερμοπύλες. Η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητη ισχύ στο διεθνές πεδίο γιατί είναι μια δύναμη που επιδεικνύει νηφαλιότητα και όποτε χρειάζεται αποφασιστικότητα».

«Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης ότι «ο Τούρκος πρωθυπουργός πήρε να συλληπηθεί για μια άτυχη στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Μιλώντας για την απώλεια του Σμηναγού Μπαλταδώρου την περασμένη Πεμπτη όταν το Mirage-2005 στο οποίο επέβαινε συνετρίβη ανοιχτά της Σκύρου ο πρωθυπουργός είπε ότι «είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερους πιλότους τον Σμηναγό Μπαλταδώρο». «Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, όχι τα προκλητικά διαγγέλματα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που του έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός για να τον συλλυπηθεί.

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι» κατέληξε τις αναφορές του στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός.

Η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο

Tsipras kastelorizo teliko

Εκφράζοντας την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».

Μιλώντας για την οικονομία είπε ότι «βρισκόμαστε σε πιο ήρεμα νερά, σε αληθινό και ασφαλές απάγγιο και όχι ψεύτικο». «Μπορούμε να σχεδιάσουμε το νέο ταξίδι με πυξίδα τα όνειρα των νέων ανθρώπων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στη συνάντηση που είχε με πολλούς νέους νέους και μαθητές που σε πείσμα των δυσκολιών κάθονται εδώ και παλεύουν εδώ. «Σε αυτούς αξίζει ευγνωμοσύνη» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο έργο αφαλάτωσης που εγκαινίασε είπε ότι «οι μονάδες αυτές αντικαθιστούν τη μια και μοναδική μονάδα που υπήρχε στο νησί» προσθέτοντας ότι «το έργο αυτό έρχεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα».

«Από το 2012 έως πέρυσι το κράτος είχε δαπανήσει 3 εκατ. ευρώ για νερό στο Καστελόριζο. Φτιάξαμε αυτές τις μονάδες με το 1/5 αυτών των χρημάτων. Το έργο που παραδιδουμε σήμερα στους πολίτες του Καστελορίζου δεν είναι το μοναδικό για το νησί. Ήδη προχωρήσαμε στο ενταξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού των έργων που αφορούν την ανάδειξη της περιφερειακής ζώνης του νησιού».

«Κάθε πράξη ενίσχυσης του νησιού σας εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό προάσπισης των εθνικών συμφερόντων» κατέληξε για το έργο ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: Protothema.gr