Τουλουπάκη: «Πάρτε άδεια από το FBI αν θέλετε τα έγγραφα για τη Novartis»

«Όχι» της Ελένης Τουλουπάκη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την αποστολή των απόρρητων εγγράφων του FBI για τη Novartis.

Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, με έγγραφο της, απάντησε σήμερα στην Επιτροπή ότι δεν θα αποστείλει τα συγκεκριμένα έγγραφα εκτός αν εξασφαλιστεί από την Επιτροπή σχετική άδεια του FBI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντηση της η κα Τουλουπάκη αναφέρει ότι τα επίμαχα έγγραφα του FBI περιέχουν μία σαφή ρήτρα, η οποία είναι απαγορευτική για την αποστολή των εγγράφων. Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται:

candia

«Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρών έγγραφο είναι μόνο για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρών έγγραφο δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών.»

tipografo prints

Η εισαγγελέας φέρεται να επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την αποστολή των συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς την άδεια του FBI και επισημαίνει ότι αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της προανακριτικής επιτροπής τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος αναζήτησης ευθυνών από τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: mononews.gr