ΤΟΜΥ Χανίων: 11.000 εγγεγραμμένοι πολίτες σε λιγότερο από 2 χρόνια λειτουργίας…

Γράφει η Ανδρονίκη Κοκοτσάκη – Καθηγήτρια, Φιλόλογος 

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δυο χρόνια από την επίσημη έναρξη λειτουργίας των δυο Τοπικών Μονάδων Υγείας στα Χανιά και ήδη περίπου 11.000(!) δημότες, εξυπηρετούνται από τις συγκεκριμένες δομές, στοιχείο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης τους.

Μιλήσαμε με δυο από τους εργαζόμενους στις ΤΟΜΥ Χανίων την κ. Αικατερίνη Κατσικανδαράκη* – Επισκέπτρια Υγείας – και την κ. Μαρία Κουλιζάκη* – Κοινωνική Λειτουργό – οι οποίες μας ενημέρωσαν για το έργο των ΤΟΜΥ αλλά και για την ευρύτερη δράση τους, στην τοπική κοινωνία των Χανίων!  

Οι Κυρίες Μαρία Κουλιζάκη και Αικατερίνη Κατσικανδαράκη

Τι είναι η ΤΟΜΥ και τι σημαίνουν τα αρχικά;

Η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι μια δημόσια δομή, η οποία παρέχει δωρεάν και χωρίς διακρίσεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία , την ιθαγένεια, την εργασιακή και οικονομική κατάσταση ή την ασφαλιστική ικανότητα του πολίτη.

Οι νέες εγκαταστάσεις των δυο ΤΟΜΥ στα Χανιά, στο χώρο που υπήρχε το παλαιό νοσοκομείο “Άγιος Γεώργιος”

 Ποιοι πολίτες απευθύνονται στις ΤΟΜΥ

 

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία των ΤΟΜΥ;

Στην περιοχή των Χανίων, τη δεδομένη στιγμή λειτουργούν 2 ΤΟΜΥ, από το Φεβρουάριο του 2018, στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου (Καποδιστρίου και Δραγούμη, Χανιά).

«Στους Παθολόγους οι εγγεγραμμένοι αγγίζουν περίπου τους 6.750 πολίτες του Δήμου Χανίων και στους Παιδιάτρους τα εγγεγραμμένα παιδιά πλησιάζουν τα 3.000»

Ποιοι μπορούν να απευθύνονται σε αυτές;

Όλοι οι πολίτες, κάτοικοι του Δήμου Χανίων, οι οποίοι πραγματοποίησαν έγκαιρα την εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό (παθολόγο) ή/και παιδίατρο, έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται κατόπιν ραντεβού από αυτούς. Οι εγγραφές και στις δυο ειδικότητες έχουν ολοκληρωθεί, καθώς το ενδιαφέρον και η προσέλευση ήταν έντονα από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας.

Ποιες ειδικότητες φιλοξενεί;

Αυτή τη στιγμή, εργάζονται στην υπηρεσία τρεις παθολόγοι οικογενειακοί γιατροί, δύο παιδίατροι, τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, τέσσερις επισκέπτριες υγείας και δυο κοινωνικοί λειτουργοί. Να συμπληρώσουμε στο σημείο αυτό, πως η 1η και 2η ΤΟΜΥ Χανίων, συστεγάζονται με το 2ο Κέντρο Υγείας Χανίων. Το 2ο Κέντρο Υγείας Χανίων στελεχώνεται από Καρδιολόγο, Ακτινολόγο, Μαία και Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Περίπου 11.000 εγγεγραμμένοι…

 

Πόσοι εγγεγραμμένοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή;

Στους Παθολόγους οι εγγεγραμμένοι αγγίζουν περίπου τους 6.750 πολίτες του Δήμου Χανίων και στους Παιδιάτρους τα εγγεγραμμένα παιδιά πλησιάζουν τα 3.000.

Ποιες ώρες και μέρες λειτουργεί;

Οι μέρες λειτουργίας είναι Δευτέρα έως και Παρασκευή και το ωράριο από τις 07:00 έως τις 22:00, με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από 08:00 έως 21:00. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 28210-08351 και 28210-26110.

«Οι παρουσιάσεις προγραμμάτων αγωγής υγείας ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται με την έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ Χανίων το Φεβρουάριο του 2018 και κλιμακώθηκαν το Σχ. Έτος 2018-2019, κατά το οποίο οι επαγγελματίες υγείας ήρθαν σε επαφή με παραπάνω από 5.500 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων»

Ποιοι είναι οι στόχοι από τη λειτουργία της εν λόγω δομής;

Κύριοι στόχοι της ομάδας υγείας είναι η συνεχής βελτίωση της λειτουργικότητας του λήπτη, της αυτοφροντίδας και της ευδαιμονίας του. Η στόχευση αυτή επιτυγχάνεται μέσω της ενεργητικής (μετά από επαρκή πληροφόρηση) συμμετοχής του προσώπου στις αποφάσεις αναφορικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής του, με τη χρήση από τον επαγγελματία υγείας δεξιοτήτων ενδυνάμωσης, κινητοποίησης, ενσυναίσθησης, συμβουλευτικής, καθώς και διαχείρισης των πιο συχνών και κοινών νοσημάτων και προβλημάτων υγείας στην κοινότητα. Οι υπηρεσίες αυτές δεν απευθύνονται μόνο στους λήπτες αλλά και στα μέλη της οικογένειάς τους, τους φροντιστές τους, καθώς και στο ευρύτερο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, όπου ζουν και αλληλεπιδρούν αυτά τα πρόσωπα.  Ανάμεσα στους βασικούς στόχους των επαγγελματιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των ανισοτήτων, η αντιμετώπιση των κοινωνικών και ψυχολογικών προσδιοριστών της αρρώστιας και η εστίαση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και πολιτισμικών περιορισμών στην πρόσβαση.

Φωτογραφία από παρουσίαση προγράμματος αγωγής υγείας στις ΤΟΜΥ Χανίων

Μιλήστε μας λίγο για τις δράσεις που υλοποιείτε σε συνεργασία με τα σχολεία των Χανίων…

Οι παρουσιάσεις προγραμμάτων αγωγής υγείας ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται με την έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ Χανίων το Φεβρουάριο του 2018 και κλιμακώθηκαν το Σχ. Έτος 2018-2019, κατά το οποίο οι επαγγελματίες υγείας ήρθαν σε επαφή με παραπάνω από 5.500 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων. Θεματικές ενότητες σχετικά με την προστασία από τα Μικρόβια, την Εθελοντική Αιμοδοσία, την Υγιή Στάση Σώματος, το Αλκοόλ, τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και άλλες κίνησαν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ήδη δυο ημερίδες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων αναφορικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ως αρχή από έναν κύκλο ενημέρωσης γύρω από αυτό το χρόνιο νόσημα που ταλανίζει πολλούς κατοίκους της πόλης μας, καθώς και τους ανθρώπους που τους περιβάλουν.

 

*Κατσικανδαράκη Αικατερίνη, Επισκέπτρια Υγείας 1ης ΤΟΜΥ Χανίων, Συντονίστρια Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας 2ου Κέντρου Υγείας Χανίων και 1ης και 2ης ΤΟΜΥ Χανίων

*Κουλιζάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός 2ης ΤΟΜΥ Χανίων, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας 2ου Κέντρου Υγείας Χανίων και 1ης και 2ης ΤΟΜΥ Χανίων