Το Viral App FaceApp διαθέτει πλέον πρόσβαση σε πρόσωπα και ονόματα άνω των 150 εκατομμυρίων ανθρώπων

Ο καθένας μας έχει δει φίλους του να αναρτούν εικόνες του εαυτού τους στο σήμερα και  χρόνια μετά στο μέλλον.

 

Γράφει ο Χρήστος Κερπετζής*

Η εφαρμογή FaceApp δίνει στους ανθρώπους τη δύναμη να αλλάξουν τις εκφράσεις του προσώπου, την εμφάνισή τους, τώρα και την ηλικιακή αλλαγή τους, αρκετά χρόνια μετά. Αλλά ταυτόχρονα, οι χρήστες δίνουν στο FaceApp την εξουσία να χρησιμοποιεί τις εικόνες και τα ονόματά τους για οποιοδήποτε σκοπό επιθυμεί, όσο το επιθυμεί.

Περισσότερα από 100.000 εκατομμύρια άτομα έχουν κατεβάσει την εφαρμογή από το Google Play . Και το FaceApp είναι τώρα η κορυφαία εφαρμογή στο iOS App Store σε 121 χώρες.

Ενώ σύμφωνα με τους όρους υπηρεσίας του FaceApp οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν το δικό τους “περιεχόμενο χρήστη” (read: face), η εταιρεία κατέχει μια ατελείωτη και αμετάκλητη άδεια χωρίς δικαιώματα για να κάνει ό, τι θέλει μαζί της … μπροστά σε οποιαδήποτε επιθυμία:

Χορηγείτε στο FaceApp μια αέναη, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, απεριόριστη, παγκόσμια, πλήρως πληρωθείσα, μεταβιβάσιμη άδεια χρήσης, αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση, μετάφραση, δημιουργία παράγωγων έργων από τη διανομή, Το Περιεχόμενο Χρήστη και οποιοδήποτε όνομα, όνομα χρήστη ή ομοιότητα που παρέχεται σε σχέση με το Περιεχόμενο Χρήστη σας σε όλες τις μορφές και τα κανάλια των μέσων που είναι τώρα γνωστά ή αναπτύχθηκαν αργότερα, χωρίς αποζημίωση για εσάς. Όταν δημοσιεύετε ή με άλλο τρόπο μοιράζεστε το Περιεχόμενο Χρήστη στις ή μέσω των Υπηρεσιών μας, καταλαβαίνετε ότι το Περιεχόμενο Χρήστη σας και οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες (όπως το όνομα χρήστη, η τοποθεσία ή η φωτογραφία προφίλ σας) θα είναι ορατά στο κοινό.

Όροι χρήσης FaceApp

Αυτό μπορεί να μην είναι επικίνδυνο και η εικόνα σας μπορεί να παραμείνει στους διακομιστές της Amazon στην Αμερική, αλλά εξακολουθούν να είναι κάτοχοι άδειας να κάνουν ό, τι θέλουν με αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική μητρική εταιρεία της εφαρμογής, Wireless Labs, θα προσφέρει το πρόσωπό σας στο FSB, αλλά έχει συνέπειες, σίγουρα δεν έχει πάει το μυαλό σας, άλλα δεν είναι έξω από την πραγματικότητα ότι:

«Μπορεί να καταλήξετε σε μια πινακίδα κάπου στη Μόσχα, αλλά επίσης το πρόσωπό σας πιθανότατα θα καταλήξει να εκπαιδεύσει κάποιον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου AI».

Για να ξεδιαλύνουμε κάποιες απορίες που μπορεί να σας έχουν γεννηθεί, να αναφέρουμε ότι , μετά από έλεγχος στην εφαρμογή που έκανε ο Γάλλος εμπειρογνώμονας του κυβερνοχώρου Baptiste Robert, διαπίστωσε ότι οι διακομιστές της εφαρμογής FaceApp βρίσκονται κυρίως στην Αμερική, όχι στη Ρωσία όπου είναι η έδρα της εταιρείας που έχει φτιάξει την εφαρμογή. Οι διακομιστές για το FaceApp.io βασίζονταν στα κέντρα δεδομένων του Amazon στις Η.Π.Α., επίσης ορισμένοι διακομιστές φιλοξενούνται από την Google, σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και της Σιγκαπούρης. Και, όπως σημειώνει ο Baptiste Robert, η εφαρμογή χρησιμοποιεί επίσης κώδικα από τρίτους κατασκευαστές (third party) και έτσι υπάρχουν συνδέεις προς άλλους διακομιστές, αλλά και πάλι αυτοί βασίζονται στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Φυσικά, δεδομένου ότι η εταιρεία ανάπτυξης έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, τα πρόσωπα θα εξεταστούν και θα υποστούν επεξεργασία στη Ρωσία.Τα δεδομένα από τα DataCenter της Amazon θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζονται πίσω σε υπολογιστές στη Ρωσία.Δεν είναι σαφές πόση πρόσβαση έχουν οι υπάλληλοι της FaceApp σε αυτές τις εικόνες και επίσης να πούμε ότι η εταιρεία δεν έχει δώσει καμία απάντηση κατά τη στιγμή της δημοσίευσης σχετικά με το τι ακριβώς κάνει με τα ανεβασμένα πρόσωπα.

Έτσι, ενώ οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ή οι αστυνομικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να απαιτήσουν από το FaceApp να παραδώσει δεδομένα και πληροφορίες αν θεωρήσουν ότι είναι νόμιμο, και να πάρουν όλες αυτές τις πληροφορίες αμέσως, θα είχαν πολύ πιο δύσκολο έργο και πολύ πιο χρονοβόρο, αν προσπαθήσουν να πάρουν αυτές τις πληροφορίες από την Amazon στις ΗΠΑ. Όλα αυτά, με βάση την λογική ότι τα πάντα βρίσκονται στα Data Center της Amazon στην Αμερική και ότι δεν γίνονται αντίγραφα στα γραφεία της εταιρείας στην Αγία Πετρούπολη.

 

Το αν αυτό έχει σημασία για εσάς ή όχι είναι απόφασή σας.

 

Αλλά αυτό που έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις ιογενείς εφαρμογές του Facebook είναι ότι τα δεδομένα που συλλέγονται δεν χρησιμοποιούνται πάντα για τους σκοπούς που μπορούμε να υποθέσουμε . Και, ότι τα δεδομένα που συλλέγονται δεν αποθηκεύονται πάντα με ασφάλεια, καταπατώντας πολλές φορές την ιδιωτικότητα.

Μόλις μεταφορτωθεί κάτι στο σύννεφο, έχετε χάσει τον έλεγχο εάν έχετε δώσει ή όχι νόμιμη άδεια χρήσης του περιεχομένου σας. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η ευαίσθητη στην προστασία της ιδιωτικής ζωής Apple κάνει τα περισσότερα από τα έργα AI που διαθέτει on-device και όχι cloub base.

Και είναι ένας καλός λόγος να είστε δύσπιστοι όταν οποιαδήποτε εφαρμογή επιθυμεί πρόσβαση και άδεια χρήσης του ψηφιακού σας περιεχομένου ή / και της ταυτότητας.

 

Υπάρχει λοιπόν ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής; Το FaceApp θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επεξεργαστεί τις εικόνες στη συσκευή σας, αντί να στείλει τις φωτογραφίες που έχουν υποβληθεί σε έναν εξωτερικό διακομιστή.

Όπως ανέφερε ο πρώην διευθυντής του Rackspace Rob La Gesse:

«Για να κάνετε το FaceApp πραγματικά να λειτουργήσει, πρέπει να του δώσετε δικαιώματα πρόσβασης στις φωτογραφίες σας – ΟΛΕΣ. Αλλά επίσης αποκτά πρόσβαση στο Siri και την Αναζήτηση …. Ω, και έχει πρόσβαση στην ανανέωση στο παρασκήνιο – έτσι ακόμα και όταν δεν το χρησιμοποιείτε, σας χρησιμοποιεί.»

Καταλήγοντας λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα φρικτό σήμερα για να σας κάνει προσεκτικούς ως προς την εγκατάσταση και την χρήση της στη συσκευή σας, αρκεί που έχει πάρει το ΟΚ για την ελεύθερη πρόσβασης στην πιο προσωπική υπολογιστική συσκευή σας.

 

* Tech Enthusiast, Social Media Specialist και Certificated in Blockchain and Digital Currencies από το UNIVERSITY of NICOSIA