Το “Παγωμένος Δάσος”, ο “ΚΗΠΟΣ”, τα… μονοπώλια και η αποκέντρωση στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου

Πριν από λίγες εβδομάδες, δικαιολογημένα, με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου στα Χανιά, ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση, για το Καφέ του Δημοτικού Κήπου, τα μισθώματα και τους όρους της σύμβασης του.

Ως μέσο το eparxies.gr αλλά και η παρούσα στήλη, δεν εμπλακήκαμε σε αυτό το διάλογο αν και τον παρακολουθήσαμε με αρκετό ομολογουμένως ενδιαφέρον.

Τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύματα και πάλι, έκαναν ιδιαίτερη μνεία, στο πρόγραμμα που εκπόνησε ο Δήμος Χανίων, για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, το ύψος των κονδυλίων που θα δαπανηθεί –  80.000 περίπου ευρώ – αλλά και γιατί δεν βλέπουμε φέτος, το “Παγωμένο Δάσος” στον Δημοτικό Κήπο.

Ένα… πονεμένο “Δάσος” που ομολογουμένως ο Δήμος όχι μόνο το έχει ακριβοπληρώσει αλλά το έχει πάρει και… μισερό με δεδομένο ότι ένα σημαντικότατο τμήμα του, δεν ανήκει στο Δήμο και ως εκ τούτου, αν οι υπεύθυνοι της Κυδωνίας, ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν, όπως μάθαμε στη σημερινή (Δευτέρα απόγευμα) συνεδρίαση του Δ.Σ.Χανίων, θα έπρεπε να δοθεί ένας σκασμός λεφτά για να νοικιαστεί ο υπόλοιπος εξοπλισμός, προκειμένου το “Δάσος” να στηνόταν στον… κήπο του.

Που μου προκύπτει εμένα το ευτράπελο και δεν μπορώ να μη το καταγράψω: συνδέοντας το θέμα της σύμβασης του Καφέ ΚΗΠΟΣ, με την ύπαρξη του “Παγωμένου Δάσους“, στον ΚΗΠΟ, σκέφτομαι το εξής.

Από τη μια, δικαιολογημένα επαναλαμβάνω ενοχλούμαστε για τους όρους της σύμβασης του εν λόγω χώρου με το δήμο και  για τον μονοπωλιακό του χαρακτήρα. Από την άλλη όμως, βάζουμε στο… ντάκο τη δημοτική αρχή, διότι πολύ απλά,  δεν πριμοδότησε την εν λόγω επιχείρηση, για μια ακόμη χρονιά,  με έναν πανάκριβο εξοπλισμό – που δεν θα της έμενε κιόλας της Δημοτικής αρχής – προκειμένου το κατάστημα αυτό, να αποκομίσει μονοπωλιακά το μέγιστο κέρδος, από την χρήση της εν λόγω  εγκατάστασης, η οποία εντελώς “συμπτωματικά”, στήνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, στην αυλή του καταστήματος αυτού…

Χάσαμε τη μπάλα…

Γιατί αυτό ομολογουμένως είναι σκανδαλώδες. Να χρυσό-πληρώνει δηλαδή ο Δήμος, μια εγκατάσταση, από την οποίαν, αυτός που πραγματικά εξυπηρετείτε οικονομικά, είναι ένας ιδιώτης.

Αυτό δεν θα έπρεπε να μας απασχολήσει….;

Κι αν δεχθούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι, ο συγκεκριμένος χώρος, ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων δηλαδή, είναι ο πλέον κατάλληλος για τη φιλοξενία του “Παγωμένου Δάσους” μήπως το οικονομικό σκέλος της προμήθειας ή ενοικίασης του εξοπλισμού του, δεν θα ήταν περισσότερο δίκαιο και καθαρό να γινόταν με τη σύμπραξη του Δήμου και του ιδιώτη που αντικειμενικά θα επωφεληθεί από τη χρήση της…;

Δεν διακατέχομαι από καμία διάθεση να καλύψω με πέπλο ασυλίας τη Δημοτική αρχή, ούτως ή άλλως η στήλη, παραδοσιακά δεν υπήρξε ιδιαίτερα φιλική απέναντι στους σημερινούς ενοίκους της Οδού Κυδωνίας. Θέλω να πιστεύω όμως πως υπήρξε δίκαιη ως προς την κριτική της.

Σε ότι αφορά συνολικά της φετινές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, κρατώ αυτό που άκουσα δια στόματος της αρμόδιας αντιδημάρχου, Ελπίδας Τσιτσιρίδη: στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό…

Και πραγματικά έτσι είναι. Επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται θα παρατηρήσω όμως και κάτι ακόμη.

Προσωπικά βρίσκω ενδιαφέρουσα την ιδέα, για αποκέντρωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Προφανώς και οι περιαστικοί – πρώην δήμοι – θα πρέπει να τύχουν αντίστοιχης μέριμνας από το Δήμο, όχι μόνο στα νταβαντούρια αλλά και στο επί της ουσίας.

Επί του παρόντος βέβαια, θα αρκεστούμε να δούμε, το πως θα λειτουργήσει το μοντέλο της “αποκέντρωσης”, σε επίπεδο διοργάνωσης των εκδηλώσεων. Κάτι είναι κι’ αυτό…

Συνοψίζοντας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω στο άρθρο, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε και μετά την παρέλευση της εορταστικής περιόδου, θα επανέλθουμε, κρίνοντας πλέον εκ του αποτελέσματος.

Υ.Γ.

Για πρώτη φορά φέτος στα Χανιά, το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ήταν μια εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Για πρώτη φορά είδαμε να στήνετε με επαγγελματικό σχεδόν τρόπο ένα μουσικό event και για για πρώτη φορά, υπήρξε τόσος πολύς κόσμος, που παρακολούθησε την εκδήλωση. Προφανώς και ως γεγονός, οφείλουμε να το καταγράψουμε.

                                Φιλικά και πάντα Καλοπροαίρετα

                                            “Ο Κύριος Έπαρχος”