Το αντιοξειδωτικό φυτό με την αντιδιαβητική δράση

Πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά και ιδιότητες, η κάππαρη ήταν ακόμα και στην Αρχαία Αθήνα μία εξαιρετική επιλογή τόσο για τη νοστιμιά της όσο και για τα οφέλη της στην υγεία

Οι ιδιότητές της: Ορεξιογόνος, τονωτική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, αντιηπατοτοξική, αντιοξειδωτική, αντιμεταλλαξιογόνος, αντιδιαβητική, αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντιαναιμική, διουρητική, αντιαρτηριοσκληρωτική.

Μαγειρική: Από τους αρχαίους χρόνους, η κάππαρη τρωγόταν όπως και σήμερα. Παραδοσιακά, στη Μεσόγειο καταναλώνεται με όσπρια, με μελιτζάνες, σε γιαχνί, σε σαλάτες, ομελέτες και σάλτσες για ζυμαρικά, σε πουρέ, με κουνέλι, με κοτόπουλο, με μοσχαρίσια γλώσσα, με ψάρια ή με οξύμελο και σταφίδες.

Τα συστατικά της: Πρωτεΐνες, ισοθειοκυανιούχες ενώσεις, καροτενοειδή, φαινολικές ενώσεις (φλαβονοειδή, κυρίως ρουτίνη και κερκετίνη, φαινολικά οξέα), βιταμίνες (Α, Β3, Κ, C) φυτοστερόλες, λινολεϊκό οξύ, καπρικό οξύ, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο και χαλκός.

Η γεύση της κάππαρης είναι θερμή, υπόπικρη όταν είναι φρέσκια, υφάλμυρη έως αλμυρή, οξεία, ξινή – πικάντικη (σε άλμη).

Πηγή: Με…Νου αρωματόκηπος & ευεξία, Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη, Νίκος Κρίγκας, Εκδόσεις Πατάκη