Θρίλερ με το Eurogroup: Από αναβολή σε αναβολή η συνεδρίαση

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος ο τρόπος οικονομικής ενίσχυσης κρατών-μελών που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Η μία αναβολή διαδέχεται την άλλη και το παρασκήνιο είναι έντονο, με τις διαβουλεύσεις να κορυφώνονται.

Μετά το «ναυάγιο» της περασμένης Τρίτης 7 Απριλίου 2020 και την ανυποχώρητη στάση της Ολλανδίας, η νέα συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας. Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει με μία ώρα καθυστέρηση και εν συνεχεία ο ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος Τύπου του πρόεδρου του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε μία ακόμη αναβολή, για τις 8 ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αφήσει ελπίδες λέγοντας πως το Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία. Τελικά, ανακοινώθηκε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 22.30.

Η πλήρης δήλωση του προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:

candia

«Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο.

Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».

πηγή: athensvoice.gr