Θα πάει στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Με τη συμμετοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν θα διεξαχθεί η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη λιβυκή διένεξη, όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο. «Στις 19 Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα επισκεφτεί το Βερολίνο για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Και πρόσθεσε: «Αναμένεται να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που αφορούν την επίλυση της λιβυκής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών, τη συμφιλίωση των εμπλεκόμενων πλευρών και την έναρξη ενός ευρύτατου πολιτικού διαλόγου υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών». Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνο αποσκοπεί στην επισφράγιση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή, βάζοντας προσωρινό τέλος στις πολύμηνες εχθροπραξίες.

candia

«Τα τελικά έγγραφα είναι πρακτικά συμφωνημένα. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες αντικρούσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε, λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του. Είχαν προηγηθεί άλλωστε, εντατικές διαβουλεύσεις στις αρχές της εβδομάδας, οι οποίες έλαβαν χώρα στη Μόσχα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ρωσίας και της Τουρκίας.

​Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο την «τελική επιχείρηση» για την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ. Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Επιστολή Χάφταρ

Επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, θέλοντας να ευχαριστήσει τον Ρώσο πρόεδρο για τη συμβολή του στην ειρηνευτική διαδικασία. Μεταξύ άλλων, στην επίμαχη επιστολή, ο Λίβυος στρατηγός εξέφρασε την ετοιμότητά του να επισκεφτεί τη Ρωσία, προκειμένου να συνεχιστεί ο ειρηνευτικός διάλογος για τη βορειο-αφρικανική χώρα.

Εξέφρασε δε, την πλήρη υποστήριξή του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στη ρωσική πρωτεύουσα στις αρχές της εβδομάδας. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να ευχαριστήσει τον πρόεδρο Πούτιν για τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής διένεξης. «Θέλω να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου για τη ρωσική πρωτοβουλία να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν στην ειρήνη. Επιβεβαιώνω την ετοιμότητά μας να αποδεχθώ την πρόσκλησή σας για να επισκεφτώ τη Ρωσία και να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε»

Πηγή: defence-point.gr