Τέρενς Κουίκ: Ξεχάστε τα περί 4ου μνημονίου και τις εκλογές!

Απορρίπτει κάθετα και κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και κάθε ενδεχόμενο ύπαρξης ενός τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού της κυβέρνησης Τέρενς Κουικ μιλά στο eparxies.gr για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θερμό κλίμα του τελευταίου διαστήματος, το οποίο όπως ο ίδιος υποστηρίζει «πυροδοτείται» από τους Τούρκους Αξιωματούχους σε επίπεδο «λεκτικής διπλωματίας». Ο ίδιος κάνει ακόμη λόγο για το «νοικοκύρεμα» της ελληνικής οικονομίας στο οποίο όμως εξακολουθούν να βάζουν εμπόδια ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ…

«Σε επίπεδο λεκτικής διπλωματίας, με τις δηλώσεις τους τον τελευταίο καιρό, κορυφαίοι Τούρκοι Αξιωματούχοι έχουν… ξεφύγει»

Ο τομέας ευθύνης σας ως Υφυπουργός Εξωτερικών είναι εντελώς διαφορετικός , το χαρτοφυλάκιο σας , περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τον απόδημο ελληνισμό. Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται, κυρίως με ευθύνη των γειτόνων μας, εν θερμώ, άρα δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω διαφορετικά τη συζήτηση μαζί σας. Εκτιμώντας τις συγκυρίες και τα δεδομένα, μέχρι ποιού σημείου μπορεί να οδηγηθεί η όλη κατάσταση και αν υπάρχουν «όρια», τουλάχιστον στο σκέλος που η ευθύνη βαραίνει την Αθήνα και τους δικούς της αποκλειστικά χειρισμούς…

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που πιστεύει στις αξίες της ειρήνης, καλής γειτονίας, δημοκρατίας, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού στα θρησκευτικά δικαιώματα. Όλα αυτά ισχύουν από τη πλευρά μας. Αλλά από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι σε επίπεδο λεκτικής διπλωματίας, με τις δηλώσεις τους τον τελευταίο καιρό, κορυφαίοι Τούρκοι Αξιωματούχοι έχουν… ξεφύγει! Και μάλιστα η εκτροπή τους κλιμακώνεται με διατυπώσεις οι οποίες καταπατούν βάναυσα διεθνείς Κανόνες και Συνθήκες. Η Άγκυρα ξεκίνησε με «τα σύνορα της καρδιάς», προχώρησε στην απαράδεκτη αναφορά της για την Κυπριακή σημαία, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου… και μέσα σε όλα απειλεί την Ευρώπη για το θέμα της βίζας με την «αποδέσμευση» τριών εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων προς την πλευρά της Ηπείρου μας, με ο,τι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα, από πλευράς επιπτώσεων. Συμπέρασμα: Η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να εξάγει, ως αντίβαρο, τα εσωτερικά της προβλήματα. Επιπλέον, ως κράτος- μέλος του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντιβαίνει διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες. Αλλά ούτε και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτό ας το σκεφτεί ακόμα καλύτερα εάν εξακολουθεί να επιμένει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Πόσο και πως επηρεάζει την εξέλιξη της όλης υπόθεσης το γεγονός πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, είναι δυο χώρες που κατά απόλυτο τρόπο, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση;

Δεν έχω τη ίδια εικόνα με αυτήν που διατυπώνετε στην ερώτησή σας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση της οικονομικής σταθεροποίησης και στην αρχή μιας αναπτυξιακής πορείας που μας βγάζει και από την κρίση και από τα μνημόνια. Βεβαίως είναι μια οικονομία μετά από επτά χρόνια κρίσης που έχει υποστεί σημαντικές βλάβες που επηρεάζουν και το επιχειρείν και το οικογενειακό ταμείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την οικονομία της Τουρκίας που τα τελευταία χρόνια βιώνει μία έκρηξη προς τα πάνω, πλην όμως, με ανησυχητικά αρνητικά πρόσημα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα κρίνει αν πράγματι – όπως λένε οι ειδικότεροι – η Τουρκική οικονομία έχει τα σημάδια μιας φούσκας που κάποια στιγμή θα σκάσει. Το απεύχομαι, γιατί αυτό θα είναι ζημιά όχι μόνο για την περιοχή, ούτε καν για την Ευρώπη. Θα απλωθεί πιο επικίνδυνα.

Με λίγα λόγια πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ πιο νοικοκυρεμένη οικονομική κατάσταση. Και δεν είναι τυχαίο το ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι καλοί εταίροι με αντίστοιχες τουρκικές οι οποίες έρχονται προς τα εμάς και επενδυτικά και για κοινοπρακτικό επιχειρείν.

Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής «ομπρέλας» δίνει πρωτοβουλία κινήσεων στην ελληνική πλευρά;

Ελλάδα ίσον Ευρώπη. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει η Ευρώπη απέναντι στον καθεστώς των συνόρων της . Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να υπολογίζει και η Άγκυρα.

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μετά το «πάγωμα» των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στο Μοντ Πελαράν, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν από το σημείο που είχαν διακοπεί. Η προς το θετικό προοπτική του όλου ζητήματος –τουλάχιστον σε επίπεδο συνέχισης των επαφών – που δείχνει ότι υπάρχει, με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει γενικότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το προσεχές χρονικό διάστημα;

Διαχρονικά οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις συναρτώντο και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ευχόμαστε η επανάληψη των συνομιλιών, αρχές Ιανουαρίου στο Μοντ Πελαράν, να έχουν καλύτερη τύχη από το πρώτο σκέλος που διεκόπη τόσο «βίαια». Βεβαίως, όπως επανειλημμένα έχει διατυπώσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λύση στο Κυπριακό δεν εννοείται με στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και υπό το καθεστώς εγγυήσεων.

«Τιμήσαμε τη Συμφωνία του Μαΐου του 2016 και απαιτούμε να την τιμήσουν και οι αντισυμβαλλόμενοι»

ΣΟΪΜΠΛΕ & ΔΝΤ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Οι Δανειστές της χώρας πιέζουν ασφυκτικά και το κλείσιμο της περίφημης αξιολόγησης για να επέλθει, δείχνει πως θα χρειαστεί και πάλι πολύ «αίμα» από την πλευρά των ελλήνων πολιτών. Πόσο θα αντέξει ο λαός και πόσο η κυβέρνηση, αυτή τη γενικευμένη και παρατεταμένη «πίεση»;

Το περιμέναμε ότι για μια ακόμη φορά θα έχουμε δυσκολίες με το ΔΝΤ. Με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Θα επαναλάβω τα όσα πρόσφατα είπε ο Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Εάν δεν είχαμε στη μέση το ΔΝΤ, η Συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από δύο εβδομάδες». Βεβαίως, μετά την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος, έχουμε επανάληψη των πιέσεων από το ΔΝΤ, με … ακούραστο σύμμαχό του το Γερμανό Υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επί της ουσίας είναι και ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός που έχει τέτοια συμπεριφορά απέναντί μας. Φαντάζομαι ότι το βλέπετε πόσο έχουν διαφοροποιηθεί Ευρωπαίοι - «κλειδιά» στην ελληνική υπόθεση όπως οι κύριοι Ντάισελμπλουμ, Ρέντλινγκ, Μοσκοβισί κλπ. Ευρωπαίοι που πριν από ένα χρόνο ήταν σφοδρά απέναντί μας, αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν μπορεί να πιέζεται άλλο η Ελλάδα. Τιμήσαμε τη Συμφωνία του Μαΐου του 2016 και απαιτούμε να την τιμήσουν και οι αντισυμβαλλόμενοι.

Πως μεταφράζετε κύριε Υπουργέ το ενδεχόμενο η «αξιολόγηση», να μας οδηγήσει στη σύναψη 4ου μνημονίου και πώς κάτι τέτοιο, αν συμβεί, μπορεί να…περάσει, από τη σημερινή σύνθεση της βουλής;

Ξεχάστε τα περί 4ου μνημονίου.

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ένα σενάριο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει ως «απόλυτη καταστροφή».

Ξεχάστε και τις πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση θα κλείσει τετραετία με ορίζοντα και την επόμενη.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν χαρίζεται στους κλέφτες που έφαγαν τις σάρκες του ελληνικού λαού με μίζες, δωροδοκίες και αφορολόγητη φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό»

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΣ « ΒΛΕΠΕΙ» ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Ο πολύπειρος δημοσιογράφος που έγραψε τη δική του πολλή σημαντική πορεία όλα αυτά τα χρόνια στα ΜΜΕ, πασχίζοντας πάντα να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, τι απαντά σε εκείνους που καταλογίζουν στην κυβέρνηση, άρα και σ΄ εσάς, πλήρη ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Αισθάνεστε πως αστοχήσατε στην εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης την εποχή που βρισκόσασταν στη θέση της αντιπολίτευσης;

Δεν είναι σωστό να συγκρίνετε δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έστελνε τέσσερις Υπουργούς με αεροπλάνο στο Παρίσι για να παίρνουν χέρι - χέρι από την Τρόικα τις νομοθετικές παραγγελιές της, χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης. Αυτή ήταν η τακτική των κυβερνήσεων Παπαδήμου, Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλου και κυρίως της τελευταίας συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Εκδρομή στο Παρίσι για 48 ώρες, επιστροφή στην Αθήνα για μετάφραση των κειμένων που έπαιρναν και εξπρές ψήφιση από την Βουλή. Φαντάζομαι ότι και ο τελευταίος Έλληνας, ακόμα και ο πιο κακόπιστος, βλέπει τις ισχυρές διαπραγματεύσεις που κάνει η δική μας κυβέρνηση, ανατρέποντας και επιτυγχάνοντας σημαντικά πράγματα. Το πακέτο αλληλεγγύης της Θεανούς Φωτίου είναι μία τεράστια επιτυχία. Οι 100 δόσεις και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επίσης επιτυχίες. Η μη περικοπή των κύριων συντάξεων στο πλαφόν που όρισε η Ελλάδα, είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός. Βεβαίως «μάτωσαν» οι επικουρικές συντάξεις, αλλά εδώ δεν είδα κανέναν να διαμαρτύρεται και να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη για όλες εκείνες τις Διοικήσεις των Ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ που έκλεβαν τα χρήματα από τα επικουρικά Ταμεία και τα μετέφεραν στα Ταμεία για τις κύριες συντάξεις, με την υπόσχεση ότι την επόμενη χρονιά θα καλύψουν τη λαθροχειρία τους. Επαναφορά χρημάτων που ποτέ δεν πραγματοποίησαν. Οι απόλυτοι κλέφτες, που σε συνδυασμό με το κακουργηματικό PSI Βενιζέλου, ισοπέδωσαν το ασφαλιστικό μας σύστημα. Και κοντά σε αυτούς τους κλέφτες, φαντάζομαι ότι είναι απόλυτα ορατό, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν χαρίζεται και στους άλλους κλέφτες που έφαγαν τις σάρκες του ελληνικού λαού με μίζες, δωροδοκίες, αφορολόγητη φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό, ακάλυπτα δάνεια του «αέρα» σε ΜΜΕ και κόμματα, λαθρεμπόρια, υπερτιμολογήσεις στον τομέα της Υγείας και πάσης φύσεως εγκληματικές λαμογιές. Για την ιστορία να σας αναφέρω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «ξεσκονίζοντας» τα διαχειριστικά οικονομικά του Υπουργείου μας, έχει ήδη στείλει 40 υποθέσεις χρηματοδότησης ΜΚΟ στην εισαγγελία και άλλους 17 Φακέλους για προμήθειες εξοπλιστικών έχει στείλει στη Δικαιοσύνη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος.

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ» ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Τι «εισπράττετε» από τους Έλληνες του Εξωτερικού, στη διάρκεια των επαφών που σας δίνετε η ευκαιρία να έχετε μαζί τους;

Την απογοήτευση ή το μούδιασμα εκείνων που συμπεριφερόντουσαν ως επαγγελματίες πατριώτες, εισπράττοντας από την Ελλάδα για να υπηρετήσουν την Ελλάδα (πρωτοφανές και απαράδεκτο!), και καπελώνοντας τον παγκόσμιο Ελληνισμό. Παράλληλα, εισπράττω την ικανοποίηση όλων των υπολοίπων, που είναι το 95% της Ομογένειας, για τη συνεργασία τους με έναν άνθρωπο που ξέρει καλά πώς λειτουργούσε αυτό το σαθρό σύστημα και που θέλει να αλλάξει άρδην τη σχέση συνεργασίας Μητέρας – Ελλάδας και Ομογένειας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Πόσο και πως μπορεί να βοηθήσει τη χώρα στη θέση που βρίσκεται σήμερα, το ολοζώντανο αυτό κομμάτι του ελληνισμού, με δεδομένο πως ακόμη και να υπάρχει «όρεξη» από κάποιους να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια επενδύοντας εδώ, το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι πλέον σχεδόν απαγορευτικό και «ποινικοποιημένο»…

Ο τελευταίος νόμος για τις επενδύσεις στην Ελλάδα που έφερε στην Βουλή ο Γιώργος Σταθάκης, απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες. Αλλά σε σχέση με τους Ομογενείς που θέλουν να επενδύσουν χτίζοντας απλά και μόνο ένα σπίτι εδώ, σίγουρα αυτό δεν φτάνει. Γνωρίζω τις παθογένειες που χρειάζονται βελτίωση και δεν σας κρύβω ότι έχω ήδη ανοίξει ένα κύκλο διαβουλεύσεων με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Να κλείσουμε με μια προσωπική ερώτηση: Μετά από όλη αυτή την εμπειρία, τη διαδρομή και τις πληροφορίες που βρίσκονται καταγεγραμμένες στον «σκληρό» σας δίσκο. Τι λέει ο δημοσιογράφος Τέρενς στον Πολιτικό κ. Κουίκ και αυτός τι του απαντά…;

Αυτό που λέω κάθε μέρα στον εαυτό μου και που το απαντώ στην πράξη είναι να δουλεύω σκληρά και ατελείωτα όπως και στα δημοσιογραφικά μου χρόνια, με το μάτι μου στραμμένο έξω στον κόσμο και τις ανάγκες του. Επί 45 χρόνια ήταν αλληλένδετη η σχέση μου με τον τηλεθεατή. Δηλαδή με τον Έλληνα πολίτη ή με τους φορείς του. Αυτό έπραττα δύο χρόνια και ως Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αυτό θα συνεχίσω να πράττω από τη νέα κυβερνητική θέση. Τώρα, χαίρομαι που θα έχω να κάνω με τους Έλληνες πολίτες της Διασποράς, όπου και αν βρίσκονται. Εδώ να υπογραμμίσω ότι στη δική μου ατζέντα δεν θα υπάρχουν μόνο οι Έλληνες της Αμερικής και της Αυστραλίας. Το ξέρετε ότι ποτέ δεν έχει εμφανιστεί Έλληνας πολιτικός στα βάθη της Αφρικανικής Ηπείρου; Στην Κινσάσα υπάρχουν 1000 Έλληνες. Έλληνες υπάρχουν και στο Ζαΐρ, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, την Αιθιοπία. Ποιος θα ασχοληθεί με αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι μάλιστα είναι και επιχειρηματίες – υπόδειγμα στα δύσκολα μέρη που μένουν; Θα ασχοληθώ ένα «κλικ» παραπάνω και με τον ελληνισμό των πρώην Σοβιετικών χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here