Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: «Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα» – «Ανοησία Μητσοτάκη που κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα»

Δεύτερο χτύπημα Ερντογάν για την επίσκεψη του Χάφταρ στην Ελλάδα. Θέλει να μας προκαλέσει ο Μητσοτάκης και γι’ αυτό κάλεσε τον Λίβυο στην Αθήνα.

Μλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε ξανά λέγοντας πως «η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα» και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στην Ελλάδα τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ «μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει».

Αναλυτικά, ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής: 

«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη.  Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν».

Παράλληλα, συμπλήρωσε τα εξής: «Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει τον. Απόψε (χθες το βράδυ) ένας ηγέτης που δεν θέλω να πω το όνομά του, μου είπε “ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας πάλι”. Κι εγώ τους είπα “Τι πράγμα είναι αυτό … Θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και από την άλλη καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Γίνονται τέτοιες ανοησίες; “του είπα. Επίσης του είπα  “πες του ότι ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και τότε θα είναι εύκολο να συναντηθούμε”. Δυστυχώς ζούμε τέτοια προβλήματα».

Ο Χ.Χάφταρ στέλνει 13.000 μαχητές στην Τρίπολη για την τελική έφοδο

Χθες Κυριακή στην περίφημη Διάσκεψη του Βερολίνου οι αντιμαχόμενερς πλευρές σύρθηκαν από τα μεγάλη κράτη σε μια υποτιθέμενη συμφωνία εκεχειρίας η οποία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, επιβολή του εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων και στην στρατιωτική στήριξη των αντίπαλων πλευρών και περαιτέρω πολιτική διαδικασία και επί της ουσίας κρατάει στην εξουσία την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ αλλά αυτή η συμφωνία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εφαρμοστεί εν τοις πράγμασι.

Σήμερα το μεσημέρι όπως αναφέρουν πηγές του LNA, ένοπλοι του αντίπαλου στρατού του GNA που υπακούει στις διαταγές του αναγνωρισμένου από τη Δύση, Φάγεζ αλ Σάρατζ, άνοιξαν πυρ εναντίον δυνάμεών του, στην περιοχή Ain-Zara, κοντά στην Τρίπολη.

Aπό την άλλη, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ανακοίνωσε με απανωτά tweet του ότι ετοιμάζει να ρίξει στα πεδία των μαχών άλλους 13.000 ετοιμόμαχους εθελεντές, τους οποίους ήδη εκπαιδεύει.

Πρόκειται για 9.000 εθελοντές από την Κυρηναϊκή οι οποίοι θα ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την εκπαίδευσή τους και θα μετακινηθούν προς την Τρίπολη. Ενώ άλλοι 4.000 εθελεντές από την πόλη Ταρούνα ήδη ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους και θα μετακινηθούν στις πρώτες γραμμές του μετώπου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο LNA. 

Ο Χ.Χάφταρ θέλει να προωθήσει τις δυνάμεις αυτές στην Τρίπολη πριν καταφέρει ο Ρ.Τ.Ερντογάν να φέρει στην χώρα επιπλέον 3.500 Τουρκμένους εμπειροπόλεμους τζιχαντιστές και να προλάβει ισχυροποίηση των δυνάμεων του GNA.

Γνωρίζει πως ότι είναι να συμβεί είναι τώρα γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά και για αυτόν αλλά και για τα ελληνικά συμφέροντα καθώς αν παραμείνει η κυβέρνηση Σάρατζ στην εξουσία τότε τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά περίπλοκα.

Πάντως με τον έναν ή το άλλον τρόπο Τουρκμένοι τζιχαντιστές συνεχίζουν να φτάνουν στην Λιβύη ενώ η Άγκυρα έχει στείλει α/α συστήματα στην χώρα.

ethnos.gr