Eurogroup: Σταδιακή εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ χωρίς ρύθμιση χρέους

Σε συμφωνία για την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά σε δύο τμήματα και περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος κατέληξε το Eurogroup.

Το ΔΝΤ όπως θα μπει στο πρόγραμμα ως τις 27 Ιουλίου αλλά δεν θα εκταμιεύσει δόση (2 δισ. ευρώ θα είναι αναμονή) καθώς παρά τις περαιτέρω διευκρινίσεις για το χρέος επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για το χρέος» ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ για είναι το χρεος βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν αλλά όχι πρόσφατα» είπε η κυρία Λαγκάρντ για το πρόγραμμα χωρίς λεφτά που έχει προσφερθεί τη δεκαετία του 1980 στο Ζαίρ τη Μαδαγασκάρη, το Μεξικό και την Αργεντινή. «Είναι η δέυτερη καλύτερη λύση και όχι μια κακή λύση» είπε η κυρία Λαγκάρντ για το συνολικό πακέτο.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τρέχει για 14 μήνες και θα έχει «κάβα» ένα ποσό 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα για το χρέος δεν επαρκούν επίσης για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης.

Μετά την έγκριση από τα ευρωπαϊκα κοινοβούλια δόση 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται στις αρχές Ιουλίου. Από αυτά τα χρήματα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν για εξυπηρέτηση χρέους και μόλις 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. Άλλα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν το Φθινόπωρο μετά από «κόσκινο» της τρόικας για να διαπιστωθεί αν συνεισφέρει και η Ελλάδα με τους δικούς της πόρους στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα 140 προαπαιτούμενα είναι «η μεγαλύτερη λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών που έχει εφαρμόσει ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο».

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνσιε ότι «πρέπει να χαιρετίσουμε το κουράγιο του Γιώργου Χουλιαράκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου»

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, για το 2018 είχε μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα, ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο, πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018» επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Πέτερ Κάζιμιρ: …με μια βαλίτσα λεφτά

Το περίγραμμα για το που επρόκειτο να κινηθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Π. Καζιμίρ, ο οποίος είπε ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αλλά πρόσθεσε ότι περιμένει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «θα φύγει σήμερα με μια βαλίτσα γεμάτη από λεφτά».

Πιερ Μοσκοβισί: Δυνατή και αναγκαία η συμφωνία για την Ελλάδα

Δυνατή και αναγκαία χαρακτήρισε την επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα σήμερα, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Μια συμφωνία σήμερα δεν είναι μόνο δυνατή, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου, το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία».

Διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, εκτός απροόπτου, είναι ορατή μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ανέφερε το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν θα τραβήξουν έως τη νύχτα καθώς καθορίζονται οι λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες «πλησιάζουν σε κοινό έδαφος», δήλωσε χθες αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. «Η ιδέα δεν είναι μόνο να επιτραπεί στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις αλλά να δοθεί κάποια ορατότητα στον ελληνικό λαό και τους επενδυτές» για το τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here