Ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα - κάλεσμα για στήριξη του αγώνα σχετικά με τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης
Επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα και σε περίοδο όπου το ίδρυμα ήταν ανενεργό από πλευράς μαθημάτων, ήρθαμε αντιμέτωποι με άλλο ένα σχέδιο της πρυτανείας για το ξεπούλημα περιουσίας του Πολυτεχνείου. Αυτή τη φορά, έχει να κάνει με τα κτίρια στο λόφο Καστέλι, μέσα στο παλιό λιμάνι, της παλιάς πρυτανείας και του κτιρίου που τελείται υπό κατάληψη στέγης, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, γνωστό και ως Rosa Nera. Ειδικότερα, φαίνεται να τρέχει διαγωνισμός με σκοπό την πώληση για επιχειρηματική εκμετάλλευση των δύο αυτών κτιρίων, από την διοίκηση του ιδρύματος, χωρίς καμία ενημέρωση σε κανέναν.
Ζούμε σε μία εποχή, που χαρακτηρίζεται από φτώχεια, ανεργία, κοινωνικό εκφασισμό και πολέμους και την κυβέρνηση να εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Όσον αφορά τα πανεπιστήμια υπάρχει η γενικότερη κατεύθυνση για υποχρηματοδότηση τους από πλευρά κράτους. Η διοίκηση του Πολυτεχνείου, ξεπουλάει δημόσια κτίρια, με τη μορφή της 25ετούς εκμίσθωσης σε ιδιώτη για τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, σαν λύση για την συνέχιση της λειτουργίας του Πολυτεχνείου την ίδια ώρα που οι φοιτητές έχουν ανάγκη για κτίρια μέσα στην πόλη,για λέσχη σίτισης, βιβλιοθήκη και χώρους που θα αξιοποιούνται από τις πολιτιστικές ομάδες κλπ.
Παρόλ’ αυτά, δεν είναι πρώτη φορά που η πρυτανεία του Πολυτεχνείου διώχνει τους φοιτητές από τα κτίριά της στην πόλη. Ας θυμηθούμε το Παπαδοπέτρου, όπου το χρησιμοποιούσαν οι πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών, και ο Γρυσπολάκης το πήρε βίαια από τα χέρια τους μέσα στις διακοπές ξηλώνοντας κομμάτια του κτηρίου και φέρνοντας ΜΑΤ. Το ίδιο έγινε και αργότερα με το κτίριο της γαλλικής σχολής στην Χαλέπα, όπου έκανε η αρχιτεκτονική μαθήματα, πάλι από το πρόσωπο του σημερινού πρύτανη Β.Διγαλάκη.
Tα τελευταία χρόνια η πόλη μας υφίσταται μια βίαιη «τουριστικοποίηση» των δημόσιων χώρων αλλά και των χώρων κατοικίας που έχουν ως συνέπεια την παντελή έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων. Απόρροια αυτού, οι ίδιοι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αλλά και οι εργαζόμενοι των Χανίων να αδυνατούν να βρουν σπίτια να μείνουν.
Η εμπορευματοποίηση όλων των χώρων μπορεί να αποφέρει πρόσκαιρα κέρδη -στους μεγαλοεπιχειρηματίες προπαντός- αλλά οι μακροχρόνιες συνέπειες για την ίδια τη φυσιογνωμία της πόλης μας είναι ανυπολόγιστες. Ο δημόσιος χώρος είναι ανοιχτός, προσβάσιμος σε όλους, χωρίς αντίτιμο και διακρίσεις πρόσβασης. Μία πλατεία, ένα πάρκο, ή μια παραλία χωρίς ομπρέλες αποτελούν τέτοια παραδείγματα. Ένα ξενοδοχείο ή ακόμα και η αυλή του δεν πληρούν επ’ ουδενί αυτά τα κριτήρια.Ο πρύτανης αναφέρεται στην προσβασισμότητα των νέων χώρων που θα ενοικιαστούν μακροχρόνια,μέσω της λειτουργίας εστιατορίων, παρατηρητηρίου, συνεδριακού κέντρου, χρήσεις που συνδέονται άμεσα με χρηματικά αντίτιμα και με κατανάλωση. Αποτέλεσμα όλων αυτών,είναι η πόλη να αναφέρεται σε πελάτες και όχι στους ίδιους τους κατοίκους της.
Τί έχει να προσφέρει,λοιπόν,στο σύνολο της κοινωνίας της πόλης ένα ακόμη ξενοδοχείο στην «ακρόπολη των Χανίων» όταν τα ίδια κτίρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν δωρεάν τις ανάγκες των φοιτητών σε στέγαση, σίτιση, αναγνωστήρια αλλά και έναν χώρο πολιτισμού που θα συναντιούνται οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς μας?
Καλούμε λοιπόν, όλη την Πολυτεχνειακή κοινότητα, σωματεία, συλλόγους και τον Χανιώτικο λαό σε συσπείρωση και στήριξη των αγώνων που ξεσπούν κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, κόντρα στο ξεπούλημα, κόντρα στη διάλυση των δομών αλληλεγγύης, κόντρα στην καταπάτηση των ζωών μας!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ