Συλλαλητήριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων

Σε επιπρόσθετο βαρύ τσεκούρωμα της βασικής ενίσχυσης προχωράει φέτος η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως διαπίστωσαν οι αγρότες, εισπράττοντας αυτές τις μέρες την προκαταβολή του 70%. Ταυτόχρονα, σε πολλούς απ’ αυτούς γίνονται κατασχέσεις ποσών της βασικής ενίσχυσης από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για χρέη που έχουν στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στις τράπεζες.

Αναλυτικά, οι περικοπές στη βασική ενίσχυση είναι για φέτος αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ανέρχονται συνολικά στο 8,5% περίπου και αφορούν:

candia

— 4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους «Φόρμας 6».

tipografo prints

— 3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων , όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017.

— 0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.

Στις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας γι’ αυτό το άγριο τσεκούρωμα, η κυβέρνηση απαντάει, μέσω ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι από την περασμένη άνοιξη οι αγρότες γνώριζαν τις περισσότερες περικοπές που θα γίνονταν κι επομένως οι όποιες διαμαρτυρίες μας οφείλονται σε… παραπληροφόρηση και σύγχυση.

Πράγματι, από την άνοιξη ήταν γνωστό ότι θα γίνουν και φέτος περικοπές που έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2015 – 2020. Υπάρχει, όμως, και κάτι που δεν ήταν από τότε γνωστό κι αφορά στην αύξηση από το 2% στο 4,5% της παρακράτησης για το Εθνικό Απόθεμα (επιβλήθηκε με την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1630/64709/2017 ΥΑ), με τη δικαιολογία ότι είναι μεγάλος ο αριθμός δυνητικών δικαιούχων.

Η ίδια δικαιολογία της διεύρυνσης των δικαιούχων χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση και για το τσεκούρωμα της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αλλά και για άλλες περικοπές σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αν θέλει η κυβέρνηση αύξηση των δικαιούχων, ας εξασφαλίσει αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και όχι να προχωράει σε συνεχείς περικοπές.

Και φυσικά, το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα γίνουν κάποιες περικοπές δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτές, πολύ περισσότερο που φορτωνόμαστε και με νέες, τις οποίες δεν είχαν προαναγγείλει.

Αυτό που φαίνεται καθαρά και από αυτήν την εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης στον πρωτογενή τομέα, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και τα άγρια τσεκουρώματα στη βασική ενίσχυση και οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών , όπως και όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ, των μνημονίων με τους “θεσμούς” και γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας ξεκληρίζει

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, κατά των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων.

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις , σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

 

  • Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 12.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και “κούρεμα” του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

 

Στο τέλη του Νοέμβρη προχωρούμε σεπανχανιώτικησύσκεψη, και στην συνέχεια συμμετέχουμε στην πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, όπου θα οριστικοποιηθούν το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων.

 

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τη μάχη για την ανασυγκρότηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με τη μαζικοποίηση των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και τη δημιουργία νέων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 7μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ