Σπύρος Σοφιανός: Ο ΒΟΑΚ παραμένει ο… ανεκπλήρωτος πόθος όλων των κρητικών για ένα αυτοκινητόδρομο κορυφαίων προδιαγραφών

Κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης του θητείας στην διοίκηση του ΤΕΕ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές των μηχανικών στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης, ο απερχόμενος πρόεδρος κι εκ νέου υποψήφιος, Σπύρος Σοφιανός ανοίγει τα χαρτιά του, στα «Πρόσωπα του Διακρητικού». 

Μιλάει για τους στόχους που έθεσε με τους συνεργάτες του, αλλά και για το σύγχρονο πρόσωπο του ΤΕΕ και  τον «ρόλο» που διαδραματίζει πλέον το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ο κ. Σοφιανός αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε όλα τα «μεγάλα θέματα» που θα κληθεί να διαχειριστεί, η νέα διοικητική αρχή του φορέα, μετά από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής*.

Ποιος είναι ο ουσιαστικός «ρόλος» που διαδραματίζουν στις μέρες μας τα ΤΕΕ;

candia

Στα χρόνια της κρίσης  ένα μεγάλο κομμάτι του ρόλου που διαδραμάτιζε το ΤΕΕ δυστυχώς χάθηκε λόγω της βεβαρημένης καθημερινότητας των συναδέλφων αλλά και της εσωστρέφειας που διακατείχε το ίδιο το ΤΕΕ. Σιγά σιγά και με την επαγγελματική και άρα οικονομική συγκυρία να βελτιώνεται παρατηρείται μια ανάταση και του ρόλου του ΤΕΕ κυρίως μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχει κληθεί να διαμορφώσει και να διαχειρίζεται. Βέβαια αυτό είναι το σκέλος το επαγγελματικό που αφορά κυρίως τους μηχανικούς. Αυτό που πρέπει να κατακτήσουμε ξανά ως Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ο ουσιαστικός παρεμβατικός ρόλος ως Σύμβουλος της Πολιτείας εκφράζοντας όμως την σωστή τεχνοοικονομική και επιστημονική άποψη και όχι χαϊδεύοντας αυτιά για να γινόμαστε αρεστοί στην κάθε είδους εξουσία.

Μπαίνοντας στην διοίκηση του εν λόγω φορέα, η εικόνα που συναντήσατε ήταν αυτή που είχατε στο μυαλό σας, ή τα πράγματα ήταν διαφορετικά…;

Θα έλεγα πως όχι ήταν μια ομαλή μετάβαση γιατί είχα πάντοτε ασχολία με το ΤΕΕ, απλά δεν σας κρύβω ότι το μέγεθος της ευθύνης του να εκπροσωπείς τον φορέα αυτόν είναι εντελώς διαφορετικό αναλόγως την θέση.

Η απόφαση για την διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας…

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε μια ακόμη θητεία στο ΤΕΕ;

Πρώτα από όλα η διάθεση μου να προσφέρω ακόμα ότι μπορώ Στο ΤΕΕ. Επίσης θα ήθελα να ολοκληρώσω ένα κύκλο ενεργειών και διαδικασιών που δεν ήταν εφικτό να επιτευχθεί στην τριετία και κάτι λιγότερο της πρώτης μου θητείας.

«Η εξόρυξη υδρογονανθράκων ,αλλά και η πόντιση των δύο καλωδίων, αλλάζουν τον ρόλο της Κρήτης και άπτεται πάνω στον πολιτικό και τεχνικό κόσμο να μην μείνουν πίσω στις εξελίξεις και να διεκδικήσουμε «ότι περισσότερο μπορούμε για τον τόπο μας σε αντισταθμιστικά οφέλη»

Ποια είναι η «προίκα» που κληροδοτεί στην επόμενη διοίκηση – όποια κι αν είναι αυτή – η σημερινή…

Πρώτα από όλα έχουμε πλέον μια πολύ καλή οικονομική εικόνα κάτι που μας κρατούσε αρκετά πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον το ΤΕΕ έχει αποκτήσει μια εξωστρέφεια θα έλεγα πρωτόγνωρη αφού φιλοξενούμε στο χώρο μια φιλανθρωπική οργάνωση , τον «ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ», καθώς και ένα φορέα νεανικής επιχειρηματικότητας. Επίσης πέρα από την συνέχιση του τυπικού μας ρόλου , της εκπαίδευσης μέσω σεμιναρίων και συνεδρίων , έχουμε πλέον συμμετοχές σε αρκετά Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο ΒΟΑΚ, τα «καλώδια», τα πετρέλαια και οι… καταστροφές

Ποια θεωρείτε πως είναι τα σημαντικότερα ζητήματα σε επίπεδο δυτικής Κρήτης, που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τοπικοί φορείς του νησιού, από κοινού, τα επόμενα χρόνια…

Ο ΒΟΑΚ και εν γένει οι μεταφορές θα έλεγα. Η αύξηση του τουρισμού αλλά και του πληθυσμού του νησιού μας καθιστά επιτακτική την ανάγκη να σταματήσει η Κεντρική εξουσία να κωλυσιεργεί και να προτείνει μια τελική λύση για τον ΒΟΑΚ. Επίσης ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού της Σούδας θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην τοπική ατζέντα.

Tο… κομματικό “παίζει” ελάχιστο ρόλο και αυτό φαίνεται από την στελέχωση του ψηφοδελτίου.

Η διαχείριση του υδατικού δυναμικού. Η λειψυδρία σε επίπεδο τόσο πόσιμου νερού όσο και άρδευσης θα είναι ιδιαίτερα έντονο φαινόμενο τα επόμενα χρόνια και πρέπει να αντιμετωπιστεί με έργα άρτια τεχνικά και να τα διαχειριστούμε με βέλτιστο τρόπο όσον αφορά τη λειτουργιά τους

«Αυτό που πρέπει να κατακτήσουμε ξανά ως Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ο ουσιαστικός παρεμβατικός ρόλος ως Σύμβουλος της Πολιτείας εκφράζοντας όμως την σωστή τεχνοοικονομική και επιστημονική άποψη και όχι χαϊδεύοντας αυτιά για να γινόμαστε αρεστοί στην κάθε είδους εξουσία»

Η Κρήτη και ο ρόλος της ως ενεργειακός κόμβος. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων ,αλλά και η πόντιση των δύο καλωδίων, αλλάζουν τον ρόλο της Κρήτης και άπτεται πάνω στον πολιτικό και τεχνικό κόσμο να μην μείνουν πίσω στις εξελίξεις και να διεκδικήσουμε «ότι περισσότερο μπορούμε για τον τόπο μας σε αντισταθμιστικά οφέλη»

Η θωράκιση μας από τις φυσικές καταστροφές. Οι πλημμύρες του προηγούμενου χειμώνα ήταν θα έλεγα ένα καμπανάκι για την πολιτική προστασία του Νησιού και ειδικότερα στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης. Με στρατηγικό σχεδιασμό μακρόπνοο , πλήρεις και τεχνικά σύγχρονες μελέτες , αλλά και έργα εκτελεσμένα με επιμέλεια και αίσθημα ευθύνης δεν έχουμε να φοβηθούμε για τίποτα στο μέλλον.

 

Δίπλα στις λέξεις Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, τι θα… συμπληρώνατε;

Ανεκπλήρωτος πόθος όλων των κρητικών για ένα αυτοκινητόδρομο κορυφαίων προδιαγραφών.

Ο «ρόλος» των κομμάτων στις εκλογές των μηχανικών

Πόσο κομματικοποιημένη διαδικασία είναι οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου και πόσο παρεμβατική (με τα όποια θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα) είναι στάση του πολιτικού προσωπικού απέναντι σας;

Εξαρτάται από τη φύση και το χαρακτήρα της κάθε παράταξης. Στη δικιά μας περίπτωση επειδή ακριβώς πήραμε μια πολιτική απόφαση εδώ και αρκετά χρόνια να προτάξουμε τις ανάγκες του κλάδου μας και να διασφαλίσουμε τον ρόλο του ΤΕΕ θα έλεγα ότι το κομματικό παίζει ελάχιστο ρόλο και αυτό φαίνεται από την στελέχωση του ψηφοδελτίου.

Μιλήστε μας λίγο για το έμψυχο δυναμικό των συνεργατών σας σε αυτή την εκλογική μάχη;

Είναι μηχανικοί ενεργοί στους χώρους όπου κινούνται με θετικό πρόσημο στην ενασχόληση τους τόσο στον επαγγελματικό τους βίο όσο και στα κοινά ,όσοι και όπου έχουν ασχοληθεί. Το βασικό χαρακτηριστικό της παράταξης επίσης παραμένει , όπως είπα και παραπάνω, το γεγονός ότι όλοι κινούμαστε έξω από κομματικές εξαρτήσεις και με μοναδικό γνώμονα την προσφορά για την βελτίωση της λειτουργίας του ΤΕΕ γενικότερα και του περιφερειακού τμήματος πιο συγκεκριμένα

«Το βασικό χαρακτηριστικό της παράταξής μας είναι ότι όλοι κινούμαστε έξω από κομματικές εξαρτήσεις και με μοναδικό γνώμονα την προσφορά για την βελτίωση της λειτουργίας του ΤΕΕ γενικότερα και του περιφερειακού τμήματος πιο συγκεκριμένα»

Γιατί οι μηχανικοί της Δυτικής Κρήτης, να δώσουν σ’ εσάς και στους συνεργάτες σας, μια ακόμη θητεία στην διοίκηση του φορέα;

Θα έλεγα για όλα τα παραπάνω και ακόμα άλλα πολλά που δεν μπορούν να χωρέσουν στις λέξεις μια συνέντευξης. Ας αξιολογήσουν πάντως οι συνάδελφοι τα ψηφοδέλτια και έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι θα επιλέξουν την ομάδα μας , την παράταξη μας για να προασπίσει τα συμφέροντα τους και να οδηγήσει το ΤΕΕ-ΤΔΚ στην επόμενη μέρα.

*Οι εκλογές του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή, 3 Νοεμβρίου.