Σπάνιες φωτογραφίες: Όταν τα γερμανικά τανκς διέσχιζαν τον Πηνειό

Σπάνια ντοκουμέντα που δείχνουν τις πιο θλιβερές σελίδες της ιστορίας μας περιέχει λεύκωμα του δήμου Λαρισαίων – Οι φωτογραφίες δείχνουν την διέλευση των γερμανικών τανκς στον Πηνειό στα Τέμπη

Φωτογραφίες – ντοκουμέντα που δείχνουν μερικές από τις πιο θλιβερές σελίδες της ιστορίας μας περιλαμβάνει το λεύκωμα «Η μνήμη της πόλης Λάρισα. Κατοχή – Απελευθέρωση 1941 – 1944» (Δήμος Λαρισαίων, Λάρισα 2018, σσ. 259), με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Βύρωνα Μήτου και άλλων συλλεκτών, που εξέδωσε ο δήμος Λαρισαίων.

Όπως αναφέρει το larissanet.gr, που δημοσίευσε και δύο φωτογραφίες, το λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφίες που δείχνουν τα γερμανικά άρματα να διασχίζουν την κοίτη του Πηνειού στα Τέμπη.

candia

Την έκδοση επιμελήθηκε η Φωτοθήκη Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας.

tipografo prints
katoxi_1

Το εξώφυλλο γερμανικού περιοδικού, όπου απεικονίζεται η διέλευση ενός panzer μέσα από τον Πηνειό στην κοιλάδα των Τεμπών (Φωτ. Συλλογή Φωτοθήκης Λάρισας)

katoxi_2

Άρματα μάχης των Γερμανών διέρχονται την κοίτη του Πηνειού στα Τέμπη, κολυμπώντας με τον παράδοξο αυτό τρόπο, 1941. (Φωτ. Συλλογή Βύρ. Μήτου).

protothema.gr/