Τι χρειαζόμαστε:
- 300 γρ. χοιρινό κιμά
- 300 γρ. κιμά κοτόπουλου
- 3 λεπτές φέτες ψωμί (κατά προτίμηση κάποιων ημερών, κάνει όμως και το ψωμί του τοστ)
- 1/2 ποτήρι γάλα
- 2 μέτρια αυγά
- 40 γρ. τριμμένο τυρί parmigiano
- 100 γρ. ζαμπόν (θα σας αρέσει και με prosciutto)
- 100 γρ. καπνιστό τυρί
- 20 γρ. βούτυρο
- 1ποτήρι λευκό κρασί
- 1 ποτήρι νερό
- 1-2 κ.σ. μαιντανο
- 2 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα
- 2 κ.γ. άνηθο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 ντομάτα (προαιρετικά)
- 120 γρ. μορταδέλα (προαιρετικά)
- 8-10 φέτες μπέικον ή prosciutto crudo (προαιρετικά)
1) Θρύβουμε τις φέτες του ψωμιού σε μικρά μικρά κομματάκια (εάν είναι από ψωμί του τοστ, μπορούμε να κρατήσουμε και την μαλακή του κόρα) και μουλιάζουμε τα θρύμματα στο γάλα.
2)Σε ένα μπολ, βάζουμε και τα δύο είδη κιμά, το τριμμένο parmigiano, το αυγό, τα θρύμματα του ψωμιού (στυμμένα καλά για να απομακρυνθεί το γάλα),
3) αλλά και τα “αρωματικά”, τον μαϊντανό, την μαντζουράνα, τον άνηθο (εάν ποτέ δοκιμάσετε τους “κιοφτέδες στη σκιά των μιναρέδων …” της ΚΡΙΣΤΑ, θα καταλάβετε γιατί το πρόσθεσα αυτόν τον τελευταίο) και το σκόρδο (αλλά και ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκιας και ψιλοκομμένης μέντας, για την οποία προόριζα να παίξει τον ρόλο του “προσωπικού στοιχείου” στην όλη συνταγή),
4)όπως και το αλάτι και το (αυστηρά) φρέσκο πιπέρι. Αυτό το τελευταίο θα δώσει στο ρολό μία ξεχωριστή, “γευστικά πιπεράτη”, γεύση.
5)Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια και στη συνέχεια τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενωθούν όλα και η σύσταση του μείγματος να είναι ομοιόμορφη.
6)Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, σε διαστάσεις, στο μήκος όσο και το ρολό που θα φτιάξουμε και στο πλάτος τουλάχιστον διπλάσιο. Ανοίγουμε εκεί πάνω, με τα χέρια ή τον πλάστη, τον κιμά (θα φτιάξουμε ένα παραλληλόγραμμο). Εναλλακτικά, απλώνουμε τον κιμά σε οβάλ πιατέλα ή ακόμη και σε πιάτο, κατάλληλων διαστάσεων και τα δύο. Η φωτογραφία τον δείχνει ανοιγμένο με οβάλ μπολ.
7)Στο κέντρο του απλώνουμε το ζαμπόν, σε φέτες ή ροδέλες. Καλύπτουμε μόνο μία λωρίδα στο κέντρο του παραλληλόγραμμου, πλάτους λίγο μεγαλύτερου από το 1/3 του όλου πλάτους του. Και στο μήκος, αφήνουμε λίγο περιθώριο ακάλυπτο, με ελεύθερο κιμά.
8)Με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε και τις φέτες του καπνιστού τυριού πάνω από τις φέτες του ζαμπόν.
9)Πιάνουμε πρώτα τη μία από τις μεγάλες πλευρές της λαδόκολλας και, ανασηκώνοντάς την, αναδιπλώνουμε τον κιμά πάνω από την γέμιση. Κατόπιν πιάνουμε και την άλλη πλευρά και, ανασηκώνοντάς και πάλι, φέρνουμε τον κιμά πάνω από τον προηγούμενο, να ενώσει καλά. Οι πιο επιδέξιες από εσάς δεν χρειάζεστε τη βοήθεια της λαδόκολλας, απλά φροντίστε να κλείστε καλά το ρολό και πλάστε το σε κυλινδρικό σχήμα.
10)Με τη βοήθεια της λαδόκολλας και με τα χέρια, δίνουμε μία κυλινδρική μορφή στον γεμισμένο κιμά μας, φροντίζοντας να έχει κλείσει καλά, τόσον η κατά μήκος “ραφή” του, όσο και τα τελειώματα, στις δύο άκρες του. Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο για ένα μισάωρο, για να σφίξει λίγο ο κιμάς
11).Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα απλό ταψί φούρνου και τοποθετούμε εκεί μέσα το ρολό του κιμά μας. Εάν δεν είστε και πολύ σίγουροι για το “σφράγισμα” που έχετε κάνει, τοποθετήστε το με την “ραφή” του από την κάτω μεριά, σε επαφή με το ταψί. Θα βοηθήσει στο να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.
12) Προσθέτουμε περιμετρικά στο ρολό, γεμίζοντας το ταψί (αξίζει τον κόπο, θα το διαπιστώσετε), τις πατάτες κομμένες σε κύβους.
13) Εάν θέλουμε, προσθέτουμε και κομμένες σε σχετικά μεγάλα κομμάτια πιπεριές.
14) τις καταβρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με δενδρολίβανο,
15) και βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά,
16) Το αφήνουμε να σιγοψηθεί και όταν αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς, προσθέτουμε και το ποτήρι το κρασί,
17)το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, και μετά από λίγη ώρα (κανένα 5λεπτο, ή εκεί γύρω), αρχίζουμε να το καταβρέχουμε με τη σάλτσα. Εάν χρειασθεί, προσθέτουμε και λίγο νερό, για να μείνει το φαγητό με λίγη σαλτσούλα, να μη στεγνώσει.
sintagespareas.gr