“Την Δημοκρατία κάποιοι την φωνάζουν Ασέβεια “

Φωτογραφία: Δημήτρης Βροντάκης

Ο.Χ.

Γράφει η Όλγα Χναρά*

 

Είναι ιδανικό να μπορεί κάποιος να μιλήσει και να πει την άποψή του πέρα από την παρέα του , την εργασία του ή το καφενείο του χωριού.

Ζούμε σε μια εποχή που τα μέσα που υπάρχουν πλέον, μας επιτρέπουν να λέμε τις σκέψεις, τις αλήθειες μας η να ξεστομίζουμε τις μεγαλύτερες ανοησίες και μάλιστα με θράσος , χωρίς την παραμικρή συνέπεια των πράξεων μας τις περισσότερες φορές.

Την Δημοκρατία κάποιοι την φωνάζουν Ασέβεια και στο όνομα της λέγονται, οι μεγαλύτερες ύβρις που κάποιοι βρίσκουν χώρο να ασκούν ακόμα και λεκτικό bullying. Ανταγωνισμός μαγκιάς για το ποιος θα γράψει σχόλιο με την μεγαλύτερη αναίδεια , χωρίς να σκεφτεί ότι ίσως κάποιον, ένα τέτοιο σχόλιο μπορεί να τον τσακίσει ψυχολογικά, διότι ο γραπτός λόγος θεωρείτε από τις πιο επίσημες μορφές επικοινωνίας και αυτό αυτόματα του δίνει δύναμη.

Η λεκτική αλαζονεία μέσο διαδικτύου, συνήθως οδηγεί σε μια λανθασμένη εικόνα του προσώπου που την ασκεί, διότι η ασφάλεια της απόστασης οδηγεί τον άνθρωπο να γράφει τις σκέψεις του ,χωρίς να τις φιλτράρει ιδιαίτερα.

Είναι μια παγίδα του μυαλού, που κάνει τον άνθρωπο να εκτίθεται και πολλές φορές να παρουσιάζει μια εικόνα του εαυτού του, που ουσιαστικά δεν τον αντιπροσωπεύει. Σκεφτείτε μόνο, πόσο εύκολο θα ήταν σε κάποιον να μιλάει άσχημα, σε έναν άλλον που βρέθηκε μαζί του σε μια φιλική παρέα πρώτη φορά και τυχαίνει να έχει απλά διαφορετική άποψη.

Ο σεβασμός θα ήταν αυτός που θα έβαζε φρένο στην άσχημη συμπεριφορά και που σίγουρα μια διαφωνία , δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε τσακωμό και άσχημες κουβέντες.

Σκεφτείτε επίσης πόσο εύκολα θα μπορούσαν κάποιοι να εκδηλώσουν μίσος, κακία για συνανθρώπους τους που δεν γνωρίζουν, αλλά νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να βρίζουν επειδή δεν τους αρέσει η άποψη τους.

Η Δημοκρατία δεν διδάσκει ασέβεια ούτε έλλειψη παιδείας. Η Δημοκρατία μας δίνει το δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψη μας με σεβασμό, πρώτα στον εαυτό μας και έπειτα στους συνανθρώπους μας.

Μπορούμε να λέμε και να γράφουμε τις σκέψεις μας ελεύθερα και ταυτόχρονα να ξέρουμε ότι έχουν μεγαλύτερη ισχύ” όταν συνοδεύονται από Σεβασμό!

 

*H φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, είναι από τον κ. Δημήτρη Βροντάκη τον οποίον κι ευχαριστούμε…