“Ανεξερεύνητη Κρήτη” – Η νέα εξαιρετική δουλειά από τους Βιγλάτορες (βίντεο)

“Η Κρήτη δεν είναι μόνο Γη, ουρανός και θάλασσα, με αναμφισβήτητη ομορφιά. Είναι οι άνθρωποί της, ο πολιτισμός, η μουσική, το τραγούδι, ο χορός…που την κάνουν μοναδική!” αναφέρουν οι Βιγλάτορες για το νέο DVD τους που κυκλοφορεί με τίτλο “Ανεξερεύνητη Κρήτη”

Όπως αναφέρει o Παραδοσιακός Μουσικοχορευτικός σύλλογος “Οι Βιγλάτορες”:

“Ο παραδοσιακός μας σύλλογος έχει σκοπό τη μεταλαμπάδευση της χορευτικής παράδοσης ατόφιας, με την ιστορικά μεθοδευμένη διδασκαλία των 25 κρητικών χορών αλλά και χορών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστοί στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, προάγουμε και προασπίζουμε με πειθαρχία αξίες που ιστορικά έχουν καταγραφεί στην βαθύτερη έννοια του «Κρητικού».

candia

Η Κρήτη δεν είναι μόνο Γη, ουρανός και θάλασσα, με αναμφισβήτητη ομορφιά. Είναι οι άνθρωποί της, ο πολιτισμός, η μουσική, το τραγούδι, ο χορός…που την κάνουν μοναδική!

Σε αυτό το DVD θα  δείτε, δυο όμορφα τοπία των Χανίων, το Ενετικό Λιμάνι και το Φραγκοκάστελο Σφακίων. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες – μουσικοί , αποδίδουν με ψυχή σκοπούς και τραγούδια της Κρήτης, με μαντινάδες και όμορφες μελωδίες, υπό τον ήχο των παραδοσιακών οργάνων Λύρα, Βιολί, Ασκομπαντούρα, Λαούτο, συνοδευόμενοι όμως, με σύγχρονα, αλλά όχι άστοχα, μουσικά όργανα, όπως τύμπανα και μπάσο. Τέλος, χορευτές με ήθος, παράστημα, σεβασμό και αγάπη, πιασμένοι άλλοτε στους ώμους και άλλοτε στις παλάμες ζωντανεύουν μύθους και έρωτες σε έναν σύγχρονο κόσμο, που δεν ξεχνά τις ρίζες του…

Ο χορός θεωρείται δικαίως η μητέρα των τεχνών αφού δεν απαιτούσε για την εκτέλεσή της την ικανότητα της χρήσης του λόγου, ούτε της χρήσης μουσικών οργάνων. Η μόνη προϋπόθεση ήταν το ανθρώπινο σώμα ως μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και δημιουργίας.

Αποτελεί μια από τις σπάνιες ανθρώπινες δραστηριότητες όπου ο άνθρωπος δίνεται ολοκληρωτικά: σώμα, καρδιά και πνεύμα. Γι’ αυτό εμφανίζεται πολύ νωρίς στις ανθρώπινες κοινωνίες ως μέσο εξωτερίκευσης συναισθημάτων και ως λατρευτική τελετουργία. Είναι δεμένος στενά με τη θρησκεία, με τη γιορτή, με τη δουλειά, με τον έρωτα και με τον θάνατο.

Σήμερα, μπορείς να ακούσεις πολλούς ανθρώπους να λένε ότι ο χορός άλλαξε τη ζωή τους κι ένιωσαν να αναζωογονούνται ψυχικά και σωματικά κάνοντας στροφή και αγκαλιάζοντας την καθημερινότητά τους με νέο βλέμμα. Αξίζει να γνωρίζεις τα οφέλη που θα σου αποδώσει αυτή η δραστηριότητα.

Σώμα: όσο απολαμβάνεις τη μουσική και προσπαθείς να ακολουθήσεις τη χορογραφία, όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματός σου καταβάλλουν τη δική τους προσπάθεια. Η συστηματική ενασχόληση με το χορό βοηθά στα εξής:

– δυναμώνει τον κορμό και συσφίγγει τους κοιλιακούς με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η στάση του σώματος και η ισορροπία.

– γυμνάζει τα άκρα, ενώ παράλληλα χαρίζει ευλυγισία. O χορευτής μαθαίνει να συντονίζει τα διάφορα μέλη του σώματός του, αποκτώντας αρμονία στην κίνηση και καλύτερη αίσθηση του ρυθμού.

– ενδυναμώνονται οι μυς, αυξάνεται η δύναμη και η αντοχή και το σώμα σμιλεύει και συσφίγγει.

-μέσα από το χορό, διδάσκεται κανείς να στέκεται και να περπατάει σωστά, ελέγχοντας το σώμα του. Όλα αυτά επιτυγχάνονται και με τη βοήθεια της διαφραγματικής αναπνοής, που ισχυροποιεί την καρδιά και διευρύνει την ελαστικότητα των πνευμόνων.

-βελτιώνεται το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα άμεσα και με μακροπρόθεσμα οφέλη.

-βελτιώνεται η κινητικότητα μέσω της λίπανσης των αρθρώσεων και της ενδυνάμωσης των οστών.

-ξυπνάει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη απώλεια βάρους με το κάψιμο θερμίδων.

Πνεύμα: Προσφέρει πνευματική έκφραση, διαπλάθοντας και εξασκώντας παράλληλα τη ψυχή και το σώμα ως εξής:

– ανεβαίνει η διάθεση, αφού εκκρίνονται ενδορφίνες και δημιουργείται μια αίσθηση ευημερίας και ψυχικής ανάτασης.

-βοηθά την αυτοπεποίθηση και την αυτοπειθαρχία, καθώς βελτιώνει την αρμονία ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα.

-επιτυγχάνεται η σωματική και πνευματική χαλάρωση, με τη μείωση του άγχους και της έντασης.

-με το χορό μαθαίνει κανείς να αφήνεται, να γίνεται ανοιχτός και δεκτικός αλλά και να αναπτύσσει την εκφραστική του ικανότητα.

-ενισχύεται η έννοια της ομαδικότητας και της συνεργασίας, του σεβασμού, της υπομονής και της πειθαρχίας.

-βελτιώνεται η συγκέντρωση, η μνήμη καθώς και η συνολική εγκεφαλική δραστηριότητα, μέσω της καλής κυκλοφορίας του αίματος .

Κοινωνικοποίηση: Όταν μαθαίνει κανείς χορό, συμμετέχει σε μία ομάδα ανθρώπων με το ίδιο ενδιαφέρον που έχει κι εκείνος. Η γνωριμία με καινούρια άτομα και η συλλογή στιγμών μαζί τους την ώρα της εκμάθησης χορού, ή την ώρα του γέλιου, της προσπάθειας, της διασκέδασης στις εκδηλώσεις, τονώνει την κοινωνική ζωή και βελτιώνει την συναισθηματική ευφορία. Ακόμα και εάν μαθαίνει χορό με τους φίλους του ή με τον/την σύντροφό του, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συσφίξει τη σχέση του μαζί τους, να μοιραστεί στιγμές δημιουργικές, συγκινητικές ή και κωμικές!

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο, και ως δώρο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και εμείς σήμερα. Ας κλείσουμε τα μάτια στους φόβους και τις ανασφάλειες μας, ας απλώσουμε τα χέρια να νιώσουμε τον διπλανό μας, ας απελευθερώσουμε το κορμί μας να εκφραστεί και να πει ότι έχει ανάγκη η ψυχή μας και ας το αφήσουμε να στροβιλίζεται και σε κάθε στροφή να χάνουμε και κάτι από αυτά που μας βαραίνουν έως ότου μείνουμε απλά… εμείς.”