Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή…; Ανεξαρτήτως τιμήματος ή διοδίων, ο ΒΟΑΚ πρέπει να κατασκευαστεί ΧΘΕΣ!

Του Μπάμπη Πιτσιγαυδάκη – Δικηγόρου

Το ερώτημα έχει τεθεί πολλάκις. Με αφορμή την συζήτηση για τον ΒΟΑΚ και το ενδεχόμενο επιβολής διοδίων, επανήλθε στο μυαλό μου.

Να ξεκαθαρίσω κάτι εξ αρχής : ως φύσει φιλελεύθερος ανθρώπος, δεν είμαι από φιλοσοφία αντίθετος στην επιβολή διοδίων. Ακούω βέβαια με προσοχή το επιχείρημα ότι “αφού πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουμε ένα σύγχρονο αυτοκινητοδρομο, δεν πρέπει να πληρώνουμε διόδια”. Θεωρητικά υφίσταται μια σωστή βάση στην άποψη αυτή.

Και φόρους όμως πληρώνουμε – και μάλιστα υπερογκους- για να έχουμε κοινωνικό κράτος, αλλά, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, ούτε πλήρως δωρεάν δημόσια υγεία ούτε παιδεία έχουμε. Επομένως, τι μας πειράζει να πληρώνουμε διόδια, αν έχουμε σύγχρονο αυτοκινητοδρομο;

Επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα :πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή? Προφανώς και είναι ανεκτίμητη, ως το πλέον πολύτιμο αγαθό στον κόσμο. Άρα και μια ανθρώπινη ζωή να σωθεί με την κατασκευή ενός σύγχρονου ΒΟΑΚ, πολύ απλά… ΧΑΛΆΛΙ τα διόδια.

Χαλάλι γιατί χάνουμε μια κωμόπολη κάθε χρόνο στους δρόμους. Τίμημα για την ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει. Και τα διόδια είναι η ελάχιστη θυσία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Τέλος.

Να κάνουμε όσες κουβέντες θέλετε για τις διαχρονικές ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων για το άθλιο οδικό δίκτυο που διαθέτει η Κρήτη.

Να κάνουμε όσες κουβέντες θέλετε για τις ευθύνες μας ως οδηγών. Αλλά να τις κάνουμε, αφού κατασκευαστεί ο νέος ΒΟΑΚ και ας επιβληθούν και διόδια. Δεν έχουμε πολυτέλεια χρόνου να κάνουμε κοινωνικοπολιτικες αντιπαραθεσεις πριν από αυτό. Δεν έχουμε πολυτέλεια να χάσουμε έστω και μια ανθρώπινη ζωή στον δρόμο αυτό.

Να τον φτιάξουμε και μετά ας συζητήσουμε ότι θέλετε. Άλλωστε, η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν περιορίζεται από ιδεολογικές εμμονές ή έστω πολιτικό προσανατολισμό. Δεν διεκδικώ το παπικο αλάθητο για. την άποψη που καταθέτω δημόσια.

Διεκδικώ όμως το δικαίωμα στην ζωή όλων ανεξαιρέτως των Κρητικων και των εκατομμυρίων επισκεπτών μας και γι αυτό δηλώνω ότι ανεξαρτήτως τιμήματος ή διοδίων, ο ΒΟΑΚ πρέπει να κατασκευαστεί ΧΘΕΣ!