ΠΕΔ για Προσφυγικό: Αποφασίστηκε να τηρηθεί κοινή γραμμή όλων των Δημάρχων της Κρήτης

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης όπου αποφασίστηκε να τηρηθεί κοινή γραμμή όλων των Δημάρχων τη Κρήτης για το προσφυγικό.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, όπως και όλοι όσοι μίλησαν αναφέρθηκαν στην ελλειπή ενημέρωση που υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Ακόμα ανέφερε πως πρέπει να επιμείνουν σαν ΠΕΔ να μην γίνει υπέρβαση των συμφωνημένων και να μην αυξηθούν τα άτομα που θα έρθουν στην Κρήτη, ενώ επαίνεσε την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Αναπτυξιακή Κρήτης στο συγκεκριμένο θέμα.

candia

Στη συζήτηση, έγινε γνωστό πως περί τα 1200 άτομα έφτασαν τα προηγούμενα χρόνια χρόνια και βρίσκονται ακόμα στο νησί. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε η Υπάτη Αρμοστεία έδωσε κάρτα για τη σίτιση τους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε μεταξύ άλλων: “Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι οξύ. Αλλά η φιλοξενία των προσφύγων είναι υποδειγματική. Το προσωπικό της Αναπτυξιακής είναι εξαιρετικό. Οι προσφυγές ζουν ειρηνικά, έχουν τα σπίτια τους και δεν έχουν παρατηρηθεί αξιοσημείωτα περιστατικά παραβατικοτητας. Θέλει προσοχή από εδώ και πέρα, για να διατηρηθούν οι αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Δεν έχουμε καμία ειδοποίηση και κρούση από το Υπουργείο. Με όρο τη διατήρηση της αξιοπρεπούς φιλοξενίας των προσφύγων, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουμε τις αντοχές μας. Η Αναπτυξιακή διαχειρίζεται το ζήτημα με ακραίοι επαγγελματισμό. Ούτε η οικονομία καταστράφηκε, ούτε ο τουρισμός, ούτε η κοινωνία. Τα παιδιά των προσφύγων πάνε κανονικά στο σχολείο και μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι στα σπάργανα”.

“Με τον επαγγελματισμό που δείξαμε, δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα” είπε ο Μανώλης Κοκοσάλης. ” Εάν οι Πρόσφυγες που έρθουν στην Κρήτη πάνε σε μαζικούς τόπους θα μεταφέρουν το πρόβλημα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, εδώ” τόνισε ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων.

Το μεγαλύτερο βάρος προσφύγων το έχει σηκώσει το Ηράκλειο μέχρι τώρα, κυρίως στις περιοχές ανατολικά και δυτικά της πόλης. “Να έρθουμε σε επαφή με την κυβέρνηση για να δούμε τι θα κάνουμε” πρότεινε ο κ. Κοκοσάλης.

Την ανησυχία του ότι “δρομολογούνται αποφάσεις για να δημιουργούνται τετελεσμένα” εξέφρασε ο Ζαχαρίας Καλογερακης.

Η ΠΕΔ επέδειξε απίστευτη ωριμότητα στη διαχείριση του προσφυγικού, τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδρακης. “Κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι στην Κρήτη φιλοξενούνται 1.200 άνθρωποι” πρόσθεσε.

Το πολύ σοβαρό ζήτημα της διασφάλισης της χρηματοδότησης από την Υπάτη Αρμοστεια, έθεσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός

Ο πρώην δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης, είπε ξεκάθαρα πως η σημερινή σύσκεψη γίνεται μόνο για τα κανάλια και δεν έχει ουσία αφού δεν υπάρχει ενημέρωση από την Κυβέρνηση.

Αλλωστε και η Κρήτη θα κληθεί να πάρει το δικό της μερίδιο καθώς ένα στρατόπεδο στο Ρέθυμνο είναι μέσα σε αυτά που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

 

Στο τραπέζι της συζήτησης θα μπει ασφαλώς και το θέμα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αλλά και το ζήτημα των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων.

πληροφορίες: cretalive.grpolitica.gr