Παρέμβαση του ΚΚΕ για την στήριξη κτηνοτρόφων και αγροτών

Δ. Μανωλάκου: Να ληφθούν μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε στη Βουλή.

Τόνισε πως με κρατική ευθύνη να γίνει διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής ευπαθών γεωργικών προϊόντων, αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

candia

Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, των κλάδων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των παραγωγών λαϊκών αγορών. Επίσης να γίνει αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνουν οριζόντιες παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα. Για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών ανέφερε ότι εξετάζονται μέτρα μερικής αντιμετώπισης και για τους αιγοπροβατοτρόφους ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζονται τώρα μέτρα διότι ίσως να μη μειωθεί η κατανάλωση το Πάσχα.

Απάντησε αρνητικά στη διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής ευπαθών γεωργικών προϊόντων με κρατική ευθύνη, λέγοντας ότι το κράτος δεν θα κάνει τον έμπορο.

Στη δευτερολογία της η Διαμάντω Μανωλάκου σημείωσε ότι πρέπει άμεσα μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να στηριχθούν από το κράτος για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Να ανακοινωθούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής όπως ο μηδενισμός του ΦΠΑ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ με την παράταση των επιταγών υπάρχει πρόβλημα με την εξαργύρωσή τους. Για τους κτηνοτρόφους ανέφερε ότι εκβιάζονται από τους εμπόρους και τους μεσάζοντες και ότι πρέπει να προστατευθούν.