Όταν ο καλλιτέχνης, δημοσιογράφος και πρώην μυστικός αστυνομικός του Καναδά Ed Hill, συναντήθηκε με την Χανιώτισσα Όλγα Χναρά…

Ο.Χ.
Γράφει η Όλγα Χναρά …
Σε αυτό το άρθρο θα σας γνωρίσω έναν πολύ ενδιαφέρον άνθρωπο.
Τον γνώρισα πριν από λίγους μήνες όταν ήρθε  σπίτι μου, με ένα τηλεοπτικό συνεργείο από ένα τοπικό κανάλι του BC , για τις ανάγκες μιας  εκπομπής που παρουσιάζει ο ίδιος και που  μιλάει για  τέχνη και  καλλιτέχνες.
Ήρθε να  μου πάρει συνέντευξη με αφορμή  την νέα μου δουλειά που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019 και που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο BC του Καναδά
Αυτή η συνέντευξη έγινε αφορμή να συναντηθούμε για πρώτη φορά με τον Ed Hill και  σήμερα και ενώ έχουν μεσολαβήσει και άλλες συναντήσεις μεταξύ μας , να θέλω να μοιραστώ , αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα  γνωριμία .
Ο Ed Hill γεννήθηκε στο Paris Ontario το 1948, και σε πολύ μικρή ηλικία με την οικογένεια του μετακόμισε στο Βανκούβερ.  Στα 20 χρόνια έγινε μέλος της βασιλικής καναδικής αστυνομίας και το 1969 βρέθηκε τοποθετημένος στο Surrey της Βρετανικής Κολομβίας όπου πολλές φορές εργαζόταν και σαν μυστικός αστυνομικός.
Το να είναι κάποιος μυστικός αστυνομικός ίσως είναι και ένα από τα πιο τρομακτικά και επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να επιλέξει να κάνει κάποιος να κάνει στην ζωή του.
Ειδικά όταν αυτό  γίνεται σε μεγάλες πόλεις, όπου το έγκλημα, τα ναρκωτικά ,οι παράνομες  οργανώσεις κ.α , υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει αυτός που μπαίνει σε ένα τέτοιο ρόλο, να αντέξει σε μεγάλες πιέσεις ώστε να μη διαλύσει την ψυχή του.
Ο Ed υπηρέτησε ως αστυνομικός από το 1968 έως το 2002. Η δύσκολη καθημερινότητα που ακολούθησε για εκείνον, τον ώθησε στο αλκοόλ και εκεί κάπου στα μισά της καριέρας  του , μπαίνει στην ζωή του η τέχνη!
Το 1984 ο Ed σταμάτησε να πίνει παίρνοντας δύναμη από τα χρώματα και τον χρωστήρα του. Κάθε πρωί ξυπνούσε στης 4:30 – 5:00 ακολουθώντας την καλλιτεχνική του έκφραση,  έβαζε ένα φλιτζάνι καφέ και ζωγράφιζε μέχρι τις οχτώ που ήταν η ώρα να βάλει την στολή του και να γυρίσει ξανά  στα καθήκοντά του .
Ο Roy Henry Vickers δίδαξε τον Ed τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της τέχνης  και ακολουθούσε σε κάθε ελεύθερο λεπτό που μπορούσε να βρει.
Η δουλειά του Ed επηρεάστηκε από τους διάσημους Καναδούς καλλιτέχνες γνωστούς ως “The Group of Seven” και από έναν σχετικό καλλιτέχνη με το όνομα Tom Thompson. Πηγή έμπνευσης επίσης για αυτόν  αποτέλεσαν οι λίμνες, τα ποτάμια, τα ρέματα και οι  ακτές του Sunshinecoast του Καναδά . Κάθε έργο  του Ed έχει μια ιστορία.
Θα μπορούσατε να μπείτε  στον ιστότοπο του Ed,  (www.edhillart.com) εκεί  θα βρείτε μια ιστορία να συνοδεύει το κάθε έργο του.
Ο Ed μας τονίζει  “Αν δεν διαβάσετε την ιστορία του κάθε έργου δεν το έχετε δει πραγματικά.
Όσοι  διαβάσουν σίγουρα , δεν μπορούν ποτέ να κοιτάξουν ξανά τον πίνακα , με τον ίδιο τρόπο.
Ο Ed είναι επίσης συγγραφέας, έχοντας δημοσιεύσει ένα βιβλίο για τα 34 χρόνια της  αστυνομικής ζωής του.
Μπορείτε  να το βρείτε  στο Amazon με τον τίτλο “BUSTED” από τον Ed Hill.
Ο Ed Hill είναι άλλο ένα ζωντανό παράδειγμα ,  που μας επιβεβαιώνει αυτό που έγραψα πριν λίγες μέρες..
“Αν η τέχνη ήταν μόνο τέχνη, τότε ο κόσμος δεν θα της χρωστούσε τίποτα”…

Ακολουθούν κάποια από τα έργα του και οι μικρές ιστορίες τους…