Όλη η Κρήτη ένα πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο – Δείτε τη λίστα…

Τα τελευταία χρόνια και στην Κρήτη ζούμε μία μεγάλη άνθηση των πανηγυριών.

Όλο το καλοκαίρι – όπως αναφέρει ο Αγώνας της Κρήτης – αλλά κυρίως τον Αύγουστο, στην επαρχία της Κρήτης, σε χωριά και σε κωμοπόλεις, αλλά ακόμα και μέσα στις πόλεις, δεκάδες πανηγύρια γεμίζουν ζωή τις πλατείες.

Γιορτές και πανηγύρια που μπορεί να έχουν και πολιτικό χαρακτήρα, όπως το Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα, στα Ανώγεια, άλλα που παίρνουν τη μορφή φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής όπως αυτό που πραγματοποιούνταν στο Χουδέτσι, ή, που απλά πραγματοποιούνται από τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών με αφορμή κάποιο προϊόν που παράγεται στην περιοχή.

Το γεγονός είναι ότι με αφορμή τα πανηγύρια τα χωριά όλα φοράνε τα καλά τους και ζωντανεύουν. Στα πανηγύρια επίσης βρίσκουν κοινό έτοιμο να γιορτάσει με τη μουσική τους, οι πολλοί νέοι μουσικοί του τόπου μας που ασχολούνται με την κρητική μουσική παράδοση ενώ τα έσοδα που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται για τις πολιτιστικές δράσεις και τις ανάγκες των Συλλόγων της περιοχής.

Είναι μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων, με κάποια πανηγύρια να είναι πιο παραδοσιακά και ιστορικά και άλλα καινούργια, που προσπαθούν και αυτά να αφήσουν το στίγμα τους και να κερδίσουν τον επισκέπτη.

Παρακάτω παραθέτουμε μία λίστα των πανηγυριών που οργανώνονται ανήμερα του 15Αύγουστου  σε όλη την Κρήτη.

Διαβάστε την:

Διαβάστε περισσότερα για τα πανηγύρια που θα γίνουν στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες στον Αγώνα της Κρήτης