Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: «Όχι στο ξεπούλημα των ακτών»

Την έντονη ανησυχία της για τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών, εκφράζει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.

Η Πρωτοβουλία τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι με τα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, προωθείται η πλήρης εμπορευματοποίση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση των ακτών.

Όπως τονίζει η Πρωτοβουλία, με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, καταργείται το όριο που υπήρχε για να μην ξεπερνούν τα ομπρελοκαθίσματα σε μια παραλία το 60% της συνολικής επιφάνειας ενώ παράλληλα ο δημόσιος παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται και να οικοδομείται.

candia

Τέλος κατακρίνει το γεγονός ότι οι παραλίες παραχωρούνται σε ιδιώτες με απευθείας ανάθεση, γεγονός που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, εις βάρος των πολιτών.

tipografo prints

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης προωθείται η πλήρης εμπορευματοποίση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση των ακτών.

  • Πλήρης εμπορευματοποίηση, καθώς καταργείται το όριο που υπήρχε για να μην ξεπερνούν τα ομπρελοκαθίσματα σε μια παραλία το 60% της συνολικής επιφάνειας. Παραλίες γεμάτες ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους έχοντες μόνο, λοιπόν.
  • Ιδιωτικοποίηση, καθώς παραχωρούνται, και μάλιστα με απευθείας ανάθεση (!) παραλίες στα γειτονικά ξενοδοχεία και επιχειρηματικά πάρκα, και μάλιστα όχι μόνο αυτές που είναι μπροστά από το ξενοδοχείο αλλά και παραδίπλα! Εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων δηλαδή και αποκλεισμός των μη πελατών και των φτωχότερων πολιτών (όσων δεν έχουν ή δε θέλουν να πληρώσουν για να κάνουν ένα μπάνιο),
  • Τσιμεντοποίηση, αφού ο δημόσιος παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται και να οικοδομείται! Ο δημόσιος παλαιός αιγιαλός θα θεωρείται πλέον «ιδιωτική περιουσία του δημοσίου».

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να αντιδράσουν μαζικά όπως έγινε με τις απόπειρες τσιμεντοποίησης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των παραλιών των Αγίων Αποστόλων. Η κινητοποίησή μας τότε με 11.500 υπογραφές, κείμενα και εκδηλώσεις είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση των 4 ακτών και του δάσους στο Δήμο Χανίων και μάλιστα εν μέσω κρίσης και ιδιωτικοποιήσεων!

Για αρχή ας υπογράψουμε το διαδικτυακό ψήφισμα στο Avaaz (το οποίο από την πρώτη στιγμή υπογράψαμε και αναρτήσαμε στη σελίδα μας στο Facebook) που έχουν ήδη υπογράψει χιλιάδες πολίτες».