Οι Μάστερ των Χανίων έκοψαν την πίτα τους και έστειλαν μήνυμα: Καλωσορίστε τους ποδηλάτες στους δρόμους, χωράνε και αυτοί…

Γεμάτη από μηνύματα – τα οποία οφείλουν να μας “κινητοποιήσουν” όλους όσοι κάνουμε χρήση του οδικού (Εθνικού και Επαρχιακού) δικτύου, ήταν η πρόσφατη εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των παλαιμάχων ποδηλατών Χανίων.

Δυο περίπου εβδομάδες πριν, ένα αρκετά σοβαρό ατύχημα στην περιοχή της Αγυιάς, είχε φέρει στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα της έλλειψης οδηγικής παιδείας, το οποίο αν μη τι άλλο είναι “διάχυτο” και πολυσύχναστο στους δρόμους των Χανίων αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Την Τετάρτη οι ποδηλάτες της κατηγορίας μάστερ (παλαίμαχοι) συγκεντρώθηκαν στην ταβέρνα που διατηρεί η οικογένεια του Τζωρτζάκη Πολυχρόνη, εκ των κορυφαίων ποδηλατών αυτή την στιγμή στην χώρα και ο πρώτος Χανιώτης ποδηλάτης που θα λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνας (Τόκιο), στον Γαλατά και έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.

Αφού γευμάτισαν, τσούγκρισαν, καλαμπούρισαν και συζήτησαν φρόντισαν να στείλουν και το κατάλληλο μήνυμα…

Αυτό που θέλησαν να περάσουν με αφορμή την εκδήλωση τους οι παλαίμαχοι ποδηλάτες των Χανίων (πολλοί εκ των οποίων πρώην πρωταθλητές Ελλάδος και στην εποχή τους κορυφαίοι ποδηλάτες), λέξη προς λέξη της, αποτελεί από μόνη της  ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για περαιτέρω προβληματισμό, προκειμένου ο καθ’ ένας μας να αναλογιστεί, το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, για την βελτίωση της υφιστάμενης – προβληματικής ομολογουμένως –  κατάστασης που επικρατεί στους Χανιώτικους δρόμους.

Όπως σημειώνει ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και πολυ-πρωταθλητής Ελλάδος Γιώργος Λεβεντάκης:

Η ετήσια κοπή της πίτας από τους ερασιτέχνες ποδηλάτες την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, δείχνει την ανθεκτικότητα και την αγάπη πολλών ποδηλατών στα Χανιά, παρά τα συνεχή ατυχήματα την τελευταία διετία.
Η ποδηλατική κουλτούρα στα Χανιά έχει ξεκινήσει εδώ και 40 χρόνια και όλοι οι κάτοικοι του νομού σίγουρα έχουν αντιληφθεί ότι το σπορ έχει αγαπηθεί από ανθρώπους σωστούς επαγγελματίες, καλούς οικογενειάρχες, καλούς πολίτες και υγιείς
Τα πλεονεκτήματα από την ενασχόληση και την κίνηση με το ποδήλατο περιγράφεται από την αφίσα που «δωρίζω» στους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες και τις οικογένειες τους.
Κάνουμε έκκληση σε όλους τους χρήστες των οδών:  Καλωσορίστε τους ποδηλάτες στους δρόμους, χωράνε και αυτοί  στον δρόμο
Υπάρχουν πολλά ποδήλατα και ποδηλάτες εκεί έξω! ! Το μόνο που ζητάμε από εσάς είναι… αλληλεγγύη: οφείλετε να μας παρέχετε ασφάλεια, προστασία, υποστήριξη. Αντιμετωπίστε τους ποδηλάτες ως τους σύγχρονους πρωτεργάτες τις οικολογικής κινητικότητας. Εφόσον, λοιπόν, θέλουμε δε θέλουμε,  μοιράζεστε το δρόμο με ποδηλάτες θα πρέπει να τους αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Δεν θυμάμαι ποδηλάτης να έχει διαχρονικά προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, δυστυχώς μόνο το αντίθετο συμβαίνει.
Από την πλευρά του ο για πολλά χρόνια προπονητής του Τάλου και εκ των πρωτεργατών  και ιδρυτικών μελών του κορυφαίου στην Ελλάδα ποδηλατικού σωματείου, Γιώργος Φραγκιουδάκης τονίζει:
Η αγάπη τους για το άθλημα της ποδηλασίας  ήταν η αφορμή πριν λίγες μέρες να παρευρεθούν στην κοπή της  πρωτοχρονιάτικης πίτας, οι μάστερ ποδηλάτες του νομού μας. Από τους παλαιότερους, που ήταν και οι πρώτοι ποδηλάτες στον νομό μας κι έφεραν τις πρώτες επιτυχίες, καθώς και νεότεροι που γνώρισαν και αγάπησαν το άθλημα της ποδηλασίας, τους δόθηκε η ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα όμορφο και οικογενειακό κλίμα. Φυσικά ο χώρος δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από την οικογενειακή ταβέρνα του Χανιώτη ποδηλάτη Τζωρτζάκη Πολυχρόνη που όπως είναι γνωστό ετοιμάζεται για τους ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο. Το κέφι, η συζήτηση  αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στους δρόμους ήταν αυτά που κυριάρχησαν.
Από όλα αυτά που ειπώθηκαν δύο ήταν τα σημαντικότερα που ξεχώρισαν:Το πρώτο που επισημάνθηκε ήταν η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου με αποτέλεσμα αρκετούς σοβαρούς τραυματισμούς. Η κατάσταση κάθε χρόνο γίνεται όλο και χειρότερη, οι λακκούβες δεν επιδιορθώνονται και οι ρωγμές από κάθε τυχόν εργολάβο που πραγματοποιεί εργασίες είναι η αιτία πολύ σοβαρών ατυχημάτων.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη σεβασμού  των υπόλοιπων οδηγών απέναντι στους ποδηλάτες. Τα ατυχήματα το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένα και δυστυχώς αυτός που πάντα υστερεί είναι ο αναβάτης του δίτροχου.
Κλείνοντας το μήνυμα που θέλουν να στείλουν προς όλους τους οδηγούς και αναβάτες είναι να δείξουν των απαραίτητο σεβασμό έτσι ώστε όλοι να μπορούμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια και ευχαρίστηση σε ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.
Υ.Γ. Ποδηλατόδρομοι σε όλη την πόλη των Χανίων. Έχουμε καταντήσει να είμαστε η τελευταία πόλη στην Ελλάδα σε ποδηλατόδρομους παρόλο που έχουμε την καλύτερη ποδηλασία με τον μεγαλύτερο αριθμό ποδηλατών και τις περισσότερες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.
Μηνύματα ουσίας, που άπαντες οφείλουν να αφουγκραστούν και να σεβαστούν. Άλλωστε ελλείψει υποδομών, ο οδηγικός αλληλοσεβασμός και η σωστή κυκλοφοριακή αγωγή είναι ο μόνος τρόπος για να μπορούν άπαντες να κάνουν…. την δουλειά τους, μακριά από δυσάρεστες και πολλές φορές θλιβερές ειδήσεις!  Μην ξεχνάτε, ότι και στους δρόμους όλοι οι καλοί (οδηγοί) χωράνε…

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την βραδιά της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των ερασιτεχνών ποδηλατών στα Χανιά: