Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας! Ο “ρόλος” της Κρήτης…

Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών γίνεται σταδιακά μία πραγματικότητα η οποία έρχεται να μεταβάλει τον εγχώριο ενεργειακό χάρτη και να δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επίπεδο νέων έργων.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις δεν θα εξασφαλίσουν μόνο την επάρκεια τροφοδότησης των -μέχρι πρότινος- απομονωμένων ηλεκτρικών συστημάτων στα νησιά αλλά δημιουργούν παράλληλα ένα αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλής ζήτησης λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης ή ακραίων καιρικών συνθηκών.

Οι διασυνδέσεις επίσης ανοίγουν τον δρόμο για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον νησιωτικό κορμό της χώρας, αφού τα καλώδια που θα τον συνδέσουν (και σε κάποια νησιά των Κυκλάδων, τον συνδέουν ήδη) με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας, θα σημάνουν τη μετάβαση των τοπικών αυτόνομων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο, σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, με μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Αυτή τη στιγμή, ένα νέο «νευρικό σύστημα» διαμορφώνεται στα νησιά μας, με τα σχετικά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπό δρομολόγηση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές της επόμενης δεκαετίας:

Κυκλάδες

Με την Α’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί ήδη από την προηγούμενη χρονιά, σε εξέλιξη βρίσκονται πλέον τα έργα της Β’ Φάσης, προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor ανέλαβε την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων για τη σύνδεση της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο, στην Prysmian ανατέθηκε η αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών διασυνδέσεων Λιβαδιού (Εύβοια)-Ανδρου και Ανδρου-Τήνου ενώ η NARI Group Corporation επελέγη ως ανάδοχος για την κατασκευή του Υποσταθμού 150 KV στη Νάξο.

Για τη Γ’ Φάση της διασύνδεσης (με προϋπολογισμό 111 εκατ. ευρώ), που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου ενισχυτικού καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, με στόχο την πλήρη εξασφάλιση της απαιτούμενης αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης των διασυνδεδεμένων νησιών σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες, ανάδοχος είναι η εταιρεία Nexans με το έργο να βρίσκεται επίσης σε κατασκευή.

Κρήτη

Στο μέτωπο της Κρήτης, σε φάση κατασκευής βρίσκεται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά project της χώρας, της περίφημης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου ή αλλιώς της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης που αφορά τη Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων 150 kV, δύο κυκλωμάτων, για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εν λόγω διασύνδεση, με συνολικό κόστος 384 εκατ. ευρώ, αναμένεται να κατακτήσει το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο ενώ θα καλύψει το 1/3 της ζήτησης ρεύματος της μεγαλονήσου.

Για το πρώτο κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου  ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία Fulgor έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ, για το δεύτερο κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι 125,9 εκατ. ευρώ ενώ για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο, η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια  με 41,09 εκατ. ευρώ.

Αυτό που μένει πλέον να διευθετηθεί στον κύκλο των μεγάλων διασυνδέσεων της χώρας είναι η «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, προϋπολογισμού που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Με την παρέλευση της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου που είχε θέσει ο ΑΔΜΗΕ στον Euroasia Interconnector, για προσχώρηση του δεύτερου στο μετοχικό σχήμα της «Αριάδνη Interconnection», «κλειδώνει» πλέον το σενάριο για υλοποίηση του έργου ως εθνικού, με παράλληλη απένταξή του από τον κατάλογο των PCIs (Projects of Common Interest – Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος) και τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες να βγαίνουν στον αέρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com