Όχι μόνο δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα ο Αλέξανδρος, αντίθετα θα βγει κερδισμένος…

Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, από τότε που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε και επίσημα τα… χέρια με τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, προκειμένου ο δεύτερος, να κατέλθει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Η οικογένεια Μαρκογιαννάκη, σύμφωνα με κάποιους “διχάστηκε”, ο Αλέξανδρος θα πάθει πανωλεθρία, υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι, αλλά οι ρεαλιστές, υποστηρίζουν απλώς το αυτονόητο: ο Αλέξανδρος ούτως ή άλλως, θα βγει κερδισμένος. Ακόμη και από τη -διαφαινόμενη –  ήττα του…

Προφανώς και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης έπραξε ορθά, ανεξαρτήτως της πολιτικής “βεντέτας” που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανάμεσα στον θείο του Χρήστο και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Διπλά πιστός στη “θεωρία” Μητσοτάκη θα πει κάποιος. Γιατί…;

Γιατί αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, στην εποχή της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, ο μεν Χρήστος την ακολούθησε και κατήλθε στις εκλογές μαζί της, ο δε Κυριάκος – και αδελφός της – παρέμεινε πιστός στη Νέα Δημοκρατία, σε ένα αν μη τι άλλο εχθρικό κλίμα για τον ίδιο, στο τότε “εσωτερικό” του κόμματος, που τον περίμενε στη γωνία, για τον θέσει εκτός…

Βήμα, βήμα και με μεγάλη πολιτική υπομονή, βρέθηκε λίγα χρόνια μετά, να ηγείται της γαλάζιας παράταξης.

Ο Αλέξανδρος τώρα από τη δική του πλευρά, όχι μόνο δεν έθεσε ποτέ θέμα “αποχώρησης” του από τη Νέα Δημοκρατία, επειδή ο θείος του Χρήστος, βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίου, με γιγαντωμένο το ρήγμα στη σχέση του με τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά αντιθέτως,  περίμενε αρκετά – όλοι από το 2015 μίλαγαν για το νέο Μαρκογιαννάκη που ερχόταν στα πολιτικά πράγματα – και τώρα ήρθε η ώρα, να επιχειρήσει το δικό του “μεγάλο” βήμα, με τις ευλογίες του Κυριάκου.

Σαφέστατα το να είσαι αντίπαλος με τον Σταύρο Αρναουτακη, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε πως ο νυν περιφερειάρχης, λόγω της αποτελεσματικότητας και του υψηλού δείκτης δημοφιλίας του- αποτελούσε τον διακαή πόθο της Νέας Δημοκρατίας. “Είναι ο περιφερειάρχης της καρδιάς μας” έλεγε με νόημα για όσους θυμούνται η Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια δήλωση που είχε συζητηθεί, ωστόσο το φλερτ του Σταύρου με την Πειραιώς, δεν κατέληξε ποτέ σε γάμο.

Ο Αλέξανδρος όμως πραγματικά δεν έχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχεί. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε, μετά τις τοπικές παλινωδίες που σημειώθηκαν μέχρι να καταλήξει η μπίλια στον νεαρό Χανιώτη πολιτικό, με εντολή Κυριάκου, στηρίζει πάνδημα την υποψηφιότητα Μαρκογιαννάκη, η οποία προφανώς σημαίνει πολλά, για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί άλλωστε προσωπική του επιλογή και είναι αποφασισμένος – για μια σειρά από λόγους – να την υποστηρίξει με κάθε τρόπο.

Βάσει των παραπάνω, ο Αλέξανδρος θα έχει με το μέρος του ολόκληρο το μηχανισμό του κόμματος. Ακόμη κι αν επειδή προέρχεται από τα Χανιά, οι της Ανατολικής πλευράς, κάποιοι μπορούν να πουν πως δεν αρέσκονται να στηρίζουν στελέχη που δεν προέρχονται από τις δικές τους γεωγραφικές “μπάντες” και ίσως να του θέσουν “τρικλοποδιές”, προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να “απορροφήσει” όλους τους κραδασμούς.

Κάπου εδώ αν θέλετε, ίσως και να βρίσκεται και το πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη. Μπορεί η καταγωγή του να είναι από τα Χανιά και η πρώτη του πολιτική εμπλοκή, να έγινε στα Χανιά – στις περασμένες εκλογές – έχει όμως μεγαλώσει στο Ηράκλειο  και ο πατέρας του, γνωστός δικηγόρος , έχει σταδιοδρομήσει επαγγελματικά επί σειρά ετών στη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, με μακροσκελέστατο πελατολόγιο σε ολόκληρη την Κρήτη!

Οι οιωνοί λοιπόν, είναι γενικά ιδανικοί με μοναδική εξαίρεση, όχι αμελητέα, το αντίθετο πολλή ισχυρή, η ρήξη της σχέσης του, με τον – ακόμη – υπερδημοφιλή θείο του Χρήστο. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα του Αλέξανδρου. Να “γεφυρώσει” δηλαδή τη σχέση του με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη κάτι που αν το κατορθώσει αυτόματα θα έχει κερδίσει όχι μόνο τον πιο δυνατό σύμμαχο, αλλά θα έχει ρίξει και νερό, στο κρασί του Χρήστου και του Κυριάκου, κάτι που ίσως να είναι ενδεχομένως και περισσότερο σημαντικό.

Δύσκολο, πολύ δύσκολο αλλά στη ζωή “ποτέ μη λες ποτές” κυρίως όταν έχεις να κάνεις με δεσμούς αίματος.

Σε πρακτικό εν κατακλείδι επίπεδο.

Ακόμη και από μια εκλογική ήττα, προφανέστατα, ο Μαρκογιαννάκης junior, δεν έχει να μετρά δυσαναπλήρωτες απώλειες. Στην περίπτωση δε, που έχει κατορθώσει και όλα τα παραπάνω, σε πολιτικό, κομματικό και οικογενειακό επίπεδο, δεν θα έχει χρεωθεί επί της ουσίας τίποτα, με δεδομένο του ότι όπως προείπαμε, ο Αρναουτάκης, είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος, όχι μόνο για τον Αλέξανδρο αλλά γενικότερα, για όποιον βρεθεί απέναντί του…

  Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα 

                                            Ο ” Κύριος Έπαρχος”