Ο «άσσος» στο μανίκι της ελληνικής διπλωματίας! Με Χάφταρ και βέτο η διπλή απάντηση της Αθήνας!

Στην γραμμή της ακύρωσης του μνημονίου Τουρκίας-Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών η Αθήνα προχώρησε χθες σε μία διπλωματική κίνηση-απάντηση στην απουσία της από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Η επίσκεψη του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, τον οποίο υποδέχθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε διεθνώς το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα κεκτημένα της στην περιοχή με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.

Η επιβεβαίωση ήρθε χθες δια στόματος και του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και προανήγγειλε βέτο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Με την διπλωματική αυτή πρωτοβουλία της η Αθήνα, όπως σημειώνει το protothema.gr,  απέδειξε ότι δεν είναι μόνο θιγόμενη, λόγω του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ, αλλά έστω και με καθυστέρηση, δείχνει έμπρακτα πως είναι και κεντρικός μάλιστα παίκτης.

Από την επίσκεψη Χάφταρ και οι δύο πλευρές έχουν μόνο να κερδίσουν. Ο Λίβυος στρατάρχης αποκτά μίας πρώτης τάξεως πολιτική αναγνώριση από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, το οποίο, μάλιστα, είναι γειτονικό και οπωσδήποτε, συνδυαζόμενο με την Αίγυπτο, εξισορροπεί την τουρκική πίεση. Κατά συνέπεια, η παράταξή του αναβαθμίζεται διπλωματικά κι όχι μόνο ως ο ένας από τους δύο αντιμαχόμενους που καλούνται από τους «μεγάλους» για να τους επιβάλλουν διευθέτηση.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα απέδειξε ότι ασκεί επιρροή, γεγονός που εκθέτει τους Γερμανούς οργανωτές της Διάσκεψης την Κυριακή. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο με την Τουρκία για την μεταξύ τους οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Για την ακρίβεια, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις σημερινές συναντήσεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Στις 10:30 θα επισκεφθεί τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες και στη 13:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.