Νέο χαράτσι στις χήρες και στις διπλές συντάξεις από τον Οκτώβριο

Νέες απώλειες θα υποστούν οι συνταξιούχοι από τη σύνταξη του Οκτωβρίου, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις που καταβάλλει το ΙΚΑ.

Μάλιστα, τα αναδρομικά που τυχόν συσσωρευτούν, θα παρακρατηθούν σε τέσσερις δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Νοεμβρίου.

candia

Ο νέος τρόπος υπολογισμού, με βάση το καταβαλλόμενο ποσό, αφού αφαιρεθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, μειώνει την παρακράτηση και αποφέρει αύξηση λίγων ευρώ στο καθαρό ποσό της σύνταξης.

tipografo prints

Ωστόσο, με το νέο τρόπο υπολογισμού, που θα ξεκινήσει από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, θα παρακρατείται ποσοστό 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Έτσι, όσοι έχουν διπλές συντάξεις, θα δουν νέες απώλειες στο εισόδημά τους.

Διπλές συντάξεις όμως έχουν και αδύναμες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως οι χήρες/οι, που θα υποστούν νέο χαράτσι.

Εγκύκλιος του ΙΚΑ, μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι, καθώς η ισχύς του μέτρου έχει τεθεί από τον ασφαλιστικό νόμο από την 1η Ιουλίου, “το ποσό της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016 θα παρακρατηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να παρακρατείται μαζί με την σύνταξη του μήνα Νοεμβρίου 2016”.

Μέχρι σήμερα η/ο χήρα/ος μπορούσε να επιλέξει σε ποια από τις δύο συντάξεις θα υπολογιζόταν η παρακράτηση. Προφανώς, το σύνολο των δικαιούχων επέλεγε τη χαμηλότερη σύνταξη, επιλογή που καταργήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Για παράδειγμα, χήρα εισπράττει σύνταξη ΔΕΚΟ από ίδιο δικαίωμα ύψους 700 ευρώ και σύνταξη θανάτου 1.300 ευρώ. Μέχρι σήμερα, η εισφορά 6% υπολογιζόταν στη δική της σύνταξη και η παρακράτηση ανερχόταν στα 42 ευρώ το μήνα. Με το νέο τρόπο υπολογισμού, η παρακράτηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα, στα 2.000 ευρώ και η παρακράτηση θα ανέλθει στα 120 ευρώ, δηλαδή σχεδόν θα τριπλασιαστεί.

Χαμένοι θα είναι και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Αν κάποιος λαμβάνει σύνταξη, αλλά και αποδοχές από μισθωτή εργασία, το 6% θα υπολογίζεται και θα παρακρατείται από την σύνταξή του, ενώ ταυτόχρονα θα καταβάλλει και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι συντάξεις επί των οποίων γίνεται η παρακράτηση, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

– Καταβαλλόμενες συντάξεις κατά την 12/5/2016, και για όσες εφαρμόζονται διατάξεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης προγενέστερες του νόμου 4387/2016: Η εισφορά 6% επιβάλεται στο ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου) επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωϊδρυματικού επιδόματος, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

– Συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού: Το 6% επιβάλλεται στο συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών (Εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης). Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επί των Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων, καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων, δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης. Ομοίως, το ΕΚΑΣ δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ασθένειας. Όμως εξαιρούνται από την εισφορά, για το διάστημα από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, και όσοι έχασαν ποσά ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ.

protothema.gr