Μιχάλης Ανδριανάκης: Τι θα γίνει με αυτό;

Όταν είχαμε προχωρήσει τις εργασίες είπαμε να κάνουμε μια εκδήλωση για να γνωρίσει ο κόσμος το μνημείο.

Του Μιχάλη Ανδριανάκη*

Το μνημείο είχε παραχωρηθεί στο Δήμο από τον ΕΟΤ χάρη στις επίμονες παρεμβάσεις του Δημάρχου Κ. Βιρβιδάκη και του αντιδημάρχου Α.Παπαδογιάννη (μετά από αδράνεια χρόνων) και η κατεδάφιση έγινε από την Εφορεία με δαπάνες του Δήμου.

Προτείναμε να καλέσουμε την “Οκτάβα”, ένα μουσικό σύνολο ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό των Χανιών. Ο δήμαρχος είπε να καλέσουμε τη “Συμφωνιέτα”. Σκέφτηκα φωναχτά: “ωχ ψυχή δεν θα πατήσει”. Και όμως ο χώρος γέμισε, ο κόσμος καθηλώθηκε, ήταν μια μαγευτική βραδιά.

Σποραδικά έχουν γίνει ελάχιστες συναυλίες, όμως το μνημείο προσφέρεται ιδιαίτερα και για περιήγηση και για εκδηλώσεις χωρίς μόνιμες εγκαταστάσεις. Και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο χώρος-παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ στο Δήμο Χανίων-μένει τόσα χρόνια κλειστός και ανεκμετάλλευτος, ενώ αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό κομμάτι των οχυρώσεων που αναδείχτηκε.

Και αυτό δεν αφορά στη σημερινή Δημοτική Αρχή φυσικά, για να μην παρεξηγούμαστε. Χρειάζονται λίγα πράγματα ακόμη, αφού τα αναστηλωτικά ολοκληρώθηκαν.

Δεν είναι κρίμα;

Το “ΞΕΝΙΑ” κτίστηκε πάνω στον προμαχώνα του San Salvatore, προξενώντας τεράστιες καταστροφές και αλλοιώσεις στο μνημείο, στα πλαίσια της πολιτικής της δεκαετίας του 1960 για “πάση θυσία” τουριστική ανάπτυξη.
2008. Η κατεδάφιση του “ΞΕΝΙΑ” έγινε από την 28η ΕΒΑ με τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση του Δήμου Χανίων. Το μνημείο, αλλά και το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτονται.
Η έρευνα στο χώρο του προμαχώνα προχωρεί στα πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ (Πρόγραμμα “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”).
2009. Οι εργασίες α΄φάσης ανάδειξης του προμαχώνα, του επιπρομαχώνα της Santa katerina, του αντιτειχίσματος και της τάφρου έχουν ολοκληρωθεί Συντάσσονται οι απαραίτητες μελέτες για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ΄β φάσης αποκατάστασης.
2011. Οι εργασίες άρχισαν τον Αύγουστο και συνεχίζονται εντατικά. Ένα μεγάλο μέρος του προμαχώνα στη ΝΔ πλευρά έχει αποκατασταθεί.
2-2-2012. Οι εργασίες συνεχίζονται. Ένα μεγάλο μέρος του κυρίως πυρήνα του προμαχώνα έχει αποκατασταθεί.

*Επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Χανίων