Μια μπανάνα, η “οπτική” της, η… υπεραξία και η ερμηνεία της τέχνης

Ο.Χ.
Γράφει η Όλγα Χναρά…
Στην τέχνη δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει παράξενα πράγματα που στα μάτια κάποιου απλού θεατή φαίνονται τρελά και ανόητα.
Στον μαγικό  κόσμο της τέχνης όμως,  η συγκεκριμένη εικόνα της κολλημένης μπανάνας στο art Basel Miami του Maurizio Cattelan  έχει στόχο να μας αναγκάσει  να αμφισβητήσουμε πώς η αξία τοποθετείται στα υλικά αγαθά.
Είναι  μία ιδέα”  λοιπόν  του καλλιτέχνη , την οποία θέλησε να την παρουσιάσει  εκθέτοντας της με έναν ιδιαίτερα χιουμοριστικό τρόπο ψυχαγωγώντας τους λάτρεις της τέχνης. Κόλλησε μια μπανάνα στον τοίχο με μονωτική ταινία δίνοντας στο έργο του , εύστοχα τον τίτλο «Comedian» (Κωμικός)
Είδη βρέθηκαν 2 λάτρεις της τέχνης  του Maurizio Cattelan και αγόρασαν από μία μπανάνα ο καθένας.  Και για  εκείνους που δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς αξίζει  $120.000 , μιας και η μπανάνα θα σαπίσει μετά από λίγες ημέρες,  θα σας πω ότι  αγοράζουν την  ιδέα” , που συνοδεύεται με ένα πιστοποιητικό που ήδη η αξία του έχει πολλαπλασιαστεί,  διότι όλο αυτό , έχει κάνει μέσα σε λίγες μόνο μέρες τον γύρο του κόσμου.
Απλά σκεφτείτε πόσα αναλώσιμα  υπερεκτιμημένα χρυσοπληρώνουν καθημερινά πλούσιοι άνθρωποι και ίσως μετά καταλάβετε την φιλοσοφία της ιδέας του διάσημου καλλιτέχνη .