Μαρία Σουλτάτου: Η σχέση μου με την μουσική ξεκίνησε πολύ απλά. Τόσο απλά σαν την αναπνοή μου

Είναι μια… βέρα Κρητικιά καλλιτέχνιδα “παλιάς κοπής”, με μουσική στόφα που την καθιστά ξεχωριστεί. Η Μαρία Σουλτάτου, έχει στο βιογραφικό της συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες, αλλά η μουσική της διαδρομή, ξεκινά όπως η ίδια μας λέει, από την πρώτη της αναπνοή, ακούγοντας τότε τον πατέρα της να παίζει λύρα και την μητέρα της να τραγουδά, η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη. Η συζήτηση μαζί της ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα, πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετική, όταν έχεις να κάνεις μ΄έναν καλλιτέχνη που έχει μνήμες,νότες και συνεργασίες, από το Νίκο Ξυλούρη και τον Κώστα Μουντάκη, μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Σταύρο Ξαρχάκο…

Συνέντευξη: Όλγα Χναρά – Επιμέλεια: Θανάσης Παινεσάκης

candia

Πως ξεκίνησε η διαδρομή σας στη μουσική;

Ξεκίνησε πολύ απλά. Τόσο απλά σαν την αναπνοή μου, γιατί άκουγα μουσική από την ώρα που γεννήθηκα, με τον πατέρα μου να παίζει λύρα, τη μητέρα μου να τραγουδάει υπέροχα και τα αδέλφια μου επίσης. Οπότε, ήταν φυσικό να την αγαπήσω και να καταλάβω από πολύ νωρίς ότι όλο αυτό με αφορά και με εκφράζει απόλυτα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η αγωγή της ψυχής δεν τους αφορά. Ότι η μουσική είναι το τελευταίο πράγμα στις προτεραιότητες τους.

“Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε μια οικογένεια που μου έμαθε να βαδίζω με την αξία του πρέπει. Σημαίνει πολλά το να μπορώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να βασίζομαι στις δικές μου δυνάμεις και να αγωνίζομαι”

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και ποιοι οι καλλιτέχνες αποτελούν «πηγή έμπνευσης»,  για εσάς;

Οι πρώτοι άνθρωποι που γνώρισα μέσα στο σπίτι μου -γιατί ήταν φίλοι του πατέρα μου- ήταν οi Νίκος Ξυλούρης, Κώστας Μουντάκης και Γιώργος Καλομοίρης (Γιοργαντός). Σπουδαίοι άνθρωποι, μερακλήδες και αληθινοί, γι αυτό και άφησαν αυτήν την ιστορία και τα διαμάντια της Κρητικής μουσικής. Η μουσική έβγαινε μέσα από την καρδιά τους, χωρίς φτιασίδια και ψέματα.

Η κρίση επηρέασε πολύ τον χαρακτήρα των ανθρώπων…

 

Σε τι βαθμό πιστεύετε  ότι η κρίση έχει επηρεάσει το τραγούδι;

Η κρίση επηρέασε πολύ τον χαρακτήρα των ανθρώπων, αλλοίωσε σε μεγάλο βαθμό τις ηθικές αξίες και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας και έβγαλε στην επιφάνεια πολύ κακές συμπεριφορές. Αυτό επηρέασε τη μουσική και το τραγούδι, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η αγωγή της ψυχής δεν τους αφορά. Ότι η μουσική είναι το τελευταίο πράγμα στις προτεραιότητες τους.

Ποια είναι  η πολυτιμότερη συμβουλή που σας έχουν δώσει στο χώρο και την κρατάτε  μέχρι σήμερα;

Να ζήσεις τη ζωή που σου χαρίζεται και τα λεπτά της με μεγάλο σεβασμό. Μην τα σπαταλήσεις άσκοπα και άδικα. Επίσης, όπως σέβεσαι τον εαυτό σου να σέβεσαι και τους άλλους.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου έχουμε την παράσταση με τίτλο “Η ζωή γυναίκα… είναι!” στη μουσική σκηνή Σφίγγα.

Μιλήστε μας λίγο για τον τόπο καταγωγής σας και τι σημαίνει αυτό για εσάς…

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε μια οικογένεια που μου έμαθε να βαδίζω με την αξία του πρέπει. Σημαίνει πολλά το να μπορώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να βασίζομαι στις δικές μου δυνάμεις και να αγωνίζομαι.

Ποιες ήταν μέχρι στιγμής οι ποιο σπουδαίες επαγγελματικές συνεργασίες σας;

Οι σημαντικότερες συνεργασίες μου ήταν με τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Χρήστο Νικολόπουλο, Λίνο Κόκοτο, Χριστόδουλο Χάλαρη, Αριστείδη Μόσχο, Ηλία Ανδριόπουλο, Τάκη Σούκα, Βαγγέλη Κορακάκη, Μιχάλη Τερζή, Νίκο Παπακώστα, Βαγγέλη Σίμο, Μανώλη Καραντίνη, Σωκράτη Παπαϊωάννου, Σωτηρία Μπέλου, Γρηγόρη Μπιθηκώτση, Μανώλη Μητσιά, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Δημήτρη Μητροπάνο, Βίκυ Μοσχολιού,  Αλεξάνδρα, Πόπη Αστεριάδη, Γιώργο Νταλάρα, Μίλβα, Φίλιππο Νικολάου, Νένα Βενετσάνου, Λάκη Χαλκιά, Δημήτρη Μπάση, Γιάννη Κότσιρα, Στέλιο Διονυσίου, Ελένη Βιτάλη, Ελένη Δήμου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Αντώνη Ρεπάνη, Βαγγέλη Περπινιάδη, Χαρούλα Λαμπράκη, Τάκη Μπίνη, Κώστα Παπαδόπουλο, Βασίλη Λέκκα, Νίκο Δημητράτο, Γεράσιμο Ανδρεάτο κ.ά.

Έχω ζήσει μαγικές στιγμές με εξαιρετικές συνεργασίες με τους μύθους της ελληνικής μουσικής σκηνής

Έχετε αισθανθεί ποτέ “αδικημένη” στα επαγγελματικά σας;

Αδικημένη; Όχι αντιθέτως, έχω ζήσει και συνεχίζω να ζω υπέροχες στιγμές στη δουλειά που αγαπώ και η ίδια επέλεξα. Έχω ζήσει μαγικές στιγμές με εξαιρετικές συνεργασίες με τους μύθους της ελληνικής μουσικής σκηνής, συνθέτες – τραγουδιστές που ήθελα να γνωρίσω από παιδί και ο Θεός με αξίωσε να τους γνωρίσω και να σταθώ δίπλα τους. Αξία ανεκτίμητη. Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσω σε αυτήν τη ζωή το ταξίδι μου με υγεία, να ζήσω κι άλλα.

«Να ζήσεις τη ζωή που σου χαρίζεται και τα λεπτά της με μεγάλο σεβασμό. Μην τα σπαταλήσεις άσκοπα και άδικα»

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;

Την Κυριακή 8 Μαρτίου έχουμε την παράσταση με τίτλο “Η ζωή γυναίκα… είναι!” στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Με κείμενα δικά μου και έχοντας συντροφιά έναν σπουδαίο και ταλαντούχο καλλιτέχνη, τον Σάββα Ρακιντζάκη στο πιάνο και τα πλήκτρα, θα ξεδιπλώσουμε όλες τις μορφές της με σπουδαία τραγούδια με υπέροχες ενορχηστρώσεις που έχουν γράψει Έλληνες & ξένοι δημιουργοί. Όλα τα τραγούδια αφορούν στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας, αλλά και στην σχέση της με την ζωή. Ελπίζουμε να ταξιδέψει η παράσταση αυτή και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης, συνεχίζω τα μαθήματα φωνητικής στη σχολή P.M.T.P της Σίας Κοσκινά, ενώ πραγματοποιώ πολλές δραστηριότητες με τις δύο Χορωδίες που έχω αναλάβει την διδασκαλία τους, δηλαδή τη Χορωδία Μικρασιατικού Συλλόγου Λιβαδειάς και τη Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου  Γυναικών Κρυονερίου Αττικής.