Μάνια Μπικώφ: Αισθάνομαι ακόμα την μυρωδιά της καμμένης σάρκας στο Μάτι  Αττικής!

Δεν χρειάστηκε και πολύ για να πείσω την Μάνια Μπικώφ να μου παραχωρήσει αυτή την συνέντευξη.Η αμοιβαία εκτίμηση,το ήθος και η σοβαρότητά της  είναι οι καλύτεροι εγγυητές αυτής της εξομολογητικής συζήτησης που έγινε τηλεφωνικά στις 11 το βράδυ της Τρίτης. Η Μάνια Μπικώφ ζει στην Αθήνα μαζί με τον σύζυγό της ,Σπύρο Μητριτσάκη,όπου και διατηρούν την δική τους Ναυαγοσωστική σχολή Life GUARD HELLAS.Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και συνιδρύτρια της εθελοντικής ναυαγοσωστικής ομάδας life guard hellas.

Γράφει η Ανδρονίκη Κοκοτσάκη

ΑΚ:Το 2016 βραβεύτηκες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλάσσιας Διάσωσης στην Πορτογαλία για την εθελοντική σας  δράση στις διασώσεις στην Λέσβο εκπροσωπώντας την εθελοντική ναυαγοσωστική σας ομάδα.Πώς ένιωσες για αυτή την διάκριση;

Μ.Μ:Η αλήθεια είναι ότι όταν έλαβα το e mail ότι είμαι φιναλίστ στην δεκάδα μιας βράβευσης παγκόσμιας εμβέλειας ,έλεγξα στο google για να δω αν αληθεύει.Ήμασταν στην Λέσβο όταν διασταυρώσαμε ότι όντως αληθεύει.Εκείνη την στιγμή ένιωσα πολύ δυνατά συναισθήματα,τεράστια υπερηφάνεια και μία ανάταση ψυχής όπως και όλα τα παιδιά της ομάδας.Αμέσως μετά από τρεις εβδομάδες έλαβα ένα δεύτερο email  ότι είμαι στην τελική τριάδα.Αυτό το βραβείο ήταν ένα  “δώρο” από το πουθενά κάτω από δύσκολες συνθήκες.Σαν ομάδα αυτό το βραβείο μας  έφερε πιο κοντά και πιο “ψηλά”.

Α.Κ:Θέλω να μου περιγράψεις μία πολύ δυνατή στιγμή για σένα από τις μέχρι τώρα διασώσεις σε Λέσβο,Μάνδρα και Μάτι Αττικής.

Μ.Μ:Στην Μάνδρα όπου έγιναν οι μεγάλες πλημμύρες κι ενώ μοιράζαμε φαγητό,μου έκανε εντύπωση μία κοπέλα,η Σταυρούλα,η οποία περιφερόταν σε ένα κατεστραμμένο τοπίο ,κουβαλώντας πράγματα. Είχε χάσει την μητέρα της ενώ είχε καταφέρει να σώσει τα παιδιά της.Τις 21 μέρες που μείναμε εκεί ήταν ένα περήφανο άτομο που προσπαθούσε να σώσει ο,τι μπορούσε! Επίσης οι πυρκαγιές στο Μάτι πέρσι μας συγκλόνισαν ως ομάδα. Ακόμα και μέχρι σήμερα, αισθάνομαι την μυρωδιά της καμμένης γης, της καμένης σάρκας.

Δεν σκέφτηκα ποτέ “Γιατί σε μένα;”

Α.Κ:Πρόσφατα μοιράστηκες το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισες στον προσωπικό σου λογαριασμό στο facebook.Tι είναι αυτό που σε ώθησε να το μοιραστείς με τον κόσμο;

Μ.Μ:Μέσα από αυτό το πρόβλημα, Ανδρονίκη, συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι άτρωτη.Δεν σκέφτηκα ποτέ “Γιατί σε μένα;”.Θέλησα να περάσω το μήνυμα στις γυναίκες να κάνουν προληπτικούς ελέγχους,που οι περισσότερες από΄εμάς αμελούμε.

Στην Ελλάδα το 2018 φτάσαμε τους 417 πνιγμούς από 375 που ήταν τις προηγούμενες χρονιές.Τις 23 πρώτες μέρες του Ιουνίου του 2019 είχαμε στην Ελλάδα 23 θύματα.

Α.Κ:Πώς συνδυάζεις την οικογενειακή με την επαγγελματική και εθελοντική σου δράση;

Μ.Μ:Με τον Σπύρο τα μοιραζόμαστε όλα.Όταν όμως απουσιάζουμε σε πολυήμερες αποστολές εκτός έδρας έχουμε μία ξαδέλφη, η οποία μας μας βοηθάει από τότε που γεννήθηκαν τα παιδιά μας και την ευχαριστούμε γι’αυτό!

ΑΚ:Μετά την  περιπέτεια υγείας σου πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να επιστρέψεις στους αγώνες τρίαθλου;

ΜΜ: Πρόσφατα  πήρα μέρος στο “ΣΥΡΑΘΛΟΝ” της Σύρου ως αθλήτρια του τρίαθλου κατακτώντας την τρίτη  θέση.Το επιδίωξα, είναι ο τρόπος ζωής μου ο αθλητισμός. Ένιωσα ότι είναι ευλογία να είσαι υγιής.

Κάθε 90 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένας άνθρωπος πνίγεται!

ΑΚ:Ζούμε σε ένα νησί κι ενώ θα έπρεπε να έχουμε την αίσθηση του κινδύνου στο νερό,εντούτοις κάθε χρόνο τα περιστατικα πνιγμών συνεχώς αυξάνονται. Πως εξηγείς το οξύμωρο αυτό σχήμα;

ΜΜ:Οι πνιγμοί είναι παγκόσμια μάστιγα.Κάθε 90 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένας άνθρωπος πνίγεται.Στην Ελλάδα το 2018 φτάσαμε τους 417 πνιγμούς από 375 που ήταν τις προηγούμενες χρονιές.Τις 23 πρώτες μέρες του Ιουνίου του 2019 είχαμε στην Ελλάδα 23 θύματα.Νομίζω ότι ευθύνονται δύο παράγοντες .Πρώτον, η νομοθεσία του κράτους είναι λάθος προσανατολισμένη,εννοώντας ότι το ωράριο των ναυαγοσωστών (10:30 με 17:30) δεν καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου. Δεύτερον,ευθύνονται οι ίδιοι οι λουόμενοι που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας ή δεν ξέρουν να αντιδράσουν σε μία δύσκολη στιγμή.Έχουμε περιστατικά πνιγμών παιδιών σε θάλασσες και πισίνες που οι γονείς τους δεν τα παρακολουθούν σωστά και εφήβων που λόγω του παράτολμου της ηλικίας τους επιχειρούν βουτιές με το κεφάλι!