Λευτέρης Κουμής: Δηλώνω απόλυτα αντίθετος με τα παρανοημένα έθιμα της κούπας και των πυροβολισμών με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό.

Ταλαντούχος, ενημερωμένος, καταρτισμένος και… διαβασμένος πάνω στην Κρητική μουσική και παράδοση, ο Λευτέρης Κουμής είναι ένας νέος καλλιτέχνης από την Κίσσαμο, που κάνει σίγουρα «βήματα» πάνω στο στίβο της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας. Άνθρωπος που δεν μασά τα λόγια του, ο Λευτέρης μας μίλησε για τις κούπες, τις μπαλωθιές και τους συναδέλφους του που χάθηκαν άδικα, μετά από γλέντια, τα οποία κατέληξαν σε τραγωδίες. Κρατήστε τ’ όνομά του, γιατί ήρθε για να μείνει…

Ανδρώθηκα και διαμόρφωσα τον χαρακτήρα μου μέσω της μουσικής…

Τι σε οδήγησε ν’ ασχοληθείς με την μουσική;

candia

Η ενασχόληση μου με την Κρητική μουσική και ειδικότερα με το Βιολί ξεκίνησε εντελώς βιωματικά καθώς  γεννήθηκα στην Κίσαμο  μια περιοχή  γεμάτη  ακούσματα, μελωδίες, ταλαντούχους μουσικούς και μερακλήδες ανθρώπους . Φυσικό επακόλουθο ήταν να επηρεαστώ και σε συνδυασμό με  την εσωτερική κλήση μου προς τη μουσική ξεκίνησα 8 ετών να μαθαίνω βιολί στην σχολή του αείμνηστου δάσκαλου Μιχάλη Κουνέλη ο οποίος πάντα θα αποτελεί το μεγάλο μου πρότυπο .

Τι έχει αλλάξει στη ζωή του Λευτέρη από την εποχή που κατάλαβες ότι η μουσική είναι ο «δρόμος» σου;
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου όπως προανέφερα  η μουσική είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, με αυτή έμαθα να εκφράζω τα συναισθήματα μου, σε αυτή  λέω τα παράπονα και τις   στεναχώριες μου και με αυτή διασκεδάζω τις χαρές μου. Ανδρώθηκα και διαμόρφωσα τον χαρακτήρα μου μέσω της μουσικής .

 

Η μουσική είναι ένας απέραντος ωκεανός  που το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ!

Καλλιτεχνικά πόσο ικανοποιημένος είσαι από την εξέλιξη σου;
Η μουσική είναι ένας απέραντος ωκεανός  που το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ. Σίγουρα όσο προσπαθείς τόσο εξελίσσεσαι  προς το καλύτερο αλλά  θα μπορούσα να πω  ότι πάντα μένει ένα κομμάτι ανικανοποίητο και που είναι αυτό που σε ωθεί να συνεχίσεις το ταξίδι και να ανακαλύψεις  ανεξερεύνητες  πτυχές της .

«Ένα λάθος που δυστυχώς δεν μπορώ πλέον να διορθώσω είναι ότι δεν κατάφερα να συναντήσω  και να καταγράψω κάποιους παλιούς οργανοπαίκτες της Κρήτης  μας  (που δεν είναι πλέον εν ζωή) τους οποίους  θαύμαζα και είχα πολλά να μάθω από αυτούς»

Ποια θεωρείς τα μεγαλύτερα λάθη και ποιες τις πιο σωστές κινήσεις της μέχρι σήμερα πορείας σου;
Γενικότερα θέλω να είμαι προσεκτικός σε ότι έχει να κάνει με την παράδοση και τη μουσική μας θεωρώ ότι έχω αποφύγει πολλές παγίδες  καθώς  μ’  αρέσει πάντα να συμβουλεύομαι ανθρώπους που με στηρίζουν και με καθοδηγούν στο σωστό δρόμο, χωρίς να σημαίνει  ότι δεν έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις. Ένα λάθος που δυστυχώς δεν μπορώ πλέον να διορθώσω είναι ότι δεν κατάφερα να συναντήσω  και να καταγράψω κάποιους παλιούς οργανοπαίκτες της Κρήτης  μας  (που δεν είναι πλέον εν ζωή) τους οποίους  θαύμαζα και είχα πολλά να μάθω από αυτούς. Όσον αφορά τις σωστές κινήσεις θεωρώ ως κυριότερη το γεγονός ότι δηλώνω απόλυτα αντίθετος με τα παρανοημένα έθιμα της κούπας και των πυροβολισμών με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό.

Στην Κρήτη πάντα η παράδοση είχε κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και συνεχίζει να τον διατηρεί πολύ έντονα.

Νύχτα, γλέντια, κούπες, επιστροφή στο σπίτι… Με πόση ασφάλεια μπορείς να επιστρέφεις στο σπίτι σου, μετά από ένα τέτοιο μεροκάματο…;

Η κούραση μετά από κάθε γλέντι είναι μεγάλη και απαιτεί πολλές αντοχές και σωστή ισορροπία όσον αφορά και την κατανάλωση αλκοόλ .Η κούπα  σε συνδυασμό με το ξενύχτι έχει  καταλήξει ως  μάστιγα. Αρκετά είναι τα θύματα και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει  πολλούς συνάδελφους  μουσικούς κι όχι μόνο. Γι αυτό το λόγο  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση.

Πιστεύεις πως αυτό που ζούμε και βιώνουμε σήμερα, είναι πραγματικά η Κρητική «κουλτούρα» και η Κρητική «παράδοση»;
Η κάθε εποχή έχει διαφορετικά κοινωνικοπολιτισμικά δεδομένα  μέσα από τα οποία δημιουργούνται και διατηρούνται  στοιχεία της παράδοσης. Στην Κρήτη πάντα η παράδοση είχε κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και συνεχίζει να τον διατηρεί πολύ έντονα. Κατά την προσωπική μου άποψη  ο νέος σύγχρονος Κρητικός  έχοντας την ανάγκη  να έρθει πιο κοντά στις ρίζες και την ταυτότητα του στέκεται απέναντι στην παράδοση μας με σεβασμό, διαπαιδαγωγείται από αυτήν και εξελίσσεται.

Πόσο δύσκολος είναι σε βιοποριστικό επίπεδο ο χώρος της μουσικής σε μια επαρχιακή πόλη όπως τα Χανιά;
Σίγουρα το να αποτελεί η μουσική τον κυρίαρχο βιοποριστικό ρόλο στη ζωή κάποιου αποτελεί πολύ δύσκολο και αγχωτικό παράγοντα. Τα Χανιά κι ο νομός μας γενικότερα απαριθμεί  ένα μεγάλο πλήθος αξιόλογων επαγγελματιών  παραδοσιακών μουσικών γεγονός  που ανεβάζει ποιοτικά τον πήχη αλλά και τον “ανταγωνισμό” κατ΄επέκτασην. Στη δική μου περίπτωση με το να μην είμαι κατά κύριο λόγο επαγγελματίας μουσικός -καθώς  είμαι εκπαιδευτικός (δάσκαλος) στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση βλέπω από άλλη εντελώς  σκοπιά το θέμα αυτό.

 

Υπάρχουν πολλά ανεκπλήρωτα όνειρα που θα ήθελα να  πραγματοποιηθούν!

 

Πως φαντάζεσαι τον Λευτέρη  20χρόνια μετά;

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ανεκπλήρωτα όνειρα που θα ήθελα να  πραγματοποιηθούν, όπως να ολοκληρώσω διάφορες προσωπικές μουσικές εργασίες τόσο με νέα κρητικά κομμάτια όσο και με παλιά Κισαμίτικα συρτά που αποτελούν τα βιώματα και τη ρίζα μας. Σε προσωπικό επίπεδο φυσικά η δημιουργία οικογένειας και απογόνων.

 

Η κούραση μετά από κάθε γλέντι είναι μεγάλη και απαιτεί πολλές αντοχές και σωστή ισορροπία όσον αφορά και την κατανάλωση αλκοόλ .Η κούπα  σε συνδυασμό με το ξενύχτι έχει  καταλήξει ως  μάστιγα.

 

Με ποιος γνωστούς καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής θα ήθελες να συνεργαστείς;

Το όνειρο κάθε μουσικού θεωρώ ότι είναι να καταφέρει να συνεργαστεί με κάποιο από τα πρότυπα του. Σίγουρα θα ήθελα να συνεργαστώ με πολλούς μουσικούς που θαυμάζω από μικρό παιδί αλλά και νεότερους , ενδεικτικά αναφέρω κάποιους : Ναύτης, Κουνέλης, Μανιάς, Κακλής , οι οποίοι  δυστυχώς δεν είναι εν ζωή.

Η μουσική είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, με αυτή έμαθα να εκφράζω τα συναισθήματα μου, σε αυτή  λέω τα παράπονα και τις   στεναχώριες μου και με αυτή διασκεδάζω τις χαρές μου

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου βήματα, πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σου κομμάτι «Με την αυγή να με φιλείς», μίλησε μας λίγο γι’ αυτό;

Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η ολοκλήρωση της πρώτης δισκογραφικής μου δουλειάς με δικές μου συνθέσεις κυρίως στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το νέο κομμάτι «Με την αυγή να με φιλείς» που μόλις κυκλοφόρησε και σε βίντεο κλίπ. Πρόκειται για ένα ερωτικό τραγούδι σε μουσική δική μου και στίχους όπως και με τη συμμετοχή του πολύ γνωστού και καταξιωμένου Κισαμίτη μαντιναδολόγου Θεόφιλου Χριστουλάκη στην ομώνυμη μαντινάδα του τίτλου . Στο μουσικό μέρος συμμετέχουν ο Γιώργος Χαλκιαδάκης  λαούτο- ενορχήστρωση, ο Δημητρης Παπουτσάκης στην κιθάρα –μπάσο. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Μίλτου Παπαιωάννου και το βιντεοκλίπ επιμελήθηκε ο Μενέλαος  Παπαδημητράκης. Κάθε καινούργιο κομμάτι αποτελεί κι ένα κομμάτι της ψυχής μου  εκφράζοντας  την συναισθηματική κατάσταση που βιώνω τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και είναι στενά συνδεδεμένο με την ζωή μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους φίλους και συνεργάτες συντελεστές που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το τελικό αποτέλεσμα.